Strategie eronată a PNL/PSD prin care vor pierde definitiv Primăria Băile Govora

Pe scurt, Băile Govora este una din bijuteriile urbane ale României. Comparată cu Băile Herculane, dar cu arhitectură românească autentică, stațiunea balneară a fost un vector al aristocrației românești, o Sinaia a Olteniei care până în 1947 a reușit să se impună ca oază de relaxare și de frumos pentru lumea bună a capitalei și nu numai. Govora era stațiunea vâlceană în care puteai vedea până în război – Forduri, Mercedesuri, domni și domnițe boema României. Nu degeaba, în timpul războiului, Germania a ales să aibă aici comandamentul pe județ.

”Lumpenizarea” stațiunii de după 1947 a continuat din păcate și după 1990, cu precădere după 2000 când pur și simplu de farmecul, istoria, eleganța acestei stațiuni s-a ales praful. Pierderea galopantă a numărului de turiști, degradarea urbană, hotelieră, demografică, școlară (un singur absolvent de liceu). Toate petrecute ca un climax în timpul multi – mandatului lui Mihai Mateescu, primar din 2000.

Deși toată lumea striga și arăta spre metastaza care cuprinde stațiunea, nimeni nu a făcut nicio mișcare. De-a lungul vremii blaturile electorale, ale tuturor partidelor au determinat ca la Băile Govora să se așeze din ce în ce mai mult un cancer urban care a compromis total această stațiune (paradoxal, în același județ, avem stațiunea balneară cu cel mai mare număr de turiști – Călimănești dar și stațiunea care se află la coada clasamentului).

De trei ani, în Băile Govora a apărut o voce. Singura în 20 de ani. O voce redutabilă, a opoziției, a unui tânăr inginer agronom care zi de zi a demascat ororile administrației, putregaiul, corupția, matrapazlâcurile care s-au făcut aici timp de 20 de ani, cârdășiile între grupurile locale care au parazitat această stațiune. Un grup de tineri s-a compactat în jurul lui Radu Bărăscu, cel despre care am vorbit, om de afaceri, familist convins, tatăl a trei fetițe, soția este cunoscutul medic cardiolog Silvana Bărăscu. Bărăscu este motorul unei revolte virtuale și sociale iar grupul din jurul lui dorește să reseteze definitiv oroarea care a ocupat stațiunea vâlceană, timp de 24 de ani. Fapt foarte greu pentru că Primăria Băile Govora a ratat cu succes toate programele de finanțare – PNDL2, POR, PNRR și poate rata cu ușurință cel de-al treilea exercițiu bugetar european 2021 – 2028. Pentru că la Primăria Govora nu contează proiectele, nu se caută finanțare. Este liniște. Se vrea tăcere…

O liniște pe care PSD și PNL o aprobă tacit. Există voci care spun că ambele partide sunt captive zonei de influență a actualului edil govorean. Și nu vor să deranjeze sertarul cu dosare. O tăcere, o complicitate, un cap plecat al ambelor partide de a nu intra ”pe roșu” în calea justiției. De aceea, fac ce au făcut în ultimii ani. Mimează lupta, mimează schimbarea, mimează modficări dar, în tăcere, bat palma pe sub masă, pentru a nu avea dureri de cap, mai târziu. Oare să fie așa?

Dacă este așa, atunci lucrurile sunt mai nașpa acum decât în urmă cu 4 sau 8 ani. Pentru că de această dată, la Govora lumea s-a trezit. Bărăscu a făcut valuri, îi place războiul, grupul Bărăscu a produs o emulație, un vânt al schimbării, starea de spirit ”anti-Mateescu”  care nu a existat niciodată. De această dată, Primăria Băile Govora (după toate scandalurile, dosarele din justiție, evenimente penibile ajunse la nivel național), va fi câștigată de Radu Bărăscu. PSD și PNL se scarpină, ezită, PNL ar merge cu actualul edil dar simte că e o carte pierdută, PSD se bâlbâie. Și unii și alții pare că se uită la sertarul cu dosare…

În fine, este treaba lor, grupul Bărăscu este cel care va câștiga zdrobitor Primăria Băile Govora în 2024, asta deși în urmă cu doi ani, nimeni nu credea. Erau considerați niște aventurieri idealiști în politică. Numai că acest grup nu e șantajabil, nu e vulnerabil, are exact ce trebuie onestitate, simplitate și reziliență și invulnerabilitate.

Strategia PNL și PSD la Băile Govora este una total eronată, pariază, pe un Cezar mort, de frica fantomelor trecutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *