Sute de trovanţi scoşi din adâncuri, la Oteşani, de firma care execută lucrările de apă şi canal

Sute de trovanţi de diferite dimensiuni şi forme au fost scoşi, în aceste zile, din măruntaiele pământului, la Oteşani, de firma care lucrează la introducerea reţelei de apă şi canal pe raza localităţii.

Pietre absolut spectaculoase, de diferite mărimi, cu tot felul de forme,  adevărate sculpturi create de natură, au fost scoase la lumină în locul unde era vechiul punct de vărsare al pârâului Gresarea în râul Luncavăţ. Pârâul care scoate trovanţi este considerat o minune a naturii, acesta creând, de altfel, pe tot cursul său, un peisaj pitoresc, atracţie turistică recentă a Oteşaniului.

Trovanţii din Oteşani sunt cunoscuţi aici de când lumea, oamenii, de-a lungul timpului, i-au descris ca având puteri miraculoase, unii au spus că au fost aduşi de uriaşi sau că sunt de pe altă lume.

În fine, trovanţii de la Oteşani sunt folosiţi ca pietre de ornament în curţile oamenilor, în ultimii ani apărând o industrie mai mult sau mai puţin legală de comercializare a acestora.

În concluzie, dacă localitatea Costești a adus faimă județului Vâlcea prin cunoscutul Muzeu al Trovanților, puțină lume știa, până de curând, de existența minunilor naturii din Oteșani.

Alături de biserica fortificată de secol XVIII, cătunul medieval și mai multe conace boierești, trovanții fac parte din zestrea turistică a localității, care este promovată, din 2016, la târgurile de turism, dar și în centrele de informare turistică.

„Se spunea că aceste pietre au viață, sunt de pe altă lume. Am auzit și teorii cu energii pozitive, legendele pietrelor extraterestre. Aici, oamenii și-au luat trovanți de sute de ani și i-au pus în curte, i-au folosit fie la construcții, fie ca ornament, să dea spor casei, sănătate familiilor. Trovanții pe care îi scoate pârâul Gresarea din adâncuri au devenit cunoscuți peste tot, chiar și în afara României. Este o minune a naturii, un spectacol al pământului. Se va vorbi pentru prima dată la Târgul de Turism al Olteniei despre pietrele noastre. Nu sunt precum cele din Costești, acolo unde pământul le eliberează, la noi, trovanții sunt aduși de apă, din măruntaiele pământului”, a declarat edilul din Oteșani, Mircea Oprișor.

Momentan, trovanţii vor orna intrările la biserici şi la instituţiile publice din localitate.

Pârâul Gresarea curge pe aproximativ 4 kilometri lungime, cu multe meandre, și se varsă în Luncavăț, în apropierea Drumului Național care duce la Horezu.

Albia acestui pârâu continuă să decoperteze glazura nisipoasă a dealului și scoate la iveală mii și mii de pietre, adevărate sculpturi ale naturii, denumite de localnici Venus, Piticul, Uriașul, Zmeul, Strugurele, Femeia, Scorpionul, Dovleac, Luna sau Diavolul, cu mărimi de la 1 centimetru până la 1 metru. (Agenţia Naţională de Presă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *