Studiu BM: În 20 de ani veniturile locuitorilor din rural vor depăși urbanul (în Vâlcea, exemplu Vlădești)

Un studiu al Băncii Mondiale și un raport al Băncii Naționale vin cu o prognoză a veniturilor rezidenților din mediul rural pentru orizontul de timp 2040, un raport care prezintă o inversare a scării veniturilor bănești între cele două dimensiuni ale modului de viață.

Fenomenul va începe odată cu finalul deceniului trei, când populația din mediul rural deja va ajunge, se va apropia la nivel de câștiguri de populația din mediul urban. Acest fenomen este deja un fapt existent în Europa Occidentală, unde nivelul de trai din rural este ridicat în raport cu metropolele (strict zona urbană)

În România aceste date sunt deja o evidență, pentru că se mută axa proprietății pe rural, urbanul fiind lăsat chiriașilor. Clasa de mijloc din România se va muta spre rural, treptat, funcție de gradul de extindere al utilităților, serviciilor și infrastructurii, abandonând orașul pentru cei care abia intră pe piața muncii.

Fenomenul social are la bază nevoia de confort, de ecologie și de calitate a vieții care va deveni mult mai tentantă în comune decât în centrele aglomerate. Asta se întâmplă și simultan cu fenomenul telemuncii, digitalizarea.

Zona rurală odată cu dispariția treptată, pe cale biologică, a populației băștinașe, cea care are rădăcinile anterioare anului 1989 va lăsa loc liber pentru generația nouă de antreprenori, funcționari, angajați în sistemul de sănătate sau educație, salariați din corporații de nivel 2 sau 3 care, după 35 – 40 de ani optează pentru patriarhalitate și liniștea de ”la țară”, în contextul în care, localitatea îi pune la dispoziție toate oportunitățile de care are nevoie (shopping, plăți servicii, infrastructură).

Aceștia devin navetiștii moderni care merg pentru 8 ore în oraș, după care revin la domiciliul din mediul rural. Asta va impune pe viitor o dezvoltare a căilor rutiere, a transportului public auto sau feroviar între comune și metropolă, investiții private spre zona rurală.

La fel se va întâmpla cu pensionarii noi care vor intra în sistem, cu pensii peste medie, din următoarul deceniu. Deja satele românești sunt pline de pensionari ”stabil financiar” din București care și-au cumpărat locuințe ”la țară”.

Un alt aspect al acestui studiu raportează altceva. Modificarea satului românesc, așa cum îl știam în anii 80-90, prin prisma ocupațiilor tradiționale sau al fermelor de subzistență familiale. Odată cu dispariția biologică a generațiilor de care am vorbit mai sus, vor dispărea anexele gospodărești, pe care încă le vedem, precum și mica zootehnie de curte. Vorbim de o trasnsformare antropologică a satului românesc în următoarele 2 decenii.

În județul Vâlcea, prima comună care depășește prin veniturile populației rezidente, venituri din urban, este Vlădești. Veniturile locuitorilor din Vlădești sunt de 3.200 lei față de media de 3.170 din Râmnicu Vâlcea. Este firesc, pentru că populația ”nouă” din Vlădești deja a depășit populația ”veche” din localitate.

Majoritatea populației noi este formată din absolvenți de studii superioare, lucrători din sănătate, justiție, educație, domeniul public, antreprenori sau salariați bine plătiți din companii private.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *