Televiziunea VTV a încetat emisia

… pentru noi.

Acum două zile, postul de televiziune mai sus menţionat a prezentat un fel de promo pentru o gală, a doua, prima petrecându-se  undeva, cândva,  acum doi ani, un pionierat la acea vreme pentru respectiva staţie de emisie.

Dar nu asta contează, ci faptul că jurnalistul Adrian Pană m-a abordat vineri, spunându-mi că VTV a prezent un top al ziariştilor vâlceni şi, undeva pe la coada nominalizărilor, eram şi noi doi trecuţi.  Am zâmbit privind topul, am zâmbit amar, amintindu-mi de cei doi ani petrecuţi în respectiva staţie de televiziune, de noul platou de talk show la care s-a muncit atunci, de eforturile făcute, cu o echipă relativ restrânsă, de a emite 24 din 24, de o anumită eleganţă a emisiunilor, de pionieratul unor emisiuni,  de agitaţia de a menţine o omogenitate şi, mai ales, de eforturile de a-l menţine în grilă pe omul care făcea audienţele să crească seară de seară, Gheorghe Smeoreanu.  De a avea o listă variată de invitaţi şi de a scăpa de aura de „pedelism şi băsism” cu care era catalogat postul.

Timpuri frumoase. Apropo, şi Gheorghe Smeoreanu, omul care a şi condus televiziunea doi ani,  se afla undeva spre mijlocul nominalizărilor, nu mai spunem de faptul că Bogdan Popescu, primul director al postului, nici nu apărea în respectiva listă, deşi este un jurnalist extrem de incisiv şi un condei de excepţie.

În fine, o listă ce lasă un gust amar,  ce amesteca jurnalişti din presa sportivă, jurnalişti de investigaţii, reportaj, editorial,  cu nume cu adevărat importante, un Tănăsoaica sau Romeo Popescu, destul de sumar trecute şi cu voturi destul de puţine.

Un ziarist bun în judeţul Vâlcea nu are cum să fie pus la vot, la mezat, pentru că nu întotdeauna stilul ironic al lui Gheorghe Smeoreanu, aciditatea lui Tiberiu Pârnău sau pamfletul lui Romeo Popescu o să smulgă urale şi simpatii pe facebook.

Televiziunea VTV a făcut o gafă, spunem noi, o răutate în subsidiar. Un ziarist bun este analizat prin prisma informaţiilor sau a condeiului. Nu Smeoreanu, nu Tănăsoaica, nu Pârnău, nu Romeo Popescu sunt votaţi de public, ci scrierile lor sunt apreciate sau nu. Aceste scrieri nu se votează pe o listă oarecare, azvârlită pe Facebook, la întâmplare.

În fine, de ieri lista a dispărut, dar e deja prea târziu. Televiziunea VTV a încetat emisia pentru noi, de altfel, a încetat de mult, informaţiile naţionale, publicul şi le culege direct de la posturile de ştiri din capitală, cele care au corespondenţi la faţa locului şi unde editorii sunt maeştri în arta dezbaterii pe subiect fierbinte, iar talk-show-urile locale sunt de preferat la Etalon (Smeoreanu şi Parschivescu) şi Vâlcea 1 (Valeria Tănase şi Magda Popescu).

Am scris cu tristeţe acest material, cu o dezamăgire privind natura umană. Dar fără răutate şi, din păcate pentru VTV, fără supărare. Pentru că supărarea are şanse să treacă.

LP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *