Ștefănești o comună de top în sudul județului Vâlcea

Cea dintâi şcoală laică ia fiinţă în anul 1883, pentru satele Ştefăneşti (cu 126 de familii) şi Zlătărei (cu 106 familii), învăţător aici fiind Ilie Petrescu. Actuala şcoală a fost construită cu ajutorul preotului Teodor Bălăşel şi al ministrului Şcolilor, Spiru Haret la 17 august 1910, la aceeaşi dată când a fost inaugurată şi primăria. Ca învăţător şi preot a funcţionat Teodor Bălăşel. 

De altfel, personalitate proeminentă a Vâlcii, Teodor Bălășel iniţiază şi realizează o serie de construcţii în parohie: biserică, şcoală primară, şcoală agricolă, primărie, monument al eroilor, o bancă şi o cooperativă, bibliotecă populară, toate în Stefăneşti, un muzeu istoric etnografic la biserica de lemn din satul Dobruşaş a militat, cu fapta şi cu scrisul, pentru emanciparea tărănimii.
Este considetat ,,cel mai de seamă folclorist din Oltenia” sau “ctitorul folclorului oltenesc”ş toată viaţa a strâns balade, doine, cantece haiduceşti, legende, tradiţii, datini, obiceiuri, ş.a., oferite spre publicare Academiei Române încă din 1892; a putut tipări doar o parte neînsemnată – în broşuri, ziare sau reviste restul a apărut postum.

De altfel vorbim de una din cele mai dezvoltate comune din zona de sud a județului Vâlcea, o comună extrem de curată, elegantă, aflată în aria metropolitană a municipiului Drăgășani, având un uriaș patrimoniu, mănăstiri, clădiri istorice, o zonă viticolă și o zonă cu un potențial industrial uriaș.
”Am înțeles că domnul Becali are un cumpărător pentru Uzina Mecanică și asta ar înseman un uriaș salt industrial prin vitalizarea acestei economii. Pe vremeuri uzina avea mii de angajați. Așteptăm cu speranță revitalizarea industriei din Ștefănești. Da, localitatea este una cu o prespectivă amplă de dezvoltarea, este atractivă pentru investitori, avem apă, canalizare, iluminat, drumuri asfaltate și un proiect amplu de gaze, cu Voicești, unde sunt peste 1500 de semnături luate în prealabil”, mai adaugă edilul din Ștefănești.
La această oră continuă investițiile în infrastructură, se lucrează din pe DC 56A, 2,7 km de covor asfaltic, spre Dobrușa. Cu această ocazie va fi reabilitată și cișmeaua din zonă.
Prin CNI, urmează a fi reabilitată Școala monument ”Teodor Bălășel”. Iar din fonduri locale, s-au aprobat 3 km de asfalt, amenajare rigole, un loc de joacă la școala din Dobrușa.