Stoeneşti, localitatea unde merită să-ţi trăieşti măcar jumătate din viaţă

Dacă aş vrea să fug de Râmnic, de zgomot, de oraş, pentru a fi aproape de natură, de primăverile care aruncă vrăbii pe cer, de susur de izvoare, de spiritul nostru crescut prin veac, aş alege Stoeneşti.

Este singura localitate aflată la munte dar nu chiar la munte, în subcarpaţi dar nici acolo, mai exact în cea mai liniştită zonă, într-o punte de relief, cu brazi şi fag. Cu tot ce este strecurat de Dumnezeu de la Jgheaburi până aici, pe malul Govorei, râul cuminte care curge lin spre est, alintând ca un refren zona subcarpatică a Vâlcii. De la Piscul Mare și până aici la drumul Horezului ne desfătăm în localitatea unde aş vrea să trăiesc jumate de viaţă, pentru că aerul de aici mi-ar împlini-o.

Aici e primăvară şi una care începe în zăvoaiele curate ale râurilor din Stoeneşti, până spre Babele, forma de pământ lăsată de atlanţii tracilor, loc unde soarele stă parcă un pic mai mult pe ceruri, ca fetele frumoase ale Dobriceniului să zâmbească mai mult în aste dimineaţi.

M-am oprit în parcul central unde l-am întâlnit pe Gheorghe Dumbravă, ieşind din Căminul Cultural aflat în plină renovare.

“Vreau să-l termin şi pe ăsta. În fiecare sat avem un astfel de centru cultural, pentru că tradiţiile sunt foarte importante de păstrat în dinamica prezentului. Pe fonduri locale facem o reabilitare completă. Şi zic eu că la final va fi ceva cu care să ne mândrim”, spune edilul.

În Stoeneşti de altfel lucrurile se mişcă şi în acest an sunt în primă fază 4 proiecte toate aflate în lciitaţie şi care vor aduce un standard localităţii.

“Pe AFIR avem apa şi canalizarea în Cacova deci o veste bună pentru locuitorii din acest sat, vor şi şi aceştia în rând cu restul localnicilor din Stoeneşti. La Dobriceni, pe AFIR vom construi o grădiniţă dotată cu toate cele. Da, demografia începe să se echilibreze, sunt mulţi copii şi este nevoie de această construcţie nouă. Şi să nu omitem, alimentarea cu apă în satul Zmeurăt. Iar o veste bună la care adaugăm şi canalizarea pe 22 de km”, adaugă primarul Dumbravă.

Sunt şi probleme totuşi, pe care primarul speră să fie rezolvate. Ar fi recuperarea sumelor reţinute drept excedent bugetar, la proxima rectificare bugetară. La care se adaugă problema moştenită de ani buni care priveşte cofinanaţarea la proiectului pe mediu – apă şi canal. Aici ar mai fi nevoie de 8 miliarde, primăria având doar 3 din acest total.

Un viitor pentru localitate are ca nucleu şi premisă, prezenţa a numeroase ape sulfuroase aici care odată analizate ar putea oferi o trăstură balneară Stoeneştiului. Primarul are în vedere şi amenajare în viitor a unui complex de agrement în zona centrală.

Cert este un lucru, populaţia din Stoeneşti se măreşte, mulţi orăşeni fiind atraşi de clima şi aşezarea geografică a acestei comune, aflată în apropierea Râmnicului.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *