Stroeşti, locul unde Măgura se întâlneşte cu Subcarpatica, într-un elegant dans al Cernii

În Deepresiunea Horezului, se construieşte efectiv un frumos nod de relaxare, o comună ascunsă de mesteceni, una care încet se identifică cu un mic pol regional, punct de intersecţii pe Subcarpatica, drum care leagă Oltenia de jos cu Oltenia de sub Munte.
Stroeşti, localitatea de unde se pleacă spre Horezu, spre Mateeşti, spre Cernişoara, spre Copăceni, paleta de culoare a Văii Cernei, localitatea unde cireşii dau cele mai mari fructe din tot judeţul, unde sunt cele mai multe firme de construcţii nou înfiinţate, unde sfatul de dimineaţă al bătrânilor din centrul civic decide drumul de viitor al comunei.
Este o localitate inedită, locul boierilor Stroescu, ţinut de dincoace de Măgura, localitate pe care Toma Ciolacu o doreşte un popas elegant în ţinutul Olteniei de sub Munte.
„Cu aceste proicte pe care le vom implementa în următoarea perioadă vom reuşi o îmbunătăţire a infrastructurii, vom stimula o întoarcere masivă a celor plecaţi la muncă în afară şi sunt convins că Stroeştiul va renaşte. Prin lucrările mari de infrastructură se creează facilităţi în cazul legăturilor rutiere cu localităţile învecinate. Dezvoltarea omogenă a Depresiunii Horezu va atrage un echilibru pe zona Vâlcii de Vest, o creşetere a locurilor de muncă şi implicit o îmbunătăţire a calităţii vieţii”, spune edilul Toma Ciolacu.
Stroeşti, ruptă, în spatele Măgurei, din lanţul Căpăţânilor, devine oaza de sănătate a Vâlcii. Sau aşa îşi duce de acum înainte renumele în lume.
Pentru că, tăiată abrupt de râul Cerna, exact acolo unde Subcarpaţii moi se plimbă de la vârf la poale, aici, cineva, poate primul Creator de vieţi omeneşti, a dat sufletului un loc de relaxare.
Când intri în Stroeşti, te surprinde cochetăria străzilor, cu flori mari, roşii, de vară, cu mesteceni princiari, dar cel mai mult te uimeşte cum dealurile care, de departe, păreau ca zidurile de înalte, de la jumătate în jos au pus terase, pe unde se cocoaţă, ca o turmă de mioare, casele de munte, cu etaj şi cu multă vie şi cu oameni frumoşi la suflet.
Acesta este Stroeştiul, de la Dianu până spre Pojogi, de la poarta Slătioarei regale până dincolo, spre Copăceni, sau de la marginea Mateeştilor şi până aici, la taifasul Cernei, acesta este sanatoriul curat al lumii.
Prin PNDL 2, suma de 2,087,190 lei va fi investită în infrastructura rutieră a comunei şi 635,473.09, în reabilitarea dispensarului uman.
AP