Stoeneştii Vâlcii – popasul dintre Schiturile Jgheaburi şi Pătrunsa

Şi a fost să fie Stoeneşti. Nici dacă voia, Govora, ca râu de munte, să fie iubită mai sus, spre locul de baştină, nu putea să fie altundeva decât la Stoeneşti.

Localitate aşezată la poale de munte, pe un piemont care reazemă, pe umeri, Bărbăteştiul, ce este gardă la Buneşti şi, totodată, partener de vals cu Măglaşii, da, Stoeneştiul, între Dobriceni şi Zmeurăt, are toate premisele pentru a fi considerat o bucată din Tirolul românesc.

De fapt, Stoeneştii sunt trecătoarea Vâlcii de sub munte, muntele rege al Râmnicului. Şi numai aici avem pădurile de tip parc, pentru că, în acest loc, se îmbină, ca într-un tablou pictat în uleiul de toamnă, fagii cu stejarii, teii cu măceşii, mestecenii şi frasinii.

Stonesti1Am oprit la marginea Drumului Mănăstirilor şi am cercetat ultimele frunze ale unor pruni bătrâni, mai jos de schitul Jgheaburi. În umbra căpiţei de fân, am privit o parte de Românie. România noastră era aşezată cu marginea ierbii spre răsărit. Îmi vibra, încă, în urechi, vecernia de la Jgheaburi, şi, atunci, am scris psalmii Stoeneştiului Regal.

Am coborât, într-un final, spre Stoeneşti, loc unde primarul Dumbravă a cerut ca trecutul să fie respectat, iar prezentul să devină fundaţie pentru viitor. În centrul civic al comunei Stoeneşti, te simţi, de fapt, ca în centrul unei Românii atemporale. O Românie graţioasă şi elegantă, exact ca parcul din faţa primăriei.

Se spune că, duminica, femeile din Stoeneşti merg la biserică în portul lor vechi de peste o sută de ani. Portul din lada de zestre. Acela care miroase a tămâioare şi care e alb încă, precum spuma de lapte.

„Dacă nu ştii să respecţi ce a pus natura cu mult meşteşug în fiecare brad, în albia râului, în pădure, în dealuri, în suflet, nu ai cum să înţelegi rostul nostru aici pe pământ. La Stoeneşti am învăţat din trecut să dăm examenul viitorului”, spune Fredy Dumbravă.

primar-stoenestiE mult de făcut. Din păcate, până acum câţiva ani, Stoeneştiul nu a fost, poate, iubit de cei care l-au administrat. Nu a fost respectat. Abia  de ceva vreme doar, Fredy Dumbravă pune kilometrul zero, la nivel de asfalt, apă, canalizare, drumuri, investiţii.

Există un dinamism aici, la Stoeneşti, o dorinţă de a recupera, de a pune, mai presus de persoană, interesul comunităţii. Avem viitor la Stoeneşti, o spun pelerinii care vin pe Drumul Mănăstirilor, dinspre Jgheaburi sau Pătrunsa…

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *