Toţi candidaţii care vorbesc de centrale de cogenerare, omit un aspect: Expertul în astfel de centrale e la Râmnic de 2 ani!

Când toţi candidaţii la Primăria Râmnicului vorbesc de centrale pe bază de cogenerare, se uită un aspect sau nu e cunoscut.

Expertul în astfel de centrale este de mult la Râmnicu Vâlcea şi are deja în prortofoliu o centrală.

Chimcomplex

Cea mai eficientă instalaţie de cogenerare din Europa a fost pusă acum 4 ani în funcţiune pe platforma firmei Chimcomplex Borzeşti, specializată în fabricarea de produse chimice, printr-o investiţie de 14,35 de milioane de euro, cofinanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Această instalaţie de cogenerare, considerată vârf de tehnologie la nivel mondial, unică în România din punct de vedere al randamentului, produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg municipiul Râmnicu Vâlcea, municipiul Focşani şi de două ori mai mult decât necesarul municipiului Oneşti. Testele au arătat că eficienţa globală depăşeşte 91%’, spune Ştefan Vuza, preşedintele Grupului SCR, proprietarul Chimcomplex.

Potrivit acestuia, din punct de vedere al impactului asupra mediului, ‘urmare a economiilor anuale de gaze naturale generate de implementarea proiectului, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an’.

Noua instalaţie de cogenerare de pe platforma industrială Chimcomplex urmează finalizării în anul 2009 a unei alte investiţii energetice cu profil de cogenerare, respectiv o instalaţie care, alimentată cu gaze naturale şi hidrogen obţinut din surse regenerabile, produce energie electrică şi termică necesare în procesele de fabricaţie ale firmei din Borzeşti.

Randamentul energetic de peste 90% al acelei instalaţii revoluţionare în domeniu, creaţie după trei ani de inovare, cercetare şi proiectare a unei echipe de specialişti din combinat în parteneriat cu cei ai unei firme elveţiene, a determinat acţionariatul şi administraţia Chimcomplex să continue proiectul ce viza diminuarea semnificativă a costurilor energetice. Această instalaţie de cogenerare are un randament energetic superior primei şi este de mai mare capacitate

În urma celor două investiţii, Chimcomplex Oneşti şi-a redus costurile energetice cu 42% şi a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice din Europa. Practic, în prezent, Chimcomplex produce sută la sută energie termică şi 40% din energia electrică necesară propriilor procese de fabricaţie.

În propriul Departament de inovare, cercetare şi proiectare, specialiştii Chimcomplex lucrează în parteneriat cu universităţile tehnice din Bucureşti şi Iaşi la finalizarea a 27 de noi proiecte, ‘cele mai multe premiere în domeniu’, pe care acţionariatul firmei le doresc ‘implementate în următorii şase ani’, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie Vergiliu Băncilă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *