Tomşani este perla comunelor situate în Mărginimea Horezului

În Mărginimea Horezului se află una din cele mai pitoreşti localităţi vâlcene, Tomşaniul, o comună care curge împreună cu Bistriţa până jos aproape de Băbeni, mângâind dealurile subcaparaţilor vâlceni.

Nici nu s-a terminat toamna de aur a Vâlcii că deja pictorul Tomşaniului a adus frunzele într-o culoare de lămâie, iar vântul mai culege câte una şi o aruncă într-un abis poetic.

Sunt pădurile castelane ale acestui ţinut al mierii, unde fazanii se umflă în pene ca nişte principi apuseni. Unde e linişte acum, mierlele şi cucii au şters-o în grabă, uitându-şi valizele printre ramuri, ca nu cumva bruma lui octombrie să le albească crestele.

Dealurile din Tomşani sunt cele mai frumoase contese ale Vâlcii, gorunii aveau curcubee de toamnă, iar căpriorii pe care i-am zărit preţ de o clipă la marginea lor se uitau cu teamă la obiectivul foto, vrând să arate că ei sunt stăpânii acestui colţ de rai.

La Tomşani, perla din această parte de ţară, e frumos, în faţa caselor înalte cu foişoare şi dumitrese la porţi, când iarba se străduie să rămână de un verde smaral, uiţi de timp şi te bucuri de zilele care se scurg spree lumina lunii, aşteptând să vină iernile de Vâlcea, un regal, aici, în Mărginimea Horezului.

Tomşaniul ca orice localitate aflată în spectrul subalpin este o comună unde aproape 1000 de „străinaşi” au venit şi, pentru că le-a plăcut zona au vrut să ia o casă sau un teren pentru că aici au ales să se mute, în acest univers scăldat de Bistriţa şi cu alai de frunze şi ceruri.

„Normal că oamenii doresc să aibă condiţii. Să aibă drumuri, să aibă confort, calitatea vieţii. Apă, canal, iluminat şi vor avea şi gaze prin FDI, program recent . Acestea au fost şi investiţiile noastre concentrate. Avem asfalt pe majoritatea drumurilor, avem poduri care să faciliteze accesul în satele riverane Bistriţei. Avem condiţii pentru cei care vin să investească aici”, spune Dumitru Pearcu, edilul care a dorit ca localitatea să fie pusă pe harta României, o localitate campion a atragerii fondurilor europene.

Şi mai ales pentru că aici, se prepară hrana zeilor. Vorbim de localitatea cu cei mai mulţi apicultori din România, o localitate urbanizată, punct de referinţă, aici, în Mărginimea Horezului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *