Ștefan Vuza: nu trebuie să țintim spre sistemele străine performante, ci doar să atragem talentele formate acolo înapoi în România

Interviu Ștefan Vuza, Chimcomplex: Raportul Draghi – a treia încercare de a spune adevărul despre Europa privită macroeconomic; România nu mai este de mult competitivă în modelul creat de vechiul sistem, însă câteva ramuri mai pot fi încă viabile!

 

Raportul Draghi susține ca Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide și de investiții masive dacă vrea să țină pasul cu rivalii economici, Statele Unite și China. Cum apreciați dvs politica industrială a Europei?

Ștefan Vuza: Dacă UE ar fi respectat principiul care stă la baza Uniunii, adică cel de a crea „o piață comună”, atunci fiecare domeniu, inclusiv cel al industriei, ar fi ținut pasul cu rivalii economici mondiali, însă se știe că guvernele anumitor țări reglementează avantaje competitive doar pentru jucătorii din țara lor, ceea ce arată că UE nu are o politică industrială comună și nici nu va avea! Firmele din diferite țări ale Uniunii vor intra într-o competiție perdantă între ele, iar la final vor câștiga companiile din afara Uniunii!

De ce a fost nevoie de apariția Raportului Draghi?

Ștefan Vuza: Raportul Draghi este a treia încercare de a spune adevărul despre Europa privită macroeconomic și a apărut ca urmare a faptului că elitele din diferite țări nu au crezut în semnalele de alarmă ridicate în primele două rapoarte. Acum a venit rândul lui Draghi, care, fiind o personalitate recunoscută la nivel european, face ca raportul său să fie mai credibil, pentru a atenționa decidenții europeni că trebuie să acționeze repede. Însă știm cu toții că nici de această dată nu se va face nimic! (Vezi raportul Letta, de care nimeni nu a vrut să asculte și care este recitat integral de Draghi). Rectific, unele țări vor face câteva schimbări, dar în interes național și nu în cel al Uniunii!

Cum ar trebui autoritățile europene să ajute fiecare țară în parte, în speță România, pentru a crește competitivitatea?

Ștefan Vuza:  Simplu: să aplice recomandările din acest raport! Apoi, Uniunea are scopul de a simplifica și nu de a suprareglementa, ceea ce va distruge competiția și competitivitatea în fața marilor corporații mondiale. Autoritățile de la Bruxelles ar fi trebuit să armonizeze cadrul legal și afacerile în toată Uniunea, însă ele fac exact invers, favorizând puterile centrale în detrimentul țărilor mai mici, iar în final cu toții vor pierde, însă în acele vremuri politicienii de azi vor fi uitați.

Care este opinia dvs. cu privire la evoluția industriei din România? Cum poate deveni industria din România mai competitivă în actualul context european, al tranziției energetice?

Ștefan Vuza: România nu mai este de mult competitivă în modelul creat de vechiul sistem, însă câteva ramuri mai pot fi încă viabile! Este suficient să implementăm recomandările din ampla lucrare a Academiei Române (cea mai îndreptățită instituție din România), care a studiat aprofundat și a redactat un raport cu privire la punctele tari ale României. Raportul este disponibil online, dar niciun politician nu l-a aplicat și nici nu îl va aplica, pentru că este prea realist, iar măsurile realiste nu aduc voturi.

Care ar trebui să fie pașii pe care să îi facă România pentru o industrie competitivă la nivel european?

Ștefan Vuza:  Să urmeze recomandările din raportul Draghi, însă politicienii nu le vor aplica decât declarativ, până se va stinge interesul pentru acest subiect. Referitor la România, câteva adaptări trebuie făcute, ținând cont de punctele forte locale, iar mediul politic ar trebui să se întâlnească cu jucătorii din economie, însă astăzi ei o fac doar formal și fiecare trăiește în realități paralele. Iminenta criză va readuce la același nivel aceste duble percepții, iar pierderile vor fi doar din partea antreprenorilor și cetățenilor, care, poate astfel, vor învăța să se implice și nu să aibă doar un comportament de tip autist.

Cum poate fi impulsionat mediul privat să facă investiții pentru a crește competitivitatea? Cum ar trebui să ajute statul investițiile private?

Ștefan Vuza: Mediul privat are nevoie de încredere (încredere în politicile macroeconomice), iar apoi el va munci să schimbe țara. Această încredere este astăzi complet șubrezită, iar demotivarea este masivă, încât competitivitatea este doar o declarație. Dacă muncești și ești cinstit, câștigi de zeci de ori mai puțin decât cei care încalcă legea și pe care justiția nu-i pedepsește, precum și față de cei care sunt protejați de diverse sisteme. Bani sunt, proiecte sunt, dar antreprenori care să își asume noile riscuri nu mai sunt, pentru că nu mai merită să riști totul ca să primești firmituri de la masa bogaților (care sunt băncile, taxele, multinaționalele, protejații etc.). Trebuie reechilibrată economia.

Cum poate România să câștige din inovare? Cum putem ajuta companiile să inoveze? Cum vă explicați că avem specialiști foarte buni în IT, dar în raportul DESI suntem pe ultimul loc?

Ștefan Vuza:  România nu a avut performanțe în inovare în ultimii 35 de ani și nici în IT nu am avut! (Totul a fost doar împachetat frumos pentru a ne gâdila orgoliul). Avem și o veste bună: acum nu este un mare dezavantaj că nu mai suntem competitivi în inovare, știindu-se că ne-au plecat talentele în străinătate, pentru că în ziua de azi totul se copiază repede și devine commodity, iar aici stăm bine.

Puteți să ne spuneți care sunt domeniile în care România are un avantaj competitiv?

Ștefan Vuza:  Sunt 4 domenii din care cel mai bine putem performa în chimie (anumite ramuri). Toate însă trebuie să alcătuiască un lanț de minim 4 procesări, care să asigure independența economică a țării, altfel vom avea de suferit mari pierderi, iar norii negri care se văd deja la orizont vor spulbera economiile naționale nepregătite! Draghi subliniază acest risc în raport și pledează pentru o rezolvare comună a întregii Europe (recomandare corectă, dar imposibil de aplicat în Europa), pentru că el uită că, la începutul crizei sanitare (COVID), aceleași țări civilizate din vest s-au comportat individualist (reacție de tip fugă) și nu în echipă, fenomen care se va petrece și în cazul crizei economiilor naționale europene, pentru că așa funcționează organismele vii dintotdeauna (și se știe că sunt doar două tipuri de reacții: luptă sau fugi), iar multe țări din UE au ales deja cea de a fugi pentru a-și proteja interesul local. Cu toate acestea, noi, ca țară, avem câteva domenii competitive și în caz de furtună, din care eu și partenerii cu care mă consult știm și simțim 4 mari industrii.

Cum ar trebui să educăm forța de muncă tânără pentru a crește competitivitatea?

Ștefan Vuza: Sistemul de educație românesc este demult depășit de realitate și nu mai poate ajunge din urmă pe cel britanic, de exemplu. Din acest motiv, toate marile companii și-au creat propriile școli (Academii) în care pregătesc noii absolvenți pentru realitatea din teren, care este mult diferită de cea percepută în școli. De ce se procedează astfel? Pentru că orice sistem de învățământ este un produs al statului, iar o reformă amplă a statului în România nu este credibilă și nici un antreprenor serios nu trebuie să o ia în calcul. Avem și o veste bună: nu trebuie să țintim spre sistemele străine performante, ci doar să atragem talentele formate acolo înapoi în România. E greu, dar altă soluție nu există.

Cum ar trebui să acționeze statul din punct de vedere fiscal pentru a crește competitivitatea economiei?

Ștefan Vuza:  Sunt multe de scris aici, dar mă rezum la a sprijini real firmele românești (pentru că ele sunt captive și nu pleacă din țară), însă companiile românești nu au avut niciodată avantaje reale, ci doar declarative, iar când piața se va contracta, toate multinaționalele care vor intra în pierdere vor fugi repede înapoi în țara lor! Pe când românii sunt inventivi și, pentru că se mulțumesc cu puțin, vor rezista.

Interviul a fost realizat de revista Financial Inteligence

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *