The Washington Post: NSA a interceptat date ale utilizatorilor Google şi Yahoo

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a interceptat datele a sute de milioane de utilizatori ai Google şi Yahoo, printre care şi americani, relatează cotidianul The Washington Post în ediţia sa electronică de miercuri, citând documente procurate de la fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden, transmit AFP şi AP.

Programul, denumit MUSCULAR, operat de NSA în colaborare cu agenţia omoloagă din Marea Britanie, Government communications headquarters (GCHQ), permite serviciilor de informaţii să culeagă date din fibra optică folosită de giganţii informatici, conform unor documente citate de publicaţia americană. Potrivit The Washington Post, care a intervievat şi o serie de responsabili, MUSCULAR este o parte secretă a programului PRISM care permite NSA să colecteze date folosind ordine judecătoreşti adresate societăţilor de internet.
Un document din 30 ianuarie 2013 citat de ziarul american arată că circa 181 de milioane de date fuseseră colectate la acea dată, într-un interval de 30 de zile – de la metadate privind e-mailuri, care indicau cine a trimis şi primit mailuri şi când, până la documente text, audio sau video.
Aceste interceptări operate de NSA ar fi avut loc în afara SUA, prin intermediul unui furnizor de reţele de telecomunicaţii al cărui nume nu a fost dezvăluit, par să indice documentele evocate de Washington Post. Un grafic sugerează de asemenea că interceptarea s-ar fi produs chiar între site-urile de internet şi serverele delocalizate ale Google. Potrivit cotidianului, acţiunea în afara SUA ar permite NSA să aibă mai multă libertate de mişcare decât în ţară, unde sunt necesare decizii judecătoreşti pentru operaţiunile sale.
Contactaţi de AFP, NSA, Google şi Yahoo nu au oferit reacţii. Potrivit cotidianului american, Yahoo şi Google au dat asigurări că nu au autorizat niciodată un astfel de acces la datele utilizatorilor lor.
Întrebat în legătură cu relatările din Washington Post, şeful NSA, generalul Keith Alexander, a declarat că nu este la curent cu publicarea acestor informaţii, dar că i se par a fi incorecte. ‘După cunoştinţa mea, o astfel de activitate nu a avut loc niciodată’, a subliniat el. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *