Transalpina ar urma să fie deschisă tot timpul anului

O veste bună pentru cei care îndrăgesc şoseaua Transalpina, drumul aflat la cea mai înaltă altitudine (2.100 metri) din România.

A fost instituit un comandament care va urmări două lucruri – finalizarea în acest an a acestui tronson de drum şi, cel mai important aspect, trafic deschis pe toată durata anului.

Acest aspect devine posibil odată cu dezvoltarea accelerată a celor două staţiuni – Rânca (Gorj) şi Obârşia Lotrului transalpina iarna(Vâlcea), aflux crescut al turiştilor spre cele două domenii schiabile Rânca, respectiv Transalpina Ski Resort. În acest sens, se vor face studii cu privire la numărul de turişti care au fost prezenţi în acest an, dar şi în anii anteriori în cele două zone. Şi, evident, dacă aceste cifre indică o progresie matematică simţitoare, se poate discuta despre circulaţie normală pe timp de iarnă în acest perimetru, evident cu întreruperi, în momentele de viscol.

Altfel spus, Transalpina ar urma să fie deszăpezită pe timp de iarnă şi deschisă circulaţiei, cu restricţie în acele ore sau zile când există căderi de precipitaţii. Din studii, se ştie că, într-un sezon de 4 luni de iarnă, zilele de vreme rea cumulate rar ajung la o lună. În rest, nu ar fi o problemă, iar un aflux de 10.0000 de turişti la Obârşie şi 10.000 la Rânca ar motiva astfel costurile deszăpezirii în sezonul de iarnă.

Aceasta este o motivaţie în plus pentru operatorii de turism atât din Vâlcea, cât şi din Gorj pentru a contribui la dezvoltarea celor două zone, dar şi pentru investitorii privaţi, de a continua proiectul iniţial de a uni efectiv, prin pârtii de schi, cele două zone situate relativ aproape: Rânca şi Obârşia Lotrului.

Transalpina nu este deci Transfăgărăşanul, Transalpina este o şosea care a devenit, în ultimii ani, un drum turistic, Transapina3unul care uneşte deja două domenii schiabile. Aşadar, pe măsură ce zona turistică grupată în perimetrul Vâlcea – Gorj devine din ce în ce mai căutată, Transalpina poate deveni o şosea normală de munte, deschisă şi în context de iarnă.

Asta s-a discutat miercuri la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea.

Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru data de 04.03.2016, prilej cu care se vor aprofunda discuțiile privind cooperarea cu Consiliul Județean Gorj, Primăria Novaci, Primăria Baia de Fier, Primăria Voineasa și ONG-urile din zonă în scopul realizării obiectivului de menținere a viabilității DN67C (Transalpina), pentru o perioadă de utilizare integrală pe parcursul unui an.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *