Topul Rușinii: Top 10 Spitale din România unde paciențior li se cere șpagă

Șpaga încă atinge cote alarmante în spitalele din țară. Deși s-au făcut demersuri pentru a stopa acest fenomen, iar veniturile medicilor și asistentelor au crescut, mita continuă să fie o practică în unitățile medicale. 

Este o realitate arătată de cel mai recent studiu Anti-Bribery Synergy. Primul loc în topul rușinii îl ocupă Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, iar reacția conducerii nu a întârziat să apară!

Conform studiului, la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, 153 de pacienți care au ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București au răspuns afirmativ.

Pe locul doi în topul șpăgilor se află Spitalul Universitar de Urgență Brăila, unde 147 de pacienți au confirmat că au dat mită cadrelor medicale.

Locurile trei și patru sunt ocupate de Spitalul Clinic Sfântul Ioan din București, cu 98 de răpunsuri afirmative, și de Spitalul Filantropia, cu 95 de confirmări. Urmează Institutul Matei Balș București, 91, Institutul Clinic Fundeni București, 87.

Nici bolnavii de cancer nu scapă de dat șpagă. 83 dintre pacienții Institutului Oncologic Al. Trestioreanu din București au declarat că medicii și asistentele le-au cerut bani ori atenții.

Locul opt în topul rușinii este ocupat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, București, unde 80 de pacienți au recunoscut că au fost nevoiți să dea mită.

Nici provincia nu se lasă mai prejos! Urmează Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu 71 de cazuri.

Top 10 spitale în care se cere șpagă se încheie cu Spitalul Județean de Urgență Argeș din Pitești.

La scurt timp după ce a fost publicat studiul, reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București au reacționat:

„Cifra prezentată în spațiul public, respectiv 153 de pacienți, reprezintă 0,18% din bolnavii internați în perioada menționată, ceea ce înseamnă că solicitarea de bani sau atenții de către medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgență București și corpul medical al acestuia.”

În judeţul Vâlcea, 3 spitale se află pe lista ruşinii, Spitalul din Horezu (10 pacienţi spun că au dat şpagă), Spitalul TBC (1 pacient) şi Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea (8 pacienţi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *