Telemeaua de Vaideeni, un produs căutat deja în restaurantele din România şi în afară

Vorbim de un produs care se face în sutele de gospodării din Vaideeni, un produs făcut sută la sută din lapte, după cum declară primarul Daniel Băluţă.

Este o brânză care se comercializează în sute de restaurante din România şi este căutată în afara ţarii, fiind ingredientul principal al salatalor cu roşii şi ulei de măsline.

Multă vreme toată lumea nu a ştiut dacă există o reţetă scrisă sau e vorba de o tradiţie a ciobanilor ardeleni care s-au aşeazat aici, în urmă cu 200 de ani.

Însă, la Arhivele Naţionale, din 1948 există o astfel de reţetă, legenda spune că un cioban “ar fi colaborat cu regimul” şi astfel reţeta a fost scrisă şi depusă în secret. Ciobanul a fost exclus din comunitate pentru divulgarea acestui secret, vechi de mii de ani.

În prezent, demersurile pentru înregistarea acestui produs sunt destul de avansate, în Vaideeni, urmând a se construi o fabrică de producţie a celebrei brânze.

Cooperativa Agricola Vaideeni, sprijijnită de oamenii satului, va depune documentatiile pentru atestarea urmatoarelor produse traditionale: Branza de burduf, Acriş, Telemea de Vaideeni, Smantana, Unt, Pastrama de oaie, Caş dospit, Urda.
Documentatia se afla in curs de finalizare, Cooperativa, avand ca obiectiv depunerea dosarelor in urmatoarea perioada si obitinerea atestarii produselor traditionale, in prima parte a sezonului de vara.
Atestarea produselor traditionale in Romania, are la baza Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(M.A.D.R.), Nr. 724 din 29.07.2013.
Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini care se întocmeşte de către operatorul economic. Acest document este elementul principal din cadrul documentaţiei pe care un producător trebuie să o întocmească pentru a-şi atesta un produs tradiţional.
Este foarte important să fie respectate toate prevederile din actul normativ care reglementează sectorul produselor tradiţionale.
In Ghidul de bune practici, publicat de M.A.D.R., produsul traditional este definit astfel: „produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizează materii prime locale; care nu are în compozitia lui aditivi alimentari; care prezinta o reteta traditionala; un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *