Top 10 Obiective Unicat din Arhipeleagul Olăneștiului pe care trebuie să le vizitați la Vâlcea

Staţiunile balneare din Ro­mâ­nia revin în atenţia turiştilor străini şi români, în contextul în care mai mulţi actori din zonă au făcut inves­tiţii în cadrul unităţilor hoteliere.
„Creşte interesul pentru aceste destinaţii datorită investiţiilor noi, creşterii gradului de confort în unităţile de cazare, precum şi dez­vol­tării zonelor spa şi de trata­ment, piscine sau aquapar­curi. În ultima perioadă s-a mai putut observa o dezvoltare tot mai accentuată a produselor de tip wellness/spa, a pachetelor pentru prevenţie, a celor antiaging etc., fapt care a generat migrarea sectorului balnear către acest tip de produse turis­tice. Turiştii au arătat un interes tot mai crescut pentru servicii de calitate în staţiunile balneare (cazare, masă, proceduri, facilităţi, agrement).

Toată lumea a auzit de Băile Olăneşti, staţiunea izvoarelor de aur, loc unde Dumnezeu a dorit ca peste 30 de izvoare tămăduitoare să iasă din pântecul pământului pentru a fi omului elixir de sănătate.

O staţiunea străjuită de mitul Micii Sirene care, an de an, creşte ca importanţă într-un clasament internaţional al staţiunilor balneare.

Dar, Olăneştiul face parte dintr-un arhipeleag de frumos, satele componente fiind adevărate bijuterii ale timpului, sunt oaze de linişte, sunt adevărate basme, unde comorile nu se termină niciodată. Vorbim de Tisa, Comanca, Pietriş şi Gurguiata, vorbim de o galaxie turistică unică şi nedescoperită încă de civilizaţie.

  1. Izvorul 24, arhitectura lui Gaudi, prezentă în stațiunea vâlceană 

Dincolo de proprietăţile curative ale apelor minerale medicale, Izvorul 24 are şi o valoare arhitectonică dată de acoperişul său în formă de şa sau cum o numesc matematicienii – paraboloid hiperbolic. La bază este un cadru pătrat, numai că diagonalele nu se află în acelaşi plan. Este o emulaţie de pânze subţiri din beton de 10 cm grosime, pe suprafeţe mari. Şaua (paraboloidul hiperbolic) este folosită în construcţii publice, dar şi industriale ca model pentru acoperişuri, întrucât această suprafaţă se poate realiza din elemente rectilinii aşezate convenabil unei eficienţe maxime, fiind o suprafaţă dublu riglată. De fapt, un precursor al acestui tip de arhitectură din beton este spaniolul Antoni Gaudi, cunoscut prin lucrarea monumentală Catedrala Sagrada Familia, catedrală începută în 1882 şi preconizată a fi finalizată în 2026.

 

2.  Sanatoriul 1 Mai, complexul de lux al regimului sovietic, ridicat în anii  50

Complexul balnear de la Băile Olăneşti, cunoscut sub denumirea de Sanatoriul Balnear ‘1 Mai’, aparţine arhitecturii balneare a anilor ’50, având ca notă distinctivă faptul că, scopul edificării acestuia a fost acela de a răspunde nevoilor de cură şi tratament balnear, ale conducerii fostului Comitet Central al Partidului Muncitoresc Român. În acest context, drept ctitor al edificiului de la Olăneşti este considerat Gheorghe Gheorghiu-Dej, proiectul fiind semnat de prof. univ. dr. Gheorghe Petraşcu, fiul pictorului Gheorghe Petraşcu.

Conceptual, ansamblul urmează modelul arhitecturii sovietice ‘de lux’, considerat un imperativ estetic şi funcţional în epocă, ceea ce îl distinge, conferindu-i unicitate în contextul general al arhitecturii de vilegiatură din România, prin tratarea sobră, ponderată, clasicizantă a faţadelor în contrast cu monumentalitatea somptuoasă a principalelor spaţii interioare.

 

3. Lacurile cu nuferi galbeni și albi

Nuferii sunt florile cu cele mai multe semnificații în mitologie, simbolizând: forța de creație, nemurirea, sănătatea, gloria sau liniștea sufletească. Ei au fost întotdeauna admirați pentru aspectul lor deosebit, cu flori albe, galbene sau roz, cu frunze mari, ce plutesc pe oglinda apei. Frumusețea lor unică, o găsești din plin  pe Lacurile de Nuferi din Olănești, făcând din nufăr unul din simbolurile acesteia.

Lacul cu Nuferi, Băile Olănești – se află aproape de stațiunea Băile Olănești. În realitate sunt două lacuri care au apă dulce cu nuferi de culoare albă și galbenă.

 

4. Biserica lui Horea din Albac

Biserica de lemn din Albac se află la Băile Olănești în județul Vâlcea și datează din anul 1752. Biserica a fost ridicată în satul natal al lui Horea, erou al iobagilor din Ardeal. Biserica de lemn din Albac a fost prima biserică de lemn ardelenească salvată ca monument istoric în România.

 

5. Micul Castel al doctorului Hoenig din Olănești

Puţină lume ştie faptul că, deşi nu este trecută în arhive drept castel, în judeţul Vâlcea există o astfel de construcţie, un mini castel, mai bine spus, aflat pe teritoriul staţiunii Băile Olăneşti.

Castelul este ridicat în 1926 şi era cea mai înaltă construcţie din staţiune pe vremea aceea, iar vegetaţia de pe aleea izvoarelor nu era atât de mare. Castelul ocupa un versant de stâncă chiar la ieşirea dinspre vest a staţiunii. Micul castel, care are două etaje şi o arhitectură elegantă, cuprinde un salon la parter şi două camere de oaspeţi, o terasă de vară deasupra şi  un rezervor de apă.

6. Mica Sirenă din Băile Olănești 

Povestea de iarnă din stațiunea Olănești se termină undeva la marginea parcului central, acolo unde este un pod și ”Mica Sirenă” care amintesc de începutul stațiunii de acum 90 de ani.

„Cred că între Olănești și Copenhaga distanța s-a redus. Cele două surori, cea de la Baltica și cea de aici au ele un mod secret de a traduce peste timp copiilor de ieri, ajunși adulții de azi, povești atât de aici de la munte, cu tâlcul lor, cât și cele ale vikingilor de demult. Mica noastră sirenă este comoara vikingilor de la Olănești”.

Mica Sirenă poate a readus turismul străin la Olăneşti. Anul acesta peste 1500 de turişti au venit în frumoasa staţiune a izvoarelor de aur

 

7. Palatul Olanesti (Vila lui Ceausescu)

Vila lui Ceauşescu de la Olăneşti a fost finalizată la sfârşitul anului 1989. N-a mai apucat să vină aici în vacanţă. Avea însă programată aici petrecerea revelionului 1990. Clădirea are demisol, parter şi etaj, dar şi un turn de unde pot fi admiraţi munţii din împrejurimi. Până în 2006, vila a putut fi vizitată şi chiar închiriată.
Din 2006 a fost transformata in vila de protocol, cu alte cuvinte, vila e folosită doar de oficiali, deci tinuta inchisa mai tot timpul.
8. Turnul Medieval al Schitului Bradu

 Unul dintre cele mai vechi turnuri medievale din Oltenia. Vorbim de Clopotnița care este mult mai înaltă decât biserica, având două etaje, fiecare cu câte o chilioară, deasupra cărora sunt așezate clopotele vechi. Un turn care a fost folosit și pe rol de observator atunci când zona era invadată și de adăpost.

Cu pereți groși ca ai unei cule, cu scări înguste, cu cămăruțe de un metru jumătate înălțime, acest turn fortificat este azi un adevărat muzeu. Parcă și auzi pașii călugărilor pe acele mici trepte care urcă în turn.

Dar ce este cel mai ciudat, după reînființarea schitului, călugării neavând bani de clopot au folosit un obuz, golit evident de pulberea din interior.

9. Satul dintre munți. Comanca

10 suflete, atâtea mai sunt în acest sat de poveste, ascuns în Munţii Căpăţânii, departe de orice şosea, de oraşe, de alte localităţi. Nici nu am crezut că există.

Comanca este în direcţia ta, la 912 metri în faţă. Deci trebuie încercat. Deşi, înaintea ta, drumul este de fapt o tăietură prin pământ. Plin de spărturi. Dacă plouă, ai încurcat-o. Huma se face noroi şi nimeni nu te mai scoate.

Mergi atent, se aud tălăngi de oi, vezi o nouă troiţă şi apoi căpiţe de fân. Un mic teren împrejmuit şi un fânar. E clar, satul e aproape. Aşa e. Prima casă, una mică, părăsită, apare după ce treci printr-o nouă pădure. Apoi a doua. Eşti pe uliţa principală.

10.  Cheile Folea sau Cheile lui Dumnezeu

Cheile Olăneştiului sau Folea, cum li se mai spune, se găsesc în apropierea staţiunii balneoclimaterice cu acelaşi nume, din judeţul Vâlcea. Un spectacol al apei, plin de cascade, de grote, torenţi şi izvoare. Un spectacol inedit, pe care Dumnezeu l-a oferit acestei staţuni.

Este un frumos drum, aşadar, de plimbare, relaxant, unde răcoarea verii este solemnă, unde liniştea muntelui, povestea pădurii de fag şi spectacolul divin al naturii te îndeamnă la a spune exact ceea ce repetăm noi aici, de zeci de ori: Vâlcea este cel mai frumos judeţ din România.

Astfel, Băile Olăneşti nu este doar staţiunea cu izvoare fermecate, este, totodată, staţiunea unde natura iubeşte omul şi ne obligă şi pe noi să o respectăm.

One comment

  • Argentina Ristea

    ##Eu am fost in Olanesti,din motive de sanatate,de doua si chiar de trei ori pe an.
    Nu stiu ce frumusete v-a indemnat,ca in localitate,sa inlocuiti macadamul cu acei biscuiti de ciment,care se vor deteriora in 2 ierni.
    ##Mai este un traseu foarte frumos de la grupul de izvoare,urcand spre satul Tisa,mergand prin padure,pe drumul asfaltat cu dale de beton adevarat,de la heliport,spre castelul Olanesti,iar la bariera/santinela se coboara pana la Vila 1 Mai.S-ar putea sa nu mai fie nici soseaua de beton,ca si lampadarele si stalpii lucrati,care s-au furat.Iar aleea din dale ce ducea spre cele doua bazine,in serie,exista numai in amintirile localnicilor tomnatici si a turistilor care au facut acest traseu dupa’89.
    ##Un traseu usor si frumos este spre Piatra Scrisa.Se urca pe langa Biserica dintr-un Lemn,cimitir si se urmaresteo poteca pe langa o proprietate,care se lasa in dreapta,urmand putin spre stanga,pe poteca, Urcarea continua o poteca ce are parca trepte formate din stanca si radacinile pomilor pe langa care se trece.Aici va asteapta o priveliste minunata!Ostanca calcaroasa,ce a fost scrijelita de turisti.Avea,spve vale,doua steiuri/stanci,care prin anii’95-2000,s-au desprins si au cazut in vale.
    ##DACA VII LA OLANESTI SI NU FACI PE JOS TRASEUL PANA LA MANASTIREA FRASINEI,urmand linia electrica,indiferent de sezon,dar primavara si toamna iti incanta sufletul!ai venit fara sa de bucuri cu-adevarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *