Tragedia de la Colectiv – 30 de morți și aproape 200 de răniți; intervenție de urgență fără precedent

AGERPRES

Bilanțul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a ajuns duminică la 30 de morți. Peste 140 de persoane sunt internate, cele mai multe în stare gravă și critică. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune că este posibil să se dubleze numărul actual al deceselor.

Formația de heavy metal Goodbye to Gravity își lansa vineri seară noul album, „Mantras of War”, printr-un concert susținut la clubul Colectiv din strada Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4 al Capitalei.

Trupa a fost fondată în 2011 de Andrei Găluț (voce) împreună cu Mihai Alexandru (chitară), Bogdan Enache (tobe), Vlad Țelea (chitară) și Alex Pascu (bass). Primul album al trupei, care poartă de altfel și numele formației, a fost lansat un an mai târziu.

Potrivit mesajului postat pe pagina de Facebook a trupei, intrarea la concert a fost liberă. Accesul publicului a fost permis începând cu ora 20,30.
Sursa foto

Organizatorii anunțau că acest concert „beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului”. De asemenea, ei anunțau că „nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize”.

În club se aflau, conform primelor declarații ale vicepremierului Gabriel Oprea, între 300 și 500 de persoane.

Incendiul

* În timpul concertului au fost aprinse artificii, ale căror scântei au aprins interiorul localului din cauza unor materiale inflamabile prinse pe pereți. Încăperea avea o singură ieșire, iar la izbucnirea incendiului s-a creat panică.Mai multe imagini pe fluxul AGERPRES FOTO

Primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22,36. Primele echipaje medicale de intervenție au ajuns la fața locului la 22,43. În total, peste 500 de forțe — pompieri, jandarmi, polițiști și echipaje medicale — au intervenit pentru salvarea celor din club. Au acționat cu 75 de autospeciale ale ISU București — Ilfov, dintre care 11 cu apă și spumă, 3 de descarcerare, 3 pentru transport victime multiple, 2 spitale mobile, 2 autoscări, precum și cu 57 de autospeciale SMURD și ambulanțe, la care s-au adăugat mașini ale Poliției și Jandarmeriei.

După câteva ore, bilanțul ajungea la 27 de persoane decedate și peste 180 de răniți. Ulterior, alte trei persoane au decedat la spital, numărul total al morților ajungând duminică la 30.

Trei membri ai formației Goodbye to Gravity — Andrei Găluț (voce), Alex Pascu (bas) și Bogdan Enache (tobe) — se află internați în spitalele din București. În schimb, cei doi chitariști ai formației — Vlad Țelea și Mihai Alexandru — au murit.

Persoanele care au suferit arsuri sau au fost intoxicate cu fum au fost duse la toate spitalele din Capitală și au fost asigurate numere de telefon la care familiile victimelor au putut obține informații suplimentare despre starea acestora: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.
LIVE UPDATE ZIUA I

Ancheta

* Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru omor calificat și distrugere calificată în dosarul privind incendiul de la clubul Colectiv. Pentru început, ancheta a fost inițiată de Parchetul Capitalei.
Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei, determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia. Procurorii au constatat că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală, cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorități, fiind necesară și alocarea de resurse logistice suplimentare.

Sâmbătă, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” a fost demarată procedura de recunoaștere de persoanelor decedate. Duminică, toate persoanele decedate au fost identificate, fiind efectuate și autopsiile dispuse de procurori.

O echipă constituită din reprezentanți de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Poliția Capitalei — Serviciul Omoruri, IGPR — Direcția de Investigații Criminale, Institutul Național de Criminalistică IGPR, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialiști din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică și Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a efectuat sâmbătă prima parte a cercetării la fața locului. Au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a izbucnit incendiul.

De asemenea, specialiștii de la INSEMEX au terminat sâmbătă cercetarea locului unde a izbucnit incendiul. „Am contribuit la cercetarea la fața locului. Am rugat colegii de la Criminalistică să ne ridice probele pe care le-am indicat, să ne transmită documentele necesare. Am găsit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumătate arse. Așteptăm să vedem ce tip ce materiale pirotehnice s-au folosit”, a declarat Găman George, directorul INSEMEX Petroșani.

Ancheta a continuat duminică cu activități de cercetare la fața locului, iar la Poliția Capitalei au fost audiate în calitate de martori mai multe persoane rănite ușor.

În plus, polițiștii au ridicat duminică documente de la mai multe instituții publice, printre care se află Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

Duminică, procurorii au transmis că mai trebuie stabilită identitatea a 29 de persoane aflate în unități sanitare.

O reacție din partea autorității locale a venit de la primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a precizat că au fost îndeplinite toate formele legale de eliberare a acordului de funcționare a clubului unde s-a produs tragedia.

Inspectorii din sectoarele 1 și 6 ale Capitalei au anunțat ample controale la operatorii economici care au ca obiect de activitate organizarea de evenimente (restaurante, cluburi etc.), urmând să vadă dacă societățile care administrează unitățile respectă avizele care stau la baza emiterii autorizației de funcționare.

Aceștia vor verifica documentele ce autorizează activitatea comercială, conform mențiunilor din certificatele constatatoare. Aceste documente includ acordurile de funcționare, precum și autorizațiile de funcționare pentru organizarea de evenimente la care să participe un număr mare de persoane. De asemenea, inspectorii vor controla dacă locațiile din sectorul 6 care organizează evenimente cu ocazia Halloweenului au avize pentru spectacole cu materiale pirotehnice și inflamabile.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că a dispus o anchetă socială privind situația celor cinci copii ai uneia dintre victimele incendiului, respectiv o femeie de serviciu, care ar fi lucrat la negru în clubul Colectiv. Familia femeii va primi un ajutor de urgență de 5.000 de lei. De asemenea, Inspecția Muncii verifică legalitatea angajării personalului localului.

Răniți

* Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat duminică la Spitalul de Urgență Floreasca că 80-90 dintre răniți în urma incendiului sunt în stare gravă și critică.

Premierul Victor Ponta a anunțat că până la sfârșitul anului așteaptă din partea ministrului Sănătății un proiect al unui program de recuperare destinat răniților în incendiul din clubul Colectiv.

La Palatul Victoria a fost convocat un grup de lucru, din parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Dușa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniță Radu, șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Numărul deceselor în urma incendiului de la clubul Colectiv va crește semnificativ în următoarea perioadă, existând posibilitatea ca acesta să se dubleze — aceasta este concluzia grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta duminică la Palatul Victoria.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în „următoarea perioadă” în rândul celor răniților în urma incendiului.

„Riscăm să mai avem încă decese, și chiar un număr semnificativ din cei internați, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă și critică. Sunt unii foarte grav și unii grav. Asta nu înseamnă că ne așteptăm să avem, Doamne ferește!, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului”, a afirmat secretarul de stat.

Starea de sănătate în cazul a 10 pacienți aflați în stare gravă la Spitalul de Arși s-a degradat, acesta fiind un semn de prognostic „prost”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea.

În ceea ce privește operațiile cu excizie, grefare și punere de piele, purtătorul de cuvânt a spus că medici chirurgi plasticieni vor decide de luni ce intervenții sunt necesare. Potrivit lui Adrian Stănculea, 20-30 de medici au venit la unitatea medicală pentru a interveni în cazul răniților.

Și medicii de la Spitalul SRI au anunțat că starea a doi pacienți, printre care și un cetățean italian în vârstă de 20 de ani, este în continuare gravă.
LIVE UPDATE II

Donare de sânge

* Tragedia de la Colectiv a declanșat o campanie pentru donare de sânge. Aproape o mie de persoane au donat sânge sâmbătă la Centrul de Transfuzie Sangvină din București, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unității medicale, Doina Goșa. Au fost mai mult de 100 de persoane și la unitatea de transfuzie a Spitalului Universitar de Urgență București, a precizat, pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unității medicale, Leonard Grecescu.

Potrivit unor surse medicale de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr Carol Davila”, necesarul de sânge al spitalului este acoperit pentru următoarele două zile după ce sâmbătă și duminică s-au prezentat donatori la Centrul de donare al unității medicale.

Medicii hematologi recomandă ca donarea de sânge să se facă eșalonat în următoarele zile, pentru a se evita aglomerarea și suprasolicitarea personalului, dar și din cauza faptului că durata de depozitare a sângelului nu poate fi una mare.

Doliu național

* Guvernul a decretat trei zile de doliu național începând de sâmbătă, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale urmând să arboreze drapelul României în bernă. Drapelul în bernă se arborează: la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României; în punctele pentru trecerea frontierei, precum și în aeroporturi, gări și autogări; pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Reacții de la oficiali

* Președintele Klaus Iohannis a solicitat sâmbătă procurorului general Tiberiu Nițu, ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și secretarului de stat Raed Arafat ca ancheta în cazul tragediei care s-a produs vineri noapte în București să se desfășoare cu maximă eficiență, fermitate și celeritate în aplicarea legii.

Sâmbătă, șefului statului i-au fost prezentate primele concluzii cu privire la consecințele evenimentului, măsurile întreprinse de autorități, mobilizarea forțelor implicate în operațiunile de salvare, precum și deciziile preconizate pentru perioada imediat următoare în vederea limitării efectelor tragediei.

Totodată, premierul Victor Ponta a cerut autorităților competente ca în perioada următoare să demareze o verificare „la maximum prevăzut de lege” asupra condițiilor în care funcționează cluburile de pe întreg teritoriul țării.

„Trebuie să o facem ca să evităm pe viitor asemenea tragedii. După stabilirea responsabilităților penale, noi trebuie să o luăm din nou cu verificarea la fiecare loc în parte. Dacă în București este așa, îmi închipui ce o fi în țară, unde cu atât mai puțin există un control riguros”, a arătat prim-ministrul.

Ponta le-a cerut punctual ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și secretarului de stat din cadrul MAI Raed Arafat să prezinte săptămâna viitoare un plan de verificare a tuturor localurilor și barurilor din țară de genul celui în care s-a produs tragedia.

Un mesaj a transmis și regele Mihai I: „Sunt cu tot sufletul alături de familiile îndurerate de pierderea celor dragi, în recentul incendiu tragic din Capitală. Familia mea și cu mine ne rugăm pentru ei toți, ca și pentru cei îndoliați, care astăzi au ochii în lacrimi. Întreaga societate, tineri și vârstnici, avem nevoie să învățăm din nou respectul pentru viață și pentru cei de alături. Fiecare viață este fără preț, iar compasiunea este puntea dintre sufletele noastre”.

* Primăria Municipiului București a anunțat că va asigura locurile de veci și va suporta cheltuielile de înmormântare pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv. „Prin dispoziția Primarului General se asigură, la solicitarea familiilor victimelor accidentului, locuri de veci gratuite și se suportă cheltuielile de înmormântare. Solicitările se primesc la nr. tel. 0800.800.868„, a anunțat PMB.
Spitalele aflate în administrarea Primăriei Generale — printre care „Carol Davila”, „Theodor Burghele”, Colțea, Colentina, „Sfânta Maria”, „Dr. Victor Babeș” — vor intra în prima linie de activitate mai ales în ceea privește instalațiile de dializă necesare în mod specific celor care au suferit arsuri în incendiu.

Reacții

* Cântăreții și actorii români au transmis mesaje de susținere și condoleanțe. Festivalul Național de Teatru a amânat patru spectacole ce urmau a fi prezentate în ultimele zile ale evenimentului. De asemenea, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” a suspendat spectacolelor din zilele de sâmbătă și duminică.

Conducătorii unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular iau vor coborî drapelul național în bernă în perioada celor trei zile de doliu național. Vor fi suspendate, pe întreaga perioada a doliului național, toate activitățile cultural-distractive (serbări, baluri ale bobocilor, festivaluri de muzica și dans).

Duminică, începând cu ora 14,00, aproximativ 8.000 de persoane au participat la un „marș al tăcerii” în memoria victimelor incendiului. Pornit din Piața Universității, marșul s-a încheiat la locul tragediei, clubul Colectiv de pe strada Tăbăcarilor, unde erau strânși alți 3.000 de persoane.

AGERPRES/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *