Telemeaua de Vaideeni în cursă pentru a fi recunoscută ca brand european

Mai multe produse românești au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european: Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, etc

Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localitati de pastori de la sud de Carpati. Aceasta a fost constituita in urma cu 300 de ani, ca urmare a migratiei masive a pastorilor transilvaneni din Marginimea Sibiului.

De aceea nu e de mirare ca aici se face cea mai renumita branza din tot judetul Valcea. Primarul Daniel Baluta spune ca in comuna Vaideeni, fiecare familie prepara acasa, dupa o reteta secreta, celebra telemea incat, potrivit edilului, dupa gust fiecare este recunoscuta daca e facuta acasa la Jinaru, la Vinereanu, la Salisteanu.

”Ma refer aici la branza de Vaideeni, celebra telemea, casul, smantana, dar si tocanul sau balmosul din aceasta zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel national in domeniul zootehniei, ne referim aici strict la pastorit. Ciobanii din Vaideeni prepara lactatele, dar si restul de mancaruri fix pe retetele vechi si respectand traditia. Avem sperante ca in foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marca inregistrata. Si putem la export sa mergem pe acest atestat”, a declarat primarul Baluta.

Telemeaua de Vaideeni seamănă mult cu cea de Sibiu, dar „gustul special al brânzei de Vaideeni este dat de flora de pe pajiştile noastre din zona montană”.

Astfel, Primaria Vaideeni, Asociatia Crescatorilor de Oi din localitate si Ministerul Agriculturii lucreaza la inregistrarea marcilor lactatelor de Vaideeni si la transformarea telemelei de Vaideeni in produs traditional

Vaideeniul este o localitate care se luptă și pentru a primi atestatul de stațiune de interes local, odată cu dezvoltarea turismului, în zona vârfului Ursu, în microstațiunea Ursu-Ursulețul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *