Sub 1.000 de elevi în şcoli profesionale în judeţul Vâlcea, faţă de 7.500 în 1992

România industrială a pierdut, în 28 de ani, exact laboratoarele de meserii. În România de azi, se înregistrează cel mai dramatic deficit de forţă de muncă specializată, nu avem tineri calificaţi în meserii pentru că am distrus voluntar şcolile profesionale.

Până în 1990, în şcolile profesionale au fost pregătiţi cei mai buni sudori, lăcătuşi, strungari, zidari, instalatori etc. După revoluţie, a fost un declin masiv în acest sistem de învăţământ, azi România aflându-se pe ultimul loc în Europa la absolvenţii şcolilor de meserii. Vinovaţi – şcoala, familia, ministerele, economia de tranziţie.

“După anul 1990, numărul elevilor înscriși în învățământul profesional la nivel național a scăzut în mod dramatic, într-un ritm mediu anual de aproximativ 7%. Dacă în 1992 numărul elevilor era de 334 de mii de persoane, în 2015 s-a ajuns la aproximativ 69 de mii de elevi. Din păcate, în județul Vâlcea, ritmul de scădere a fost unul accelerat, situând județul în primele cinci unități administrative după ritmul mediu anual. În Vâlcea, în anul 1992, erau înscriși, în învățământul profesional, un număr de 7,5 mii de elevi, pentru ca, în anul 2015, să fie înscriși doar 933 de elevi. Ponderea elevilor din învățământul profesional în total elevi înscriși în sistemul național de educație a înregistrat o scădere semnificativă de la 7,2%, în 1992, la 0,3%, în 2011, crescând relativ ușor spre 1,9% în anul 2015”, spune prof. Remus Grigorescu.

Nu avem decât speranţa că firmele care activează în economia românească vor investi în aceste şcoli profesionale, iar statul va coopera cu aceste firme. Asta, în sensul unor scutiri de taxe sau alte tipuri de înlesniri. Aici ar trebui ca parlamentarii vâlceni să se gândească la un pachet de legi cu privire la parteneriatul sau facilităţile pentru companiile care investesc în învăţământul profesional.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *