Şuşaniul a ieşit din Evul Mediu şi a intrat în viitor

La Şuşani am fost acum 6 ani, fiind invitat la o nuntă. Am crezut atunci că nimeresc într-un ev mediu timpuriu, străzi pline de noroi, un aspect neîngrijit, parcă aici începea Kandaharul. Mi-am propus că am să evit acest colţ de Romînie. Dincolo, judeţul Olt părea Europa apuseană faţă de ce era aici.

Azi, Şuşaniul este cu totul altceva. Nu seamănă deloc cu ce era odată. Un drum principal realizat împecabil de cei de la Strabag şi Cazicom, poduri frumos aliniate, mult verde şi chiar un diriginte de şantier neoficial, în persoana lui Gigi Staiu, implicat în gospodărirea celei mai mari comune care închide judeţul.

O plimbare prin Şuşani de la marginea dealurilor din Mădulari până la pădurea care închide scena este azi un drum de plăcere. Frasinii seculari, casele cochete, viile care se pregătesc de nunta toamnei, ne determină să spunem că aceată comună dispusă pe direcţia Olt – Vâlcea, de aici până la Slatina fiind scurtătura care leagă de fapt Gorjul cu judeţul vecin, această comună a ieşit din Evul Mediu

La Şuşani se face administraţie şi nu una de avarie ca prin alte părţi. Proiectele de apă, canalizare, asfaltare, o piaţă agro, împreună cu o agricultură care ţine capul de afiş al judeţului pun premisele ca această localitate să întoarcă judeţul invers. Adică să înceapă cu Şuşaniul.

„Nu ar fi venit nimeni să investească dacă axul principal al localităţii era de pământ ca până acum. Aceşti oameni nu visau vreodată că vor avea asfalt în faţa porţii. Nu e uşor să păstoreşti o localitate mare, nevoile sunt multe, încerci să-i mulţumeşti pe toţi. Da, avem nevoie de locuri de muncă, deja agricultura performantă s-a detaşat ca un vector economic al zonei dar pe lângă asta mizăm pe o dezvoltare orizontală a industriei conexe, adică investiţii în procesarea roadelor pământului dat şi o industrie în domeniu zootehnic.”, spune edilul din Şuşani.

Dispusă în trepte de la dealurile înalte până în şesul Oltuluiu, Şuşaniul se pretează chiar şi la o dimensiune turistic – culturală pe viitor. În orice caz, concluzia este una singură, Şuşaniul se află pe drumul dezvoltării şi al modernizării.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *