Taţi fără copii, mame în lacrimi, drame reale care te zguduie în aeroportul Otopeni

Cursa de Napoli.

Ca orice cursă spre Italia, era plină ochi de români. Am căutat locul de fumat, care, la Otopeni, ce-i drept, este unul decent. Am stat vreo 20 de minute, preţ de 2 ţigări, timp în care mi-am făcut planul de bătaie, citind mai multe despre Amalfi, Pompei şi Capri. O stare de confort interior, bună dispoziţie. Vremea se anunţa bună în Italia, doar ceva ploi, aşa că aveam toate motivele din lume să fiu liniştit.

Am ieşit din locul de fumat, am cumpărat o apă şi am plecat spre poarta de îmbarcare. Mai aveam vreo 30% baterie, deci timp de facebook sau vreun joc stupid, până când urma să ne urcăm în avion. Am găsit cu greu loc şi am luat telefonul. Erau lângă mine doar români.

Deodată, m-am ridicat ca tras de un resort. Lângă mine, un tip era cu Skype-ul deschis. Auzeam toată conversaţia. M-am şi uitat, pentru că mi se păruse ceva ciudat. Tipul avea lacrimi. Şi ţinea mâna pe tabletă. Acolo erau copiii lui. Soţia, pe fundal, şi soacra. Nu redau conversaţia, dar aceasta era chiar dramatică. Copiii îl întrebau când vine. El tot promitea că de Paşte va fi acasă. Apoi se ştergea de lacrimi. Şi spunea că îi iubeşte. M-am ridicat înmuiat şi eu şi m-am dus la geam. Am privit în jur ca trezit dintr-un vis. Toţi erau pe tablete şi vorbeau acasă. O femeie îi spunea fiicei să asculte de bunica şi să-şi facă temele, chiar dacă începe vacanţa.

Un alt tip îi spunea nevestei că săptămâna viitoare îi va trimite 200 de euro să plătească banca. Toţi erau prinşi într-un joc dramatic al vieţii. M-am prăbuşit pe scaun. Eram într-un avion al oamenilor noştri, care, aşa cum spunea bunica mea, au plecat în străineţuri, pentru un rost. Cu accent de Moldova, de Oltenia sau de ardeleni cuminţi. O diasporă tristă. Oameni care-şi văd copiii de 2-3 ori pe an. Care s-au dus pentru mia aia de euro în lume şi care, atunci când iau o pâine, se gândesc că trebuie să trimită jumătate sau mai mult din bani acasă, în micile oraşe falimentare ale României, în satele noastre depopulate.

O tânără din Neamţ ţinea telefonul în mână, cu lacrimile curgându-i nestingherit. Pe ecran erau părinţii ei, care îi spuneau să aibă grijă de ea, că „uite ce ştiri sunt la tv cu româncele din Italia”.

Asta a fost doar o cursă spre Italia, una din cele peste 10 care decolează zilnic. Şi nu pleacă cu turişti de Amalfi. Pleacă cu un sfert de Românie, lăsând acasă un alt sfert îndurerat. Inimi care se rup pe din două.

Românii vin acasă maximum de 2-3 ori pe an. Dacă vin mai des, Doamne ferește!, este doar din cauza unui deces…

Copiii cresc fără unul sau, şi mai rău, fără ambii părinţi. Fără afecţiunea lor, fără ancoră…

Vom avea, în viitor, o generaţie atrofiată, una care a crescut fără căldura familiei.

Liviu POPESCU

102 comments

 • eu

  aici pot sa-ti dau dreptate nene popescule, e adevarat ce scrii, dar ce putem face? exista solutii?

  • Hintergraber Daniel

   Depopularea si saracirea Romaniei reprezinta scopul suprem al ungurimii si al tiganimii. Adica UDMR si PSD.

   • Mishu

    Cel mai mult din aceasta depopulare si saracire a castigat……vestul europei (companii si resurse in tara noastra,cei mai prost platiti muncitori la ei) .Nici nu mai zic de castiguri din hyper/ supermarket de pe plaiurile mioritice care au eradicat clasa mijlocie de la noi.Si asta s-a putut realiza cu sprijinul total al psd.

    • Ioneln

     Ai dreptate , PSD sta la guvernare de 20/ani sa nu uitam , ce au făcut pt tara .doar pt ei începând de la parlamentari care au lefuri nesimțite .

     • ciurea zorica

      Aveti perfecta dreptate…

     • Mioara

      E vorba de 16 ani uni și 12 ceilalți, însă dacă te gândești că toți se trag din FSN atunci da e corect! Cu ce sunt unii mai buni că ceilalți? Au făcut ceva concret sa ne vina acasă copiii, frații sau părinții? Nu ! Toți au săpat an după an tot mai adânc șanțul….

    • Dan

     Eu am vazut ca partidele de dreapta zbiara din toti rarunchii ca nimeni sa nu se atinga de multinationale si de firmele din UE, nu PSD-ul.

     • ionica ramdetei

      intrebarea e de ce sunt prea putine firme romanesti competitive, care sa devina ele multinationale care sa aduca bani in tara?
      in loc sa ma roada grija de capra vecinului, mai bine imi cresc eu o capra…se pare ca filosofia asta a functionat foarte bine la chinezi, nemti, americani, japonezi, francezi, samd

     • Mishu

      Care partide de dreapta ? Dreapta sau stanga la noi nici nu a existat din pacate.Exemple: pnl mai mereu este cu psd , cdr in 1996…..acum sunt toti care mai traiesc la psd . Despre Usr mai e de vazut ……e cam ciudat dar e de lasat ,macar e singurul pol in afara de psd .

     • ion

      corect., dar nu toți vad asta!,, majoritatea vorbesc sa se afle in treabă.

     • Radu

      Ai vazut pe Antena 3! Si datorita tie, votant de Dragni si Iliesti suntem unde suntem!

   • Hintregraberesteretardat

    Eşti retardat

    • Mishu

     Atât poti , doar consumi timpul oamenilor care- ti acorda un minim de atentie , nu ma cunosti…..dar ai pus imediat o stampila …..vai de tine , vai de cei din jurul tau ,eu nu te judec .Gata mi-ai mancat timp prea mult .Siktiiiir.

    • ionica ramdetei

     uite de asta se duce tara de rapa, ca in locul acceptarii altor opinii si sa pastram o gandire pozitiva , ne apucam sa atacam persoana respectiva

     • Mishu

      Cred ca una din principalele cauze ale falimentului total in care a intrat poporul roman , consta in lipsa de orice notiune de respect minim pe care il au prea multi dintre noi ……si asa ne-am ales si cu sleahta asta de politicieni si gunoiul asta de la administratia tarii , oameni fara respect de sine , fara respect de vecin ,de coleg , de parinti , de strada ,de oras , etc .Ce am enumerat mai sus este doar ceva ce trebuie exploatat si ,normal bicuit …..crede acest tip de om.

   • Ildico

    Mäi boule,ungurimea s vândut si a distrus tara?Ce ai în cap?ru cred cä nimic!!!

   • Nicola

    Bah hitleristule,rasistule!

   • Ion

    Eu cred ca sunteți in eroare, aceste lucruri se întâmpla dirijate din afara țării iar aici sunt numai cei din orchestra care cânta dupa partitura lor.
    Ce este mai trist, se leagă de oamenii care preiau in totalitate ce li se servește, lucru care le devine convingere și aici este necazul nostru și satisfacția lor ptru ca ne-au făcut.

    • Mishu

     100 % este si opinia mea . Grija sa nu va alegeti cu stampile .

    • Mihai

     Asa e, daca ceva nu functioneaza bine, tot timpul altul este de vina. Cu atitudinea asta nu ma mira de ce a ajuns Romania asa…in loc sa punem mana sa construim ceva ne vaitam ca nu ne lasa ‘agenturili straine’.

   • Nathan

    …tu crezi ca depopularea ” suprema”a Romaniei este dorita sau datorita ungurilor si tiganilor? Doar un mongol ca tine poate gandi astfel. Te-ai exprimat liber, la fel si eu.

   • Marian

    Ai uitat ca idolul tau Basescu ne spunea sa plecam din tara daca nu ne convine ?

   • Noi suntem secui

    Ce tot ai cu ungurime?Vezeti de tiganime și de jidanime,care au vândut tara!!!!!Toți sunt de ai tai!
    Ungurimea,rasistule sta cuminte și muncește pamantul,și inghite jignirile țiganilor de România!
    Vreți cumva case bune,vreți sa omorati?!
    Munciti,nu leneviti,ca tara-I vândută de romani nu de unguri!
    Știi zicala!?,,Hoti am fost și vom ramane!”

  • Ana Maria

   Da , sa nu îți faci copii dacă știi ca nu le poți oferi un viitor sigur fiind alături de ei .

   • Ion

    Ptru țara asta au murit cei mulți și nu copii celor sus puși care sunt crescuți după deviza: la plăcinte înainte la război înapoi.
    Vi se potrivește perfect!

   • Mishu

    Cred ca acordam o importanta mult prea mare partii materiale cand ne gandim la copii , bunicii mei au avut copiii in anii 1942 , 1944 , 1946 , 1948 . Acei ani au fost negri in istoria noastra , ei erau tarani liberi in Bukowina , timpurile erau crunte , dar pana la urma cu totii au ajuns foarte bine , atunci o bucurie mare consta si intr-o mana de malai …. acum vad la familii modeste cat de rau e fara iphone x pentru copil…..

  • Solutii ar fi…dar tb sa se mobilizexe toata populatia…pt a indeparta de la putere…acesti oameni politici..care dau legi si ordonante ,numai pt interesele personale!Se pare ca nu le pasa de nimic…totul se duce de rapa….din 1989…pana in prezent!

  • Vica

   Iar ai noștri parlamentari mai primesc pe lângă salariile umflate câte 5000 lei/ lună pentru dotări (că de, e nevoie!) ca să muncească dormind(chipurile veghează la binele Omenirii)!

 • Minodora

  Am ajuns mai rău că țările sărace doar lacrimi suferință și dorul de casă familie copii părinți prieteni rude am ajuns la mina altora care nu mai știu ce să facă cu bani și alți nu au de o pîine asta e conducerea asta e Romania de azi cea de ieri era mai buna aveai un loc de muncă în tara ta erai cu familia nustiu cit o sa fie asta

  • Elena

   Cumplit.Am lacrimi in ochi.Am fost cadru didactic si stiu cat de mult sufera copiii din cauza lipsei parintilor, chiar daca unii ,mai norocosi ramaneau cu bunicii .Veneau ,se asezau in bratele mele.Ii mangaiam, ii imbratisam , ii pupam parinteste pe frunte.Stiam si simteam ca le lipsește afectiunea si dragostea părintească.

 • A. G.

  Ne ramane sa luptam pt dreptate pana la moarte. Trebuie sa investim in educatia proprie singuri, caci acum statul cu acesti politicieni este impotriva noastra. Sa ne straduim mereu sa ne tinem familia aproape, de acolo ne vine forta. Guvernantii sunt jefuitori, batjocoritori si vanzatori de tara. Ori luptam, ori suntem calcati in picioare, ori emigram.

 • De ce pleaca doamnele fara sotii lor ? De ce nu-si iau si copiii?acum nu mai e cum era acum 25 de ani de scapam in occident cu pretul vietii?! Si nu era atata durere…

  • madalina georgescu

   Acele doamne de care vorbesti……. cu siguranta fara sa sti….. multe lucreaza ca badante…ceea ce inseamna ca daca au noroc sunt libere (sa iasa din casa unde lucreaza)36 ore/saptamana ,altele 12, 6 sau chiar deloc….ceea ce ne-a dezbinat pe noi ROMANI este rautatea ,invidia si ura

  • Oli

   Pentru ca pur si simplu nu i pot duce sa i tina langa ele daca nu au slujba,dar na ,e usor sa vorbesti fara sa sti cum e

  • Kamelia

   este clar ca ai vorbit in necunostintă de cauză crezi că doamnele plecă acolo la relax ori in concedii….doamne datorită creierașelor minuscule ca ale tale am ajuns aici.

  • adrian

   Doamna aveti drepte ,nu este ca si acum 25 de ani….atunci nu era legal si cu drept de adopti a cuplurilor de acelasi sex …acum este mult mai rau…Iti poti pierde copiii doar pentru o cearta la scoala sau ca nu poti plati chiria pe luna si esti luat de parinte iresponsabil….la cea mai mica abatere care poate fi chiar si o reclamatie anonima din partea orcui si ai ramas fara copii .Ti ia pe toti imediat protectia copilului si nu ii mai vezi

  • Doina

   Pt ca acele doamne se asigura mai întâi ca totul este sigur înainte de a-și aduce copiii!!! Sa nu și expună și familia eventualelor discriminări sau alte greutăți! Când pleci în alta tara , sa muncești, te gândești numai la binele celorlalți , tu nu mai exiști. …decat sa muncești și te rogi la Dumnezeu sa te tina în putere !

  • Moni

   Nu sti ce vorbesti tu crezi ca ii ass usor sa iti poti intretine familia toata in alta tara cu un singur salar si mai ales doamnele care lucrraza ca badante crezi ca familia persoanei care o ingrijesti iti tine toata familia ta in casa lor ar trebui sa te documentezi inainte si apoi sa vorbesti chiriile costa plus intretinerea nu iti mai ajug bani de mancare.

  • Ramona

   Lucrez in Italia , împreuna cu soțul meu…Cunosc multe familii care “mama” pleacă in străinătate sa facă bani iar bărbatul spune ca el nu vrea sa plece dar este de acord sa plece femeia, ea suferă , plânge și este distrusă psihic ca este departe de copil. Așa ca sa nu arătam cu degetul spre ea ca și-a lăsat familia acasa sa facă cine știe ce in străinătate, ea a plecat ca sa facă bani pentru copilul ei…
   Cât despre familiile care și au lăsat copiii acasa și au plecat in străinătate ,nu înseamnă ca nu S au gândit când au decis sa facă un copil ca nu au cu ce Sa îl crească ,înseamnă ca la început aveau un venit normal pentru prețurile de acum 10 ani din România , iar acum salariul a rămas neschimbat ,in schimb prețurile au crescut ….

 • Noi nu gasim forta de munca in Buc. Ilfov
  si la noi salariile sunt foarte mari
  poate in tara o fi mai greu

  • Tatiana Chiriac

   Ce oferte de munca aveti?

   • Lipsa de bone care sa vina la timp dimineatza si sa nu ceara bani in avans si sa nu fumeze. Se ofera salarii de 1500 lei (la negru). Filipinezele sunt la moda.
    Lipsa de electricieni sau instalatori sau meseriasi. Care sa faca treaba bine sa nu mai fie nevoie de altii dupa.

    As mai continua.

 • Eugenia

  Avem deja astfel de generatii.
  Unii au ajuns la maturitate.
  Se cunoaste lipsa educatie,lipsa afectiunii. Sunt nepasatori fata de cei din jur, siguranta le este data doar de bani, de tupeu.

  • Silvana

   Exista deja multi adulti care au crescut fara parinti si se vede efectul. Lipsa totala de educatie si bun simt, o rautate izvorata din lipsa de afectiune, nu li se poate spune nimic, pentru ca nimeni nu are dreptul sa le spuna ce sa faca. Este cumplit.

   Cu totii stim ca este greu aici, dar siiiincer cred ca se gasesc solutii si in tara. Banii nu vor putea inlocui niciodata prezenta parintelui. Copiii, deveniti adulti, raman cu aceasta frica de abandon toata viata si ii influenteaza in cel mai cumplit mod. Nu cred ca li se asigura un viitor mai bun acestor copii, printr-o situatie financiara ceva mai buna.

   Eu sunt un adult care a avut parte de o copilarie lipsita de posibilitati financiare . Nu imi amintesc de aceste aspecte ale vietii mele, decat teoretic. NU au lasat nicio urma serioasa in dezvoltarea mea emotionala sau iontelectuala.

   Dam vina pe politica si pe tara si pe vecini si pe angajatori pentru tot. Haideti sa vedem NOI..ce putem face pentru copiii nostri. Fiecare dintre noi. Fiti aproape de ei in fiecare zi! Voi ati decis sa le dati viata, fiti alaturi de ei in toate sensurile. Nu au nevoie de tableta, nici de haine de firma. NEVOIE au de mama lor, de tatal lor. Daca oamenii traiesc la tara, isi pot creste si cultiva hrana in proportie mare. Chiar cred ca exista alte solutii.

   • popescu neli

    toti am crescut in conditii modeste ,cu parinti care plecau dimineata si veneau seara ,iar noi eram cu cheia de gat,in grija vecinilor sau a fratilor mai mari,Diferenta dintre atunci si acum,este ca parintii nostri aveau siguranta locului de munca , a unui acoperis deasupra capului,a asistentei medicale in caz ca se imbolnavea cineva din familie,pe cand acum nu mai exista siguranta speranta si nici viitor pentru tineri daca parintii nu se zbat sa le asigure ,un minim de confort

   • Daniela

    Pe bune Silvana? Stii tu ca nu prea e permis sa vorbesti decat din prisma ta?
    Ai dreptate in ce spui dar e numai teorie. Sa iti ajute Dumnezeu sa nu fie nevoie sa fii forțată sa practici. Exista solutii zici, da?
    Vai capul nostru 😰

   • Kamelia

    Silvana iti dau un exemplu este vorba de o prietena de a mea care fiind divortată la 45 de ani a făcut un copil(ea de fapt credea că este in menopauză) neasteptat cu un barbat care nu si a aumat responsabiliatea locuia in gazda in ploiesti cand a născut era singura cu o operatie de cezariana intr o cămărută fără baie , nu toata lumea este norocoasă să aibă o familie numeroasă cu frati surori mame tati bunici bunice …ea era singură (pentru că fusese abandonata si crescută la Orfelinat) cu fetita nou născută .M am urcat in tren si i am spus hai acasă in Sighisoara vedem ce facem te ajutăm cumva si crestem acest copil (eram un grup de 3 foste colege de liceu). I am găsit un apartament langa mine i am plătit chiria pe 3 luni , ea avea o indemnizatie de 800 plus alocatia fetei 230, am incercat cat am putut să o ajutam cele 3 luni au trecut chiria era de 600 de lei intretinerea de 400 ii mai ramaneau 230 de mancare si cele de trebuita pentru ea si un nou născut scutece creme lapte praf…etc care sunteti mame stiti, au trecut lunile o ajutam cum puteam fiecare dintre noi am inceract să nu o privam pe Maria de ceea ce inseamna familie….a trecut concediu trebuia să meraga la servici a incercat sărmana lucra la Penny iar micuta o ducea la cresă oameni de claitate cei de la penny o intelegeau ii dăduseră doar schiumbul de dimineata o scula pe Maya la 5.30 si cu ea in brate mergea pe frig si ploaie o lăsa la cresă si fugea la servici insa salariul era 875 plus bonurile de masă eu rămăsesem fără servici, deee criza economică mondial ,una dintre fete fusese descoperită cu cancer malign la san ,iar cealalată fusese părăsită de sotul pentru o domnisorică de aceasi varstă cu fiică sa deci nici una nu mai aveam posibilitatea să o ajutăm a renuntat la apartament si sa mutat intr o cămărută la demisol plătea 300 de lei plus gaz curent si apă rece ,unloc igrasios si insalubru timpul trecea si Maria se afunda in mizeria zilelor pe care le trăim l a un moment dat am incercat la primarie să primească o garsoniera de la ANL nu se poate este trecuta de varsta de 35 de ani ….Maya a ajnus cu chiu cu vai la scoală dar Maria nu mai facea față problemelor se inglodase in datorii si asta fără să se lăfăie fără să trăiască o viata de huzur doar incercand să ramana in picioare…..eu am plecat la munca in germania era singura mea solutie de a spravietuii ….după un timp cand am venit acasă Maria era doar o umbră taraind după ea o fetită slăbută cu niste ochi tristi dar o inteligentă sclipitoare mia spus dacă as putea să merg si eu să munces 3 luni să mai scap de datorii dar nu am cu cine lăsa fata .Ok i am spus hai că vb cu nora si fiul meu 3 luni să o tina la ei nora mea este cadru didactic iar fiul meu est einginer au tot ceea ce isi poate dorii cineva doar un singur lucru nu au copii. Maria a plecat lăsand o pe Maya la ai mei imi povestea ca noaptea maya se ineca in plans dar niciodata fata de ei era un copil de 6 ani coplesit de greutăti de lipsuri ,,după 3 luni a venit inapoi si a plătit o parte din datorii a incercat din nou să supravietuiască a incercat solutiile toate solutiile pe care voi nestiutoarele le găsiti pentru că habar nu aveti ce inseamna să fii disperat dar fara curent, fără gaz …a plecat din nou a incercat să isi ia fata cu ea a ajuns la un batran care ia făcut viata un calvar 3 luni de zile apoi a trebuit să seintorcă inapoi incepea scoala …ce să faca nora mea nu se mai putea ocupa de fata urma un tratament de ferilizare…a lăsat fata in grija unei vecine o femeie buna dar cu un sot mizerabil a mancat atat bataie fata de era traumatizată …..acum să mi spuneti voi ce solutie putea găsii femeia asta la 52 de ani????

    • Leu

     Va rog sama contactati, d.na Kamelia

    • Să își ia copila cu dânsa în Germania.
     Eu plec în vară, cu doi copii. Și sunt tată.
     A, uitam, m-am descurcat cu 4-500 lei pe lună, cu doi copii. În apartamentul părinților mei, ce e drept, dar copiilor nu prea le-a lipsit nimic. Datoriile de 2000 € le am de la statul român și de la fosta, care a înțeles să mă execute silit pt pensia de întreținere chiar dacă eu creșteam copiii fără nici un pic de contribuție din partea sa. Și e cadru didactic… Viitor de aur, țara noastră are…

    • Ce trist. Cine nu a lucrat afara din tara nu stie multe. Ce ma.copleseste este rautate.a oamenilor care.vorbesc in.nestire.Sper ca aceasta Doamna care sa sbatut in valul vieti a reusit in ceva mod sa iasa la.suprafata . Multa sanatate si multumin pentru ce a.ti scris. Pare o piveste si stiu ca sant foarte multe asemanatoare.Doamne ajuta

    • Diana33

     Bună ziua d-na Kamelia…as vrea sa o ajut pe d-na Maria și Maya… Îmi puteți lasă un număr de telefon, ceva? Mi-au dat lacrimile, va jur…

   • Adrian

    Bine punctat Silvana! Subscriu…

   • Surdu Stefan

    Așa este!

   • Claudia

    Silvana are dreptate. Cunosc familii la tara. Muncesc mult (365 zile pe an) dar sunt alaturi de copii. Cresc animale si gradina, le vin familii de la bucuresti periodic sa cumpere direct din ograda. Nu duc lipsa de mancare si siguranta zilei, dar in continuare nu au tv, nu au telefoane moderne sau haine de firma, dar nici datorii. Vand pana si cate occident (congeleaza si pun carne in lazi frigorifice la transportatori), miezul de nuca si mierea sau branza iar sunt bine platite in occident (dublu decat in romania). Ne e drag cat muncesc si facem totul sa ii „ajutam”.

    Vinovati suntem si noi prin tot ce facem, astea marunte. De cate ori am cumparat branza import si vita din argentina si nu de la tzaranii nostri? de cate ori am ales sa luam lamai de o limonada in loc de o mana de catina de la femeile de la piata? De cate ori am fugit la farmacie pt un supliment de fier cand urzicile si carnea de tzara sunt la indemana? De cate ori la haine ne-am uitat dupa made inchina si aruncat blugii un pic descusuti cand am fi putut da 10 lei la croitoreasa vecina sa repare? Ia e din nou la moda, dar unii poarta camasa traditionala cusuta in China, nu una de aici. De incaltamintea de piele facuta in romania nu mai zic – la suceava inca se face si e de calitate, am gasit si in Franta incaltaminte made in romania, dar noi romanii luam? Sau pt cei care iau repede bmw cand cu fiecare dacie sustinem cateva zeci de mii de famii din Arges? Sau artic – ca wirlpool nu e cu mult mai bun? ganditi-va ca de cate ori intrati in supermarket, o parte din incasari se duce la patronul din sudul belgiei, pe cand painea de la brutaria de la colt tine 1-2 brutari.

    Doar ganditi-va la asta.

   • Nicoleta

    Eu si sotul meu am ramas fara loc de munca fabrica la care lucram a fost închisa și mentionez ca un alt loc de munca nu exista în zona era singura fabrica pe o raza de 300 de km.Avem 43 ani si 46 ani ,si doua fete de 15 si 17 ani aș vrea sa existe o alta soluție dar din pacate pt noi nu exista alta soluție decât sa plece unul dintre noi

    • Mihai

     De ce nu ar exista solutia sa plecati cu totii? Occidentul nu inseamna doar un castig financiar in plus, ci un sistem educational, sanitar etc. solid, unde copii se pot dezvolta foarte bine si pot avea un viitor frumos. O eventuala limba straina este si foarte usor de invatat de catre copii. Greseala este cred ca multi vad occidentul doar ca un loc unde se pot castiga ceva bani in plus, in loc sa vada plusul de calitate a vietii. Pt mine principalul beneficiu ar fi nu sa castig ceva bani in plus, ci sa am ocazia sa-mi integrez copilul intr-un sistem functional. Iar timpul petrecut alaturi de copii este nepretuit…banii se mai pot castiga dar timpul nu.

     • Desaga Alexandrina

      In occident nu sunt cainii cu colaci in coada.Romancele sunt folosite ca badante adica a avea grija de batrani si bolnavi la domiciliu.Nu le este permis nici macar sa-si primeasca copiii in vizita.Nu le este permis si atat!Acestea se cheama la ei „locuri fixe” adica locuiesti in casa cu batranii sau bolnavii si nu iti este permis sa parasesti casa decat 2 ore pe zi in caz ca se respecta legea si ai un contract.Din salarul de 1000 de euro nu poti asigura chiria si hrana etc.pentru un copil pe care sa il ai aproape.Oricum nu poti dormi cu el pentru ca esti obligat prin contract sa dormi la locul unde esti angajat.Deci nu poti locui cu copilul.Marea majoritate a romancelor fac aceasta munca.

   • Magyari Erzsebet

    Ai dreptate, nu am înţeles niciodată pãrinţi care lasă copiii acasă pentru niște banii,și eu am trei băieţi nici eu nici soţul nu suntem plecate chiar dacă e greu,dar suntem împreună și asta e cel mai important cel puţin pentru noi.

 • Marius

  Romanul se scarfica el pentru a avea un trai mai bun cei de acasa, dar sacrifica si pe urmasii lui fara sa vrea…copii aia ramani marcati pe vitata!

 • Pais Elena

  Muntii nostri aur poarta ,noi cersim din poarta-n poarta….Mama ei de viata….

 • gabriel

  Nu disperati,usurel seduce la fund si Taromul,o sa fie preluata de o alta companie din vest si o sa devina superprofitabila,oare nu asta este jocul?

 • Bogdan

  Salutare daca vreti o poveste asemanatoare va pot spune povestea mea in care iti lasi copilul in lacrimi in fata portilor de control ii intorci spatele iar tu nu iti poti controla lacrimile si cel care iti controleaza bagajele iti spune ca pentru el pleci si sa iti stergi lacrimile si sa fi tare.ok pleci ajungi acolo ii suni sa le spui ca esti bine iar prima intrebare a copilului este „cand vi acasa ” o intrebare care se repeta zilnic pana in ziua in care te intorci .pentru 1000 € sau poate chiar mai putin romanul este „sclav „.acum am venit definitiv acasa este mai greu dar este mai bine pentru familia mea

 • Elena

  Asta cam așa e! M-am recăsătorit și mi-am urmat soțul, aici în Spania, suntem de 5 luni aici.Uneori îmi vine să urlu, nu îmi găsesc locul aici, dar nu mă mai vad trăind nici în România :(.Copilul s-a adaptat cat de cat, sistemul educațional e bine pus la punct.E plin de romani aici, puțini sunt singuri insa, au familii, își aduc frații, părinții, aici în Spania, pentru că în România mor de foame zic ei, trăiesc aici de 15-16 ani.Cert e că trăim mai bine decât în țară, cu regret o spun.Salariile sunt decente și chiar îți permiți să plătești o chirie și să îți planifici vacanta fara grija că ramai fara bani atunci când ajungi acasă.Mi-au dat lacrimile citind articolul, ne-au vândut tara, nenorociții ăștia , au vândut tot, ne-au vândut poporul :(.

 • Elena Piperea

  Asa este dar ce sa facem trebui sa muncim si sa ne chinuim aici in Italia ce sa fac acasa sa tai frunza la caini? Uitati ceau facut conducatori tari a vandut tot a distrus tara Romaneasca sa putem munci afara tari sa mancam painea amara a strainulti cu lacrimile pe obraz si dor de acasa!!!!

 • Romanii traiesc drame greu de imaginat,familii dezbinate,durere,ameninare,coruptie si hotie,,sunt ingrijioare de 5 ani in Austria si am trecut prin toate alaturi de cei din bransa mea, Oare va fi vreodata auzi si strigatul de disperare a celor care muncesc in srainatate?

 • Nico

  Soțul a muncit afara 5 ani -fetita noastra avea un an si noua luni a venit dupa 8 luni de zile credetima ca copilu nu il mai recunostea ultima oara trebuia sa plece si fetita ea spus tati eu vreau sa ma duci la şcoala tu te rog nu mai pleca si atunci am decis definitiv sa nu mai plece este greu cu salarile mici .rata la casa si copii in scoala dar vom supravietui -nustiu pâna când .

 • Pingback: Scene dramatice pe aeroportul Otopeni la plecarea unei curse cu români spre Italia

 • Pingback: Scene dramatice pe aeroportul Otopeni la plecarea unei curse cu români spre Italia: Copii în lacrimi despărțindu-se de părinți, familii destrămate

 • E de jale…oricum de te gândești la viata copiilor sa nu sufere ca noi, luați copii cu voi și dați-le un viitor mai demn de trăit. În România au trecut decenii și sau îmbogățit doar furaciosii. …asa ca personal las afectele și ma gândesc la viitorul copilului.succes la toți.

 • Maria

  M.a facut sa plang ce ai povestit mare dreptate ai eu am sotul si baietelul cu mine dar parintii mei au ramas in romania mama mai vine la noi de craciun sau mergem noi pe tata l.am pierdut acum 1 an jumate cel mai mult regret ca nu am fost langa el asa cum mi.as fi dorit cand a fost bolnav m.s iubit extraordinar de mult si asta regret dar nu avem ce face in tara noastra nu mai svem nici un viitor mare pacat

 • Pingback: Taţi fără copii, mame în lacrimi, drame reale care te zguduie în aeroportul Otopeni – ADRI – Associazione

 • Mă regăsesc cu mare tristețe printre acești sclavi “căpșunari” obligați să plece din țara lor, de lângă copii, de lângă părinții octogenari…
  Războiul energetic…
  Dar cui să spui? Câți înțeleg asta? Iar cei care înțeleg, stau ca pleoșnițele la căldurica vreunui salariu de bugetar punând umărul să dărâme mai degrabă șandramaua.

 • Paul Vatamanu

  Buna dragi cetateni romani de pretutindeni, vad cu ochii mei plini de lacrimi cum aceste vremuri, ne gasesc intr-o tristete atat de adanca incat nu mai vedem acesta iesire din tunel. Dupa parerea mea, nu e doar aceasta goana dupa bani sau cautari de comori. Omul in ziua de astazi e pur si simplu condamnat sa-si caute acele nevoi fiziologice de care are nevoie zilnic, pentru a putea face fata acestor vremuri. Aceste conditii ne imping necesitatea de a face alegeri nepotrivite iar uneori grabnice. Copii sufera de fiecare data, fiind lipsiti de acea mangaiere a mamei. Vedem in fiecare zi, aceste necazuri cu care se infrunta cetateni romani, stam si ne uitam la televizor cum toata media ne manipuleaza, fara ca tu cetatean roman sa poti face ceva. Din pacate nu putem face nimic, pana cand acest regim totalitar comunist nu va fi schimbat. Nu pot sa comentez nimic din ceea ce am citit mai sus (dl.. Popescu, Kamelia, Silvana..) sunt prezente cuvinte simple dar cu o greutate deosebita. Trebuie sa avem incredere in noi, in speranta de a avea un viitor mai linistit si sanatos. Va doresc o zi buna la toti cititori si dumnezeu sa aiba in grija pe cei nevoiti. La revedere.

 • Claudia

  noi am plecat cu totii. Greu cu un singur job dar am gasit o solutie.
  Din pacate multi romani inca nu inteleg ca e de ales – se poate trai fara tv sau masina sau machiaje, fara cola sau tigari, dar cu familia impreuna.

 • Pingback: Drame reale care te zguduie în aeroportul Otopeni | TIMP ROMÂNESC - E timpul tău!

 • Stai linistit ca le si place sa fie plecati, daca si-ar bate putin capul ar gasi joburi si aici, numai ca deh, avem pretentii de Italia…si fite!

  • Coco

   Asa zici?? Raspunde-mi te rog la o intrebare. Mama singura (pt. ca sotul a hotarat ca una mai tanara e mai buna), cu doi copii, din care unul minor, vanzatoare, cu un salariu de 1500 lei in mana (inclusiv tichetele de masa) vrea sa-si ajute copila mai mare (care pe langa faculta lucreaza part-time) sa-si termine facultatea de drept. Spune-mi tu cum o poate face din 1500 lei? Trebuie sa manance, sa se imbrace (copiii nu ea), sa plateasca cheltuielile lunare (noroc ca nu sta in chirie), uneori consultatiile la medic, medicamentele, ca deh, copiii se mai si imbolnavesc. Spune-mi tu cum!!! Cum sa-i plateasaca fetei chiria si alte cheltuieli cu scoala? In Romania asta a ta, unde omul care lucreaza cu 4 ore trebuie sa duca bani de acasa in loc sa primeasca salariu! Spune-mi!!! Si-a lasat copiii (mai mult pe cel mic, ca aia mare nu prea are bani sa vina acasa in weekend-uri) in grija bunicii, care si ea cu problemele ei, I se rupe sufletul de dorul copiilor fara de care nu a stat departe pana acum niciodata. Ce sa faca? Sa-i spuna fetei mai mari, ca copiii saraci nu fac facultate? Ea spera sa faca facultate, tocmai ca sa aiba un post mai bine platit, sa poata ramane la randul ei langa copiii ei cand va veni timpul, in tara asta hoata si nesimtita, populata de oameni care gandesc ingust ca si tine LUCIANO!

  • Dreq

   Nu cumva tu ai vreo firma si nu mai gasesti prosti sa munceasca pe 10mil. Dastia ca tine cunosc multi. Se vaita ca nu au angajati. S_a desteptat romanu nu mai munceste sclav pe 10mil

 • Mariana

  Trist..neomenesc de triste sunt despartirile copiilor de familie..dar vor creste ei mari si vom primi ce oferim.

 • Mitrache

  Respect pentru acest articol !! Sunt o armată de jurnaliști dar la nici unul nu ia trecut prin cap sa fac acest reportaj ,aștepta ca seful sau sa ii dea indicatiile . Lumea sa plictisit de politică și vedetele ăștia de duzină ,mediatizare se face cu un asemenea reportaj. R E S P E C T !!

 • Catalina

  Aveti mare dreptate in tot ceea ce ati spus , si eu am crescut fara tata deoarece a plecat in Italia pentru a ne oferi un trai mai bun si l-am primit cu scopul de a nu simti manghierea lui ,mi-a fost foarte greu sa stau fara el si eram geloasa pe copii pe care ii vedeam in parc cu ambi parinti si eu doar cu mama ,dar crescand am inteles ca a plecat pt a imi oferi mie totu ,chiar daca mi-a fost greu l-am inteles si ii raman recunoscatoare pt ce a facut pt mine , dar nu pot sa ii fiu recunoscatoare ca nu a fost langa mine cand aveam ce mai mare nevoie de el ,dar nu avea ce sa faca in tara asta de nimic…

 • Gabriel

  Acest reportaj descrie într-adevăr situația prin care trec mii de români,dar…. Facem revoluție, alungam acest guvern împreuna cu toată echipa și după??? Aici în italia un bătrân mi-a zis aceste cuvinte “ ceea ce semănați culegeți“, Când oamenii o să arunce la gunoi hoția, corupția și dorința de a avea putere atunci poate ceva se va schimba în România noastră. Eu am 10 ani ca trăiesc in Italia, am crescut aici am învățat și încă învăț in acest moment, fac facultatea ceia ce cred ca in România era imposibil fără sa ai o situație financiară buna. Nu zic ca aici e maxim dar totuși trag înainte cu sacrifici mari. Ceia ce vreau sa zic, degeaba o sa dați jos guvernul dacă intra alt hoț care face pofta băncilor a multinaționalelor care nu se gândesc la creșterea economică, de a ridica salariile la un nivel acceptabil sau măcar o viața cu prețuri mai mici. Intr-o țara nu trebuie oameni care știu doar sa vorbească de zeci de ani, care nici nu știu ce înseamnă sa mergi la serviciu pentru 1200 lei din nu îți rămâne nimic la sfârșit de luna. Oameni buni, trebuie sa creștem și sa ne schimbăm, avem nevoie de bun sens, sa corecți , fără corupție. Ignoranța e cel mai mare inamic al nostru, acesta ne conduce la corupție, rasism, hoție și criminalitate. România are puterea de a deveni mare, dar trebuie oameni mari de har, bunătate,carte și sa fie un lider nu un boss.
  (Va rog să nu ma judecați după cum scriu, din păcate eu trăiesc in Italia, am dificultăți ca sămânță explic clar)

 • Monica

  In primul rand nu ii inteleg pe cei care fac copii,mai ales cand stiu ca nu pot sa le ofere o viata normala.Eu sunt singura la parinti,de multe ori au fost si ei plecati dar s au intors cat de des au putut.Bunica mea a fost insa totul pt mine.In prezent am 28 de ani si nu am lucrat niciodata in Romania.Nici nu am de gand,la fel cum nu am de gand sa am vreodata copii.Pot spune ca sunt multumita cu viata mea insa mereu caut sa evoluez.Dupa 6 ani petrecuti in Germania mi am gasit un job foarte bine platit in Arabia Saudita,si dc nu,caut lucruri din ce in ce mai bune.Asa ca ideea casatoriei,a copiilor etc mi se pare doar ceva invechit care doar iti pune piedici catre o viata mai buna pe care in Romania clar n o vom avea niciodata.Fiecare isi creeaza propria viata.Parerea mea.Cu respect

 • Gene

  VOTATI PSD ! `Ratiu si cCampeanu – sa treaca oceanil !„ „Noi muncim, noi nu gandim !„

 • Dodi

  Eu nu-i inteleg pe cei ce merg la munca in strainatate.
  Pur si simplu nu inteleg de ce nu-si iau familia, pisica, catelul si se mute cu totii?
  Ce asteptari au? Ca Romania se va face bine vreodata?
  Inca mai poate cineva sa creada ca Romania se va schimba?

  Nu fratilor, Romania este in metastaza, nu mai aveti ce astepta, nimic nu se va schimba.

  Toate guvernele au promis si vor promite o Romanie bogata, dar nimeni nu v-a spus ca Romania va fi bogata, doar dupa ce toti saracii vor pleca in strainatate.

  Romania va fi bogata doar cand vor Ramane in ea Dragnea, Tariceanu, Basescu, Udrea, si toti cei ce au condus tara in ultimii 28 de ani. Dupa aceea va urma un alt episod, dar mai bine sa nu va ganditi la el.

  Eu va icurajez sa le faceti bagajele si familiilor voastre si sa ii luati acolo unde ati gasit fericirea, sau unde puteti sa le asigurati un trai decent.

  • Maria

   Unde sa i ia daca pleaca femeia si lucreaza în casă nu poate să plătească chirie pentru familie unde sa si tina familia în strada?salariile sunt mici nu poti sa plătești chirie stai mereu inchis in casă pentru salarii mici.pentru bărbați nu se gaseste de munca ce să facă cu familia ea sa stea in casa sa lucreze si familia sub pot?de asta raman acasa sotul si copiii pentru ca le poate trimite bani ca să se întrețină in Romania
   cine n a lucrat i si imaginează ca poti pleca cu familia dar nu e adevărat.unde lucrezi nu poate să ti vina nici mama în vizită.si cine zice ca se găsesc soluții în românia sa le găsească el ca eu nu le vad.cineva a zis ca poti lucra in agricultura dar care creste la bloc si n a fost în viata lui la tara cum poate face agricultura.sunt foarte multe păreri pe aici fără macar ca acele persoane sa aiba habar ce inseamna sclavagismul din Italia si multe altele

 • Rox

  Eu am crescut cu ambii parinti. Din pacate fratele meu nu creste acum la fel. Este dureros.

 • Madalina

  Pe ce salarii cucoana?! 1500ron?! Ai stat vreo zi cu un copil?! Cand ai fost ultima data la cumparaturi?! Ce poti face in ziua de astazi cu 1500 ron?! Nu iti este rusine sa vorbesti?! Daca mai ai si un copil ia fa un calcul simplu( intretinere, nu mai vb de chirie. transport, mancare) ti-au iestit 1500ron?! Nu fii ordinara ca de incompetenți ca tine nu ne vaitam…este normal sa nu ai forta de munca pe salarii de mizerie.Aveti pretentii la respect, decenta si calitate. Hai sictir! Mediteaza la cele scrise si apoi vino cu comentarii. P.S.: Angajatul sfinteste locul….Ofera decenta si vei primi respect!

 • Marian

  Asta e doar inceputu eu dupa ce am vazut fluturasul de salariu pe luna ianuarie 2018 in care am un brut de 4000 ron si mai am de luat in mina 2200 ron iar statului revenindui 45% din salariu in total 1800 ron din cauza asta in data de 18 februarie 2018 voi pleca ca pe 19 februarie 2018 sa incep munca in italia unde mi-am cautat in romania nu se mai pote trai intro tara de guvernanti hoti

 • Eu

  Sevron 10000 muncitori perioada lunga de timp,rosia Montană 15000 muncitori perioada 25-35 ani,si sunt mai multe proiecte in tara de acest gen,europeni deștepți au bagat bani in „USR” baieti sfinți au scos prostimea in strada sa nu se faca nimic in România,doar populația României dece sa lucreze in tara ca ii mai bine sclavi afara!!!

 • Pingback: Râmnicu Vâlcea Week, locul 9 în Top Trafic, o performanţă pentru presa locală – Ramnicu Valcea Week

 • Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 05 – 11 februarie 2018?

 • Valentina

  E cel mai înfricoșător scenariu sa ajungi de nerecunoscut din vina unui sistem inert la realitățile cotidiene… Și familia mea este intr-o situație gri, fără prea multe posibilități de reușită dar încercam sa luam in calcul la fel ca mulți altii, sa părăsim aceasta țara pentru liniștea și decenta ce ne-o dorim! In țara asta, dacă nu ai noroc chior, pile, etc, fie te chinui pana mori, fie prinzi un curaj nebun și pleci in lumea larga! Din perspectiva mea România in maximum 50 de ani va dispărea de pe harta lumii, sau se va numi altfel pentru ca ne-au vândut și îndatorat prostii nației ( guvernanții ) pana s-au asigurat ca noi vom dispărea oricum din memoria acestei tari! Iadul pe pământ este, iar noi traind ne ispășim păcatele pământului!

 • Pingback: Cum se fură drama mamelor fără copii, a taţilor în lacrimi, plecaţi la muncă în Italia…de către românii din Anglia – Ramnicu Valcea Week

 • Lilian Nikky

  Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care mi-a oferit-o Dr.saguru ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja lui magică și de dragoste. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGĂM AJUTAȚI DOCTOR SAGURU ACUM ACUM VIAȚI EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
  1 LOVE SPELL
  2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
  3 FRUCTE DE FEMEI
  4 PROMOȚIE SPELL
  5 SPELL DE PROTECȚIE
  6 SPELL BUSINESS
  7 SPELL GOOD JOB
  8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

 • Pingback: Taţi fără copii, mame în lacrimi, drame reale care te zguduie în aeroportul Otopeni - Anonimus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *