Toma Peştereanu (primar Costeşti): Romii obligaţi să respecte regulile noastre, la Sărbătoare de 8 Septembrie

Primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu insistă ca romii care vor veni pe platoul Stogu, de 8 septembrie, să respecte regulile de civilizaţie şi igienă impuse de autorităţi.

„Noi în aceste zile vom delimita foarte strict zonele acestui târg al romilor. Unde vor fi amplasate corturile, unde va fi zona de alimentaţie publică, unde va fi zona comercianţilor. Nu mai vrem să apară ca o sorcovă. Iar ei sunt obligaţi să-şi amplaseze totul potrivit regulilor noastre. Dacă vor o scenă să cânte va fi şi aceea amplasată. Vom distribui tomberoane, vreau să văd gunoiul la coş şi nu pe câmp”, spune primarul din Costeşti.

Acesta spunea că deşi era refractar la această sărbătoare, la insistenţele familiei Cioabă, a fost de acord dar pentru ca această manifestaţie să aibă loc, trebuie să existe un acord că va fi una de bun simţ, civilizată şi curată.

„Oricum maxim un an doi va mai avea loc. Terenul deja este inclus într-un proiect pentru amenajarea unei baze sportive şi nu va mai exista loc de târg. Maine vom avea o discuţie cu reprezentantul lor şi al jandarmilor, pentru a nu avea incidente”, mai spune edilul din Costeşti.

Romii după 1990 au ales să se întâlnească anual la Costeşti, pe 8 septembrie, în urma unor superstiţii privind o vindecare miraculoasă a unui etnic rom, după ce a participat la o slujbă la Mănăstirea Bistriţa.

În ultimii ani sărbătoarea se redusese ca nivel de interes, în 2018, abia dacă fuseseră câteva zeci de romi la Costeşti.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *