Temperaturi resimţite de minus 35 de grade Celsius în zona de creastă din Munţii Vâlcii

Salvamont Vâlcea atenționează turiștii că, în zonele montane înalte din judeţ, se resimt temperaturi de până la minus 30 – 35  de grade Celsius.

Temperaturile din zona crestelor înalte pot fi resimțite la valori de minus 30, 35 de grade Celsius, a avertizat Mircea Lera,  șeful Serviciului Salvamont Vâlcea.

El a sfătuit turiștii să evite în aceste zile ascensiunile pe munte în zona de gol alpin și i-a avertizat că este interzis să staționeze în vânt perioade care depășesc 5 minute.

‘Temperaturile prognozate vor fi de până la minus 20, minus 25 de grade Celsius, iar viteza vântului va fi destul de mare. În aceste condiții, windchill-ul, temperatura resimțită de organism,  se va situa în jurul valorilor de minus 30, minus 35 grade Celsius, valori care se situează la limita cu zona periculoasă pentru organismul uman. Chiar cu echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină este foarte limitat. Recomandăm turiștilor să evite în această perioadă deplasările în zona montană înaltă. Este interzisă staționarea în vânt pentru perioade ce depășesc 5 minute. De asemenea, recomandăm să nu folosească trasee turistice cu expunere mare în vânt și, mai ales, să nu efectueze deplasări după lăsarea serii, când temperaturile scad, iar viteza vântului crește simțitor. Cei care vin la schi să folosească doar traseele omologate, sunt foarte mulţi brazi căzuţi sub zăpadă şi trebuie să fie evitate riscurile de accidente”, a spus Lera.

Salvamontiștii spun că turiștii trebuie să aibă extremitățile corpului mereu acoperite, iar încheieturile mâinilor și picioarelor să fie protejate suplimentar. De asemenea, cei care urcă pe munte trebuie să poarte mască de vânt și ochelari de protecție.

Totodată, salvamontiștii atenționează turiștii să nu consume alcool înainte sau în timpul excursiei.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *