Top 10 lucruri superbe din Brezoiul Lumii pe care e musai să nu le ratați când veniți la Vâlcea
1. Odăile, singurul sat medieval de pe Valea Oltului
La doar 10 kilometri de drumul E 81, şoseaua care străbate Valea Oltului, unind Râmnicu Vâlcea de Sibiu, pe Valea Călineştiului, în regiunea Brezoi, se află singurul sat medieval din România locuit, conservat exact aşa cum era şi înainte de anii 1500.
„Odăile” – cătunul la care nu se poate ajunge decât pe jos sau călare – se află la o altitudine de peste 850 de metri. Drumul până la primele case (odăi) urmează nouă kilometri valea spectaculoasă a pârâului Călineşti, paralel cu meandrele şi cascadele pe care acesta le face până la vărsarea în râul Olt.
2. Dealul Podișor, muzeul militar în aer liber și podul în arc
Dealul ”Podişor” din zona Brezoi este printre puţinele muzee militare în aer liber, mărturie a zilelor critice ale anilor 1944-1945, un vestigiu al celui de-al doilea Război Mondial.Dealul Podişor este o peninsulă înconjurată de râul Olt, care face cel mai mare cot de pe Valea Oltului, la ieşirea din Ţara Loviştei. Are o înălţime de 100 de metri şi este acoperit cu păduri de fag, până la vârf. Este un trunchi de piramidă. Până în 1940, baza superioară era o poiană plată, islazul pe care păşteau animalele celor din Vărateca.
Exact în punctul nordic al dealului Podişor, la mijlocul cotului pe care îl face Oltul în această zonă, s-a construit podul de cale ferată, în 1899.
3. Satul Drăgănești
La câteva sute de metri spre amonte, peste bătrânul râu, este o punte pe cabluri care face legătura cu satul Drăgăneşti. Un sat minunat, dăruit de Dumnezeu cu multe peisaje fascinante și cu oameni ospitalieri. În Drăgănești poți să admiri fascinat cadrul mirific cu stâncile colţuroase şi abrupturile versanţilor pe care se caţără ca nişte alpinişti foioasele până în marginea lacului de acumulare.
4. Schitul Proieni
La schitul din Proieni există în popor legenda că aici s-ar fi cununat chiar Mihai Viteazu. Biserica este una dintre mostenirile pretioase care ne-au fost lasate de inaintasii nostri. Pana in anul 1794 nu se stiau foarte multe lucruri despre Biserica, se stia doar ca era din lemn si ca exista in jurul anului 1720, cand Frederich Schwanz von Springfels in harta Tarii Lovistei mentioneaza existenta unei Biserici la Proieni.
5. Muntele Țurțudanul, ”Tâmpa Brezoiului”
Vârful Țurțudanu este un vârf micuț, dar cu priveliști incredibil de frumoase, care domină orașul Brezoi. Traseul până pe el este scurt, dar unul nemarcat și destul de abrupt, iar poteca, acolo unde există, este destul de friabilă pe alocuri. Pe unele porțiuni, poteca este înlocuită de zone stâncoase și expuse, care necesită multă atenție, mai ales la coborâre. Orientarea nu este dificilă, mai ales că traseu este figurat pe aplicațiile mobile montane.
6. Biserica de piatră a italienilor de acum 100 de ani
La sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, Carol I a început să industrializeze și să modernizeze România. Primul rege al românilor a hotărât ca Valea Oltului să fie străbătută de o cale ferată modernă, care să pună în valoare spectaculozitatea şi sălbăticia locului. Zeci de tuneluri și de viaducte au fost construite de italieni în acea epocă. Atunci, România era în plină expansiune economică, iar străinii își lăsau familiile și veneau aici la muncă. Erau bine primiți şi se integrau rapid. Țara era modernă și înfloritoare. Viaţa era grea, dar frumoasă.
La scurt timp după ce s-au stabilit la Brezoi, italienii au construit o biserică din piatră. Se întâlneau la nunţi, botezuri sau alte evenimente fericite, dar şi la înmormântări. În vârful dealului a apărut un cimitir catolic, multietnic. Cultura şi civilizația italiană s-au impus foarte repede şi ușor în zonă. De multe ori, românii participau la sărbătorile lor.
7. Blocurile socialismului târziu… pictate
Pe fațada blocurilor cenușii din centrul oraşului, turiştii şi localnicii pot admira picturi murale. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unui pictor peisagist din Râmnicu Vâlcea, care pictează peisaje montane, care deja au înveselit orașul.
8. Liceul ”Gheorghe Surdu” Brezoi, fratele din Nord al Colegiului Lahovary
3 corpuri de clădiri: clădirea pentru clasele I-IV, construită în anul 1900, clădirea veche a liceului, construită în anii 1923-1925 şi clădirea nouă, construită în 1974.
9. Castelul părăsit al Brezoiului
Clădirea administrativă a fabricii era, în acea vreme, una din cele mai reprezentative din oraş, ca un castel de munte, tot oraşul fiind plin, la acel moment, de construcţii care respectau acel stil vernacular al unei regiuni care combina atât stilurile rigide austriece, cât şi pe cele brâncoveneşti, adăugate celui cu lemn, tipic Văii Lotrului.
10. Capitala festivalelor (cel mai mare din România, fiind festivalul internațional de blues)
În acest oraş care azi, se regăseşte pe sine într-un minunat târg turistic aflat la intrarea în Ţara Lotrilor şi Ţara Loviştei se petrece vara o minune de aproape 6 ani. Istoria îi redă acestui frumos oraş al munţilor cel mai gală spectacol al lumii. Festivalul de Blues în aer liber, un festival internaţional cu 4 zile de feerie…
artişti din SUA, Canada, Australia, Europa, Brezoiul creând deja un fenomen de masă, zeci de mii de iubitori de blues, rock, jazz, fusion, fiind aşteptaţi an de an, spre final de iulie în inima munţilor Vâlcii, pe Valea Lotrului la un regal…
Ce poate fi mai frumos, decât să sune chitarele, să retrăieşti ca pe pe vremea lui Purple, Hendrix, Joplin, Zeppelin, Floyd, Moore, Straits, Airplane, dar în 2018, la poalele Ţurţudanului într-un târg de munte cosmopolit, creat de italieni, valahi, ciobani ardeleni, saşi, unguri, recreionat după 100 de ani, acolo unde Lotru muşcă din râul Olt, în amintirea plutaşilor de odinioară.