Strigătul de disperare al unui drum județean care moare de la o zi la la alta…

DJ 703F

nu, nu spune nimic acest indicativ. Este vorba de un drum județean, aflat la limita supraviețuirii, un drum care poate dispărea de pe hartă în viitorii ani dacă nu se va interveni total asupra lui.

Este un drum aflat la un click distnță de Râmnicu Vâlcea, de departe unul din drumurile care străbate o zonă de un pitoresc aparte, pădurile dealurilor de est și care leagă comuna Runcu de restul lumii.

Un drum care pleacă din Fedeleșoiu și ajunge deasupra Vâlcii, oferind o panoramă de vis municipiului, o șosea care ajunge în punctul suprem de unde se văd toți munții județului și Valea Oltului de la Râmnic spre aval. Acesta este drumul 703F. Surpriza și mai mare este că acest drum se continuă spre Argeș iar dacă, dacă vreodată ar fi reabilitat ar oferi o rută directă cu orașul Curtea de Argeș.

Însă, acest drum este o provocare pentru cei care se încumetă să circule pe el, vorbim de cei aproximativ 1000 de locuitori din Runcu în principal dar și de cei care optează pentru o plimbare spre această frumoasă localitate vâlceană, cea mai înalt situată din aria metropolitană a Râmnicului.

”Din păcate așa este, drumul se degradează de la zi la zi, intrăm în iarnă cu el în această situație. A fost plombat prin anumite zone dar este insuficient. Acest drum necesită o reparație capitală, altfel, din punctul meu de vedere, plombările sunt în zadar”, spune primarul Vasile Stoica.

Edilul are dreptate, de cum te abați din drumul Dăeștiului și urci pieptis spre Runcu te întâmpină hâd acest drum județean, cu șleaurile de asfalt, cu ruperi și alunecări de teren, cu gropi nenumărate, aspecte care anulează farmecul acestei drumeții. Drumul se află pe un sol predispus alunecărilor. De aceea, plombările nu înseamnă decât o frecție la piciorul de lemn, fără un proiect amplu, fără o finanțare masivă, acest drum se va degrada de tot.

Fără acest drum, comuna Runcu, de departe, localitatea cu cel mai mare potențial imobiliar din Vâlcea, nu se va dezvolta. Nimeni nu ar dori să se mute într-o comună aflată la 15 km de Râmnic, dar să cirule pe un drum de calvar.

Deși peste 20 de bucureșteni au cumpărat terenuri și case la Runcu iar cererile cresc anual, pentru că, așa cum spus, este singura comuna din Vâlcea, aflată în mijloc de pădure, de unde pot fi admirați munții Vâlcii, Valea Oltului și toată panorama Râmnicului,

Este platoul, unde an de an pe 31 decembrie, în noaptea de revelion, se adună sute de vâlceni, pentru a admira focurile de artificii, la trecerea dintre ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *