„Ţara Dacilor” recomandă o minivacanţă de 1 mai la Râmnicu Vâlcea

Redăm mai jos un excelent material despre municipiul nostru, recomandat de siteul Ţara Dacilor. O invitaţie pentru minivacanţa de 1 Mai la Râmnicu Vâlcea.

Nu stiu cate persoane s-au gandit sa petreaca un city break sau minivacantele de 1 Mai, Craciun, Revelion, in Ramnicu Valcea… O optiune serioasa de luat in considerare, dupa mine, ca alternativa la arhiaglomerata Valea Prahovei. Cazati la un hotel cu piscina si cu vizitarea gradinii zoologice pentru a da satisfactie celor mici, cu vizite la Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si la Casa Memoriala Anton Pann pentru o portie savuroasa de cultura servita de cei mari si cu plimbarile intregii familii in parcurile Zavoi, Mircea cel Batran sau chiar in frumosul Muzeu al Satului, este o combinatie accesibila in care sa descoperi farmecul aparte al orasului Ramnicu Valcea.

In plus, orasul ofera deschidere spre alte locuri minunate din Tara Dacilor, spre orasul  SibiuCurtea de ArgesRezervatia CoziaZona Horezu,  s.a.m.d.

Orasul Ramnicu Valcea a fost mentionat documentar prima data in anii 1300, de catre Mircea cel Batran si este orasul “domniei lui”, loc in care a avut o curte domneasca de care mai amintesc doar zidurile din parcul ce-i poarta numele. Mai departe se pare ca au locuit la aceasta curte si Mihai ViteazulMatei Basarab sau Radu de la Afumati, care a si fost omorat pe dealurile orasului.

Strabatut de Olt, este si orasul in care a locuit Anton Pann si in care s-a nascut Gheorghe Lahovary- cel care a elaborat impreuna cu Tocilescu si BratianuMarele Dictionar Geografic al Romaniei, ce a adus contributii Legii Contabilitatii Statului si Postei Romane si care a infiintat Societatea pentru Invatatura Poporului Roman ce avea scopul de a promova cultura.

Daca sunteti doar in trecere si nu aveti prea mult timp la dispozitie, va recomand pentru atingerea celor mai importante obiective turistice, sa va opriti in primul rand la Muzeul Satului daca veniti dinspre Sibiu, sau la Gradina Zoologica daca veniti dinspre Pitesti, apoi sa va opriti in centru si sa vizitati Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Casa Memoriala Anton Pann si parcurile Mircea si Zavoi.

Pe primul loc in preferintele mele din orasul RAMNICU VALCEA este MUZEUL DE ARTA. Casa in care este gazduit muzeul, construita in stil neoromanesc cu influente italiene, mi-a amintit de Muzeul Zambaccian din BucurestiAm descoperit aici opere ale marilor pictori romani ca GrigorescuSava HentiaVermontPetrascu, Tonitza, Pallady, Tuculescu si pe Camil Ressu cu ale lui “Taranci”.  Am vazut sculpturi contemporane foarte interesante dar si unele executate de Carl Stork. I-am admirat sculptati de catre marele Oscar Han, pe Vasile Lupu si pe Brancoveanu.

Adresa: Str. Carol 1, nr. 25, Ramnicu Valcea. Program de vizitare: luni inchis, vara 10-18, iarna 9-17.

CASA MEMORIALA A LUI ANTON PANN, monument de arhitectura construit in anii 1700 in stil bulgaresc, este casa in care a locuit profesorul de muzica si care gazduieste in prezent interioare tipice de sfarsit de secol 19 si operele mareului Anton Pann, a carui muzica a format Imnul National al Romaniei: “Desteapta-te romane!”.

Interesant mi s-a parut si faptul ca aceasta casa nu a fost demolata, atunci cand s-au efectuat lucrari edilitare in locul in care a fost initial ridicata, ci a fost mutata pe sine de catre autoritati, pana la locul pe care se afla astazi.

Adresa: Str. Stirbei Voda, nr. 4, Ramnicu Valcea. Program de vizitare: luni inchis, vara 10-18, iarna 9-17.

Am vizitat MUZEUL DE ISTORIE DIN RAMNICU VALCEA pentru ca stiam ca aici sunt expuse artefactele gasite la Buridava si la Castrul roman Arutela de pe Valea Oltului.  Din pacate nu sunt foarte multe artefacte, asa cum la Buridava, vechea asezare daca din apropierea orasului Ramnicu Valcea, nu poti vizita nimic… 🙁

Totusi micul muzeu este bine intretinut si gasesti aici lucruri interesante de vazut, de la ceramica daca si romana, hrisoave domnesti si pana la arme cu intarsi de sidef si un set de cristal ce a apartinut Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Adresa: Calea lui Traian, nr. 143, Ramnicu Valcea. Program de vizitare: luni inchis, vara 10-18, iarna 9-17.

MUZEUL SATULUI, amplasat la iesirea din Ramnicu Valcea inspre Sibiu, este o adevarata incantare pentru ochi dar si un loc special de relaxare. Am vazut expusa aici o CULA, sora celor de la Maldaresti sau Curtisoara, case taranesti cu stalpii gardului de la intrare sculptati, o moara de apa, diverse modele de biserici, cruci de hotar, s.a.m.d. Ce cred ca-i lipseste cu adevarat unui astfel de loc este viata culturala si mai multa animatie. Pentru noi a fost relaxant si foarte placut sa admiram casele intr-o plimbare de zi insorita, dar nu stiu cate persoane vin sa faca acest lucru. Pentru atragerea parintilor si a copiilor cred ca este nevoie de cursuri educative si de alte diverse programe, de atragerea mestesugarilor, de organizarea unor brunch-uri in care sa te poti bucura si de bucate alese specifice zonei. Cred ca Muzeul Satului din Bucuresti si cel din Sibiu sunt cele mai bune exemple in acest sens.

GRADINA ZOOLOGICA din Ramnicu Valcea are un mod interesant de punere in valoare a animalelor. In fata custilor exista un geam mare de sus pana jos prin care se pot admira in voie frumoasele animale care si-au sacrificat libertatea pentru placerea oamenilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *