Şuşani – Locul unic unde Dealul Viilor şi Dealul Livezilor străjuiesc frumosul curs al Beicăi

În frumosul tărâm al Şuşanilor, locul unde se sprijină trunchiul judeţului şi face un arc solar de sus, de la Câineni, spre vârful Romanaţilor, peste dealuri şi lunci limpezi, peste islazurile frumoase ale acestei Valahii Sfinte, primăvara bate la uşă, cu flori de corcoduş, piersici, cu zambile şi narcise.

Ţara Şuşanilor seamănă cu un portativ, un cântec al ultimei veri de toamnă, am putea spune, care colindă amurgul de la Râmeşti până spre Sârbi şi Adacale. Pentru că un eveniment important al istoriei, este de altfel, refugiul de acum 2 secole al unei importante populaţii de slavi, expulzaţi de la sud de Dunăre, după o mare răscoală anti-otomană. Aproape 100 de familii de sârbi s-au aşezat aici, la Şuşani, pe mal de Beica şi au construit alături de localnici, frumoasa ţară a Şuşanilor.

Comuna însă este unică prin faptul că se întinde ca un vals pe două dealuri, ce îmbrăţişează Beica, pârâul care taie localitatea de la nord spre sud, împărţind astfel frumosul destin al Şuşanilor.

Cele două dealuri sunt precum 2 fraţi buni, seamă ca geografie, sunt dealuri moi care anunţă Câmpia Română de mai de jos, au aceeaşi altitudine dar….au iubiri diferite.

Dealul estic al Şuşanilor este dealul Viilor Nobile. Peste 47 de hectare sunt cultuvate cu Fetească Regală, Crâmpoşie, Merlot, e o mare din vii care calcă culmea însorită de sus de la Uşurei până dincolo spre sud. Deal care pre vremuri era plin de căsoaie, acele beciuri înfipte în pământ de tip bordei unde Vinul alb şi roşu păstra aromele ani buni….

Dealul vestic este dealul prunilor şi al merilor, un deal plin de livezi şi fâneaţă. Deal care vine cu primăvara în rochii albe de mireasă şi se termin toamnă cu merele parfumate de septembrie. Asta este istoria dealurilor din Şuşani

Şi pentru ca opera să fie completă…acolo unde cele două dealuri termină valsul încep colinele cu cereale, grâu, orz, porumb dar şi floarea soarelui, închizând astfel cercul agricol al Şuşaniului, pol economic al sudului de Vâlcea.

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *