Ţara arde în pandemie dar la Vâlcea, cu doar 9 cazuri, presa şi actorii politici o ard în campanie electorală

Cu mici excepţii, la Vâlcea, dacă deschizi facebook-ul, te afli în plină campanie electorală pentru locale. Există ultrasii fani ai lui Gutău sau ultrasii dusmani ai lui Gutău care sunt în plină campanie electorală, cu schimburi de înjuraturi, laude, devotament, dăruire. Nici nu ai zice că în România se întâmplă o mare nenorocire socială.

Poate şi faptul că sunt doar 9 cazuri (duminica n.r.) permite o lejeritate la vâlceni să facă ce ştiu ei cel mai bine, să-şi consolideze poziţiile, să îşi conserve bulele lor virtuale, să scoată săbiile şi să defileze cu ce cunosc ei mai bine. Să arunce vitriol din tranşee în tranşee, să scotă limba unii la alţii, să arate cât de „mici” sau „mari” au început să fie. Fără vreo legătură cu Coronvirusul. Dă-l dracu de virus, nu? Noi avem aici, obsesiile şi iubirile noastre!

Este foarte bine că pandemia se ţine departe de judeţul Vâlcea, că ai noştri cetăţeni sunt cuminţi şi nu dovedesc o iresponsabilitate ca în alte regiuni. Dar, mă gândesc că poate, dacă şi la noi, număram măcar cu zecile sau sutele, cazurile de COVID, poate nu mai aveam apetit de atâta campanie electorală.

Singurii care s-au oprit din bun simţ de la acest joc electoral sunt cei de la USR Vâlcea, singurii au înţeles că priorităţile locale nu sunt localele, nu sunt live-urile de pe internet, agresiunea virtuală. Sunt singurii care merg pe mesaje şi acţiuni fireşti de campanie social-umanitară strict cu aplicaţie pe pandemie.

În schimb Gutău şi ai lui se află într-o confruntare, un război cu strigături, cu ai liberalilor. comunicate şi mesaje, live-uri care nu au nimic în comun cu virusul, atcauri şi jigniri, agresiune fără număr, o campanie violentă, dusă obsesiv pentru fotoliul de primar. Orice măsură a administraţiei locale (inspirată sau neinspirată) intră în malaxorul de facebook. Este o gălăgie cu sonor periculos, care pune în plan secund orice temă de coronavirus.

La Râmnicu Vâlcea este campanie electorală, nu contează dacă s-au fixat sau nu alegerile locale, fotoliul de primar este un trofeu care nu se înclină în faţa niciunui virus. Este cutremurător să vezi cum ultrasii se bat cu torţe, cu o întreagă pleiadă de metafore şi epitete sinistre, cum persistă în aceleaşi teorii obosite „cel mai bun primar” versus „infractorul”, „primar fără viziune”, VS „golanii de net”.

Râmnicu Vâlcea este decupat şi decuplat de restul lumii, a deviat-o pe alte axe, într-un scandal fără norme de bun simţ. Şi asta repet, doar pentru că Virusul ăsta nenorocit a evitat (din fericire oraşul şi judeţul nostru)

Te străbate un sentiment de lehamite şi dezgust când vezi paginile vâlcene, unde conturi false sau reale, unde protagonişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi fac ce ştiu ei mai bine. Îşi manifestă iubirea sau ura viscerală pentru Mircia Gutău. Înjură în ştiiri televizate, comunicate de partid sau fac live-uri „economice paralele cu realitatea”, sunt într-un orgasm idiot electoral, se pricep la orice. la cămine de bătrâni închise sau deschise, dezinfectanţi buni sau dezinfectanţi proşti, starea vremii, starea naţiei, starea de bine sau starea de rău

Nu ar fi mai bine să-i luăm şi pe unii şi pe alţii, să le dăm combinezoane, măşti şi să-i trimitem ca înfirmiere în spitalul din Suceava, să aibă grijă de pacienţii cu Covid? I-am scoate naiba din campania asta electorală.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *