Top 10 lucruri absolut superbe din Țara Voinesei pentru care merită să vii la Vâlcea
1. Șoseaua Transalpina
Raiul, dacă ar avea şosele care să umble hoinare printre îngeri, cu siguranţă ar clasa Transalpina printre favorite. De ce? Pentru că este drumul care te leagă direct de Dumnezeu prin trăire, prin spasmul interior, prin beţia ochiului, prin icoanele reliefului care se văd doar aici, pe Transalpina.
Nimeni nu are habar, atunci când părăseşte Obârşia Lotrului, ce va să urmeze doar după 30 de minute de mers alene pe firul limpede al Lotrului. Ce să urmeze? Dacă ai spune un peisaj de poveste de munte, ar fi prea puţin, dacă ai spune altarul cerului, din nou este prea puţin.
2. Lacul Balindru
Pe traseul acesta sălbatic apare, ca de niciunde, lacul de acumulare Balindru, în fapt un alt contributor hidroenergetic la sistemul de acumulări și hidrocentrale din bazinul Lotrului( nu mai puțin de 9 baraje și lacuri asociate). Micuț și înghesuit printre versanții, încă împăduriți, lăcușorul acesta este o apariție insolită, la capătul traseului de 14 kilometri care pleacă de la Voineasa și se termină aici. Lacul este situat la altitudinea de 1030 de metri si are un volum de aproape 0,7 milioane de metri cubi. Drumul poate fi făcut cu mașina în jumătate de oră, dar pierdeți plăcerea de a vă plimba prin pădurile de fag și de amestec cu molid și de a simți aerul tare, ozonat cu miros de mușchi și hribi
3. Cataractele Lotrului
O cascadă plină de grohotiș prin care Lotrul țese cea mai mare urgie de ape, abia îl vezi cum se luptă cu pietrele, după care iese calm și continuă drumul spre Voineasa. Vorba vine Lotru, vorbim de albia Lotrului, în care afluenții recompun iar vechiul râu care azi, curge dirijat prin subteran.
4. Lacul Gâlcescu
Într-o vale imensă, pe care localnicii o ştiu drept căldarea lacurilor, la capătul a şase ore de mers prin abruptul Parâng, te aşteaptă Lacul Gâlcescu şi aproape alte zece lacuri mai mici. Dar până să ajungi acolo, trebuie să te pui bine cu Păpuşa, să nu subestimezi Cărbunele şi să mai înveseleşti puţin Mohorul.
5. Obârșia Lotrului
Obârşia Lotrului deja capătă autonomie de staţiune turistică cu fiecare lună care trece. Devine cel mai important punct montan, situat la intersecţia dintre DN 7A şi Transalpina, un mic orăşel de munte care se dimensionează anual cu noi structuri de cazare
6. Strategica, drumul lui Rommel
Puţină lume ştie, mai mult eco-turiştii, bicicliştii, că Transalpina mai are o soră. Un alt drum de poveste, acolo, sus printre nori, la 2000 de metri, un drum construit de nemţi, chiar de către locotenentul din 1917, viitor Feldmareşal în 1940, Erwin Rommel şi care traversează Munţii Latoriţei, unind Transalpina de DN7A, prin Mălaia, traversând vârfuri care au în medie 2000 de metri – Fratoşteanu, Puru, Petrimanu..
7. Lacul și Barajul Vidra, cel mai mare baraj de arocamente din România
Ne aflăm pe malul lacului Vidra, unde ajunge DN 7A, dinspre Voineasa. O intersecție importantă, ne arată un indicator, stânga Obârșia Lotrului și dreapta…Stațiunea Vidra. Adică monstruozitatea lăsată de izbelilște de sindicatele din România, după ce au vrut să tragă o țeapă uriașă unui important om de afaceri din București.
Majoritatea turiștilor evident aleg traseul drumului național care duce spre zona bulevardieră a Transalpinei. Nimeni sau foarte puțini fac dreapta spre cimitirul sindical. Pe un drum prost, plin de gropi se ajunge în 5 km la Barajul Vidra. Cel mai mare baraj de arocamente din România. Baraj care ține în spate uriașul Lac Vidra, lac care oferă curent electric trecând prin trei hidrocentrale – Ciunget, Mălaia, Brădișor, din care două subterane. De aici imaginea cu Munții Latoriței și a Ștefleștilor este una superbă.
8. Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort
Singura pârtie care are o panoramă elvețiană, Lacul Vidra, fundalul acestui peisaj care tronează, oferă unicitate locului din creierul Munţilor Vâlcii.Voineasa – Transalpina Ski Resort este un brand naţional, fiind deja ştiut faptul că este singurul domeniu schiabil din România, unde se poate schia până în luna mai, pârtiile fiind dispuse pe versantul nordic, în Munţii Lotrului, cu o panoramă unică.Ne aflăm de departe în cel mai frumos tărâm al iernii, pe culoarul care leagă 4 judeţe, în basmul turistic al Vâlcii, graniţa teritorială a Olteniei de Nord, un far care stă aici de 2000 de ani.
9. Trei cascade pe râul Lotru mai puțin cunoscute
Voineasa ar putea să-și adauge în zestre nu mai puțin de trei cascade, de care puțină lume a auzit și care nu se află departe de Voineasa. Acestea se află pe drumul vechi al Lotrului, pe Cataracte, cum mai sunt cunoscute.