“Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969 – cea mai scumpă operă vândută vreodată de o casă de licitații

Tripticul “Three Studies of Lucien Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost vândut la o licitaţie organizată marţi, de Casa Christie’s din New York pentru suma de 142,4 milioane de dolari. Suma pentru care a fost adjudecată lucrarea reprezintă cel mai scump preț înregistrat vreodată pentru o operă de artă vândută de o casă de licitații.  Capodopera, care îl reprezintă pe pictorul Lucian Freud (nepot al lui Sigmund Freud), este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale artistului britanic, informează bbc.co.uk.

Prin prețul plătit pentru ea,  “Three Studies of Lucien Freud” a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie, detronând tabloul “Ţipătul/ The Scream”, de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari, mai informează bbc.co.uk.

Francis Bacon (1909 – 1992), pictor britanic de origine irlandeză, este unul dintre cei mai importanți pictori ai secolului  XX. Alături de Frank Auerbach și Lucian Freud a restatuat în arta plastică londoneză pictura figurativă. Discursul său plastic, eliberat de falsul puritanism în abordarea condiției umane fizice și morale  se înscrie pe linia expresionismului. Incisiv tematic, dur și expresiv în reprezentări el a șocat pubicul,  a polarizat critica și și-a pus amprenta asupra multor artiști plastici care i-au urmat.

Deși  valoarea operei sale a fost confirmată destul de târziu, iar Francis Bacon a trecut prin multe suferințe și dezamăgiri, în prezent lucrările lui  au cote ridicate, de mai multă vreme, la casele de licitații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *