Teatrul în Şură va avea loc la Jderu acasă, pe 31 iulie, în comuna Pietrari

Începând cu anul 2013, în fiecare vară, proiectul „Cultură’n Șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru. În cadrul primelor 4 ediții, desfășurate între anii 2013-2016, caravana „Cultură’n Șură” a vizitat 11 sate și a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentații. S-a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentație.

În 29 iunie 2013 a avut loc primul spectacol de teatru într-o șură din județul Sălaj – la badea Florea a lu’ Juvri din comuna Hida. Au participat atunci mai bine de 300 de spectatori.

Ediția-pilot a proiectului s-a desfășurat sub cele mai bune auspicii: o comună aflată în plină dezvoltare, cu oameni dornici de a participa la eveniment, un primar, Dumitru Petruş, interesat de iniţiativele culturale și o gazdă minunată ce ne-a primit cu brațele deschise în sânul familiei sale: badea Florea. Dumnealui a fost un minunat deschizător de drumuri pentru noi și un exemplu de generozitate care ne-a ghidat în căutările noastre. Am revenit la șura din Hida cu mare drag și în edițiile următoare. Badea Florea ne va rămâne mereu în amintire ca un bun prieten al proiectului.

Locuitorii mai multor sate din judeţele Dâmboviţa, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Sălaj şi Brăila vor avea parte, în această vară, de teatru în aer liber, în cele mai pitoreşti şi inedite spaţii alternative de joc: şurile şi curţile sătenilor sau  grădinile şi parcurile de vară. Toate spectacolele vor fi cu acces gratuit, precizează Asociaţia „Cultură’n Şură”, inițiatorul proiectului.

  • Vineri, 10 iulie – Raciu, județul Dâmbovița, în curte la Marin al Popii
  • Sâmbătă, 11 iulie – Albeștii de Argeș, județul Argeș, la Casa Dobrescu
  • Vineri, 31 iulie – Pietrari, județul Vâlcea, la Jderu acasă
  • Sâmbătă, 1 august – Slimnic, Sibiu, în cetate
  • Duminică, 2 august – Arpașu de sus, județul Sibiu, în șura lui Săvulică’n Săcel

Pe traseul caravanei teatrale mai sunt înscrise localitățile Buzoești din județul Argeș, Unirea din județul Brăila și Domnin, Bobota, Ortelec, Nadiș și Bocșa din județul Sălaj.

Spectacolul „Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani în regia lui Victor Olăhuț îi are în distribuție pe actorii Marin Grigore, angajat al Teatrului Mic din București, cunoscut pentru rolurile sale din film și televiziune; Iulian Gliță, actor și profesor coordonator de ateliere de teatru în numeroase proiecte; actrița Florentina Năstase, dublu nominalizată drept cea mai bună actriță pentru rolurile sale din teatru și film.

„Experimentul” vorbește despre relația de prietenie nefirească dintre un magistrat și un hoț din locuințe, atingând astfel un subiect sensibil în societatea noastră: corupția din sistemul judiciar și incapacitatea cetățeanului cinstit (în text, femeia de serviciu) de a demasca hoția și impostura. Spectacolului i-a fost decernat premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” din Baia Mare, în anul 2017.

În zilele în care va avea loc spectacolul de teatru, copiii din sat vor participa la un atelier teatral susținut de actrița Ana Turos. Din echipa de implementare a proiectului mai face parte dramaturgul Flavius Lucăcel.

„Teatru pe uliţă” va aduce teatrul profesionist în 12 sate şi comune, iar primul spectacol va avea loc vineri seara, în localitatea Raciu din judeţul Dâmboviţa, în curtea unui localnic.

Pe traseul caravanei teatrale mai sunt înscrise localităţile Albeştii de Argeş şi Buzoeşti din judeţul Argeş, Petrari din judeţul Vâlcea, Slimnic şi Arpaşu de sus din judeţul Sibiu, Unirea din judeţul Brăila şi Domnin, Bobota, Ortelec, Nadiş şi Bocşa din judeţul Sălaj.

Programul complet al Caravanei „Cultură’n Şură” va putea fi găsit pe site-ul www.culturansura.ro sau pe pagina de socializare facebook.com/culturansura.

În zilele în care va avea loc spectacolul de teatru, copiii din sat vor participa la un atelier teatral susţinut de actriţa Ana Turos.

Participanţii la spectacole şi atelier sunt rugaţi să poarte mască de protecţie şi să respecte distanţarea socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *