Ștefan Vuza, Frații Pavăl, Umbrărescu, Iustin Paraschiv trebuie apreciați și sprijiniți și nu terfeliți pe Social Media

Companiile au inceput sa isi publice salariile membrilor din Consiliile de Administratie si ale membrilor din echipele executive.

Stefan Vuza, Presedinte si CEO Chimcomplex, presimt ca va deveni subiectul unor discutii aprinse in urma dezvaluirii veniturilor sale pentru anul 2022, pe modelul 2021. Unii oameni care confundă veniturile unui demnitar care trăiește din subisdii publice și veniturile unui privat care trăiește din ce produce,  au condamnat faptul ca un lider de companie româneasca poate sa castige atat de mult.

Asta în timp ce altii, oamenii informați au argumentat ca performantele manageriale ale lui Ștefan Vuza, justifică astfel de compensatii financiare.

In calitate de jurnalist, consider ca trebuie sa evaluăm situatia dintr-o perspectiva rationala si sa ne concentram asupra impactului pozitiv pe care Stefan Vuza l-a avut asupra economiei romanesti. Este important sa intelegem ca succesul Chimcomplex este o realizare personala a lui Stefan Vuza si o realizare colectiva a intregii echipe a companiei condusa de liderul Vuza.

Până la urmă Chimcomplex a salvat industria chimica româneasca si a contribuit semnificativ la revitalizarea acesteia, în zone, unde azi ar fi fost în cel mai fericit caz lanuri de porumb sau clădiri în ruină.

In plus, investitiile pe care compania le are in vedere pentru urmatorii 10 ani vor reduce deficitul comercial al României cu peste 5 miliarde de euro. Aceste rezultate sunt impresionante, mai ales daca luam in considerare ca Chimcomplex este un jucator relativ mic pe piata regionala.

In contextul economic actual, este important ca Romania sa isi pastreze statutul de lider regional al industriei chimice, este important sa ne pastram lanturile de aprovizionare, sa ne tinem romanii angajati in companii cu perspective, sa putem sa ii aducem in tara pe cei care au plecat cand au crezut ca totul va ajunge la fier vechi, sa facem bani in tara noastra si sa nu le crestem conturile Germaniei, Austriei, Turciei.

Stefan Vuza si Chimcomplex, așa cum sunt Frații Pavăl sau Umbrărescu sau Iustin Paraschiv sunt  exemple  clare de antreprenoriat românesc care pot face o diferenta semnificativa in economie si societate.

Prin urmare, veniturile lui Stefan Vuza trebuie analizate in lumina performantelor sale si a oportunitatilor viitoare pentru companie. In comparatie cu alte companii de talie similara, veniturile sale sunt in linie cu obisnuintele internationale de bonusare si chiar de multe ori mai mici.

Bonusurile se acorda in urma realizarii unor performante semnificative, iar în cazul lui Stefan Vuza, sunt justificate de rezultatele companiei sale si de responsabilitatile pe care si le-a asumat inca de acum 20 de ani cand a salvat de la faliment si Chimcomplex Borzesti.

In concluzie, Stefan Vuza si Chimcomplex reprezinta un exemplu clar de antreprenoriat care poate face o diferenta semnificativa pentru Romania. Este important sa ne concentram pe impactul lor pozitiv asupra binelui nostru comun de cetateni ai acestei tari si sa nu cadem prada discursului populist care condamna succesul financiar al liderilor de companii, fara a lua in considerare contextul si rezultatele lor.

Acum 5 ani cand Stefan Vuza s-a indatorat cu totul bancilor ca sa obtina finantare pentru a cumpara Oltchim nu i-a plans nimeni de mila, nu s-au scris foiletoane intregi pe Social Media. De ce oare este justificat sa criticam acum cat castiga, dupa ce a dovedit ca perseverenta unui om poate salva un oras intreg de la moarte?

Sau ati uitat cand Oltchim era in faliment si era vazut deja ca fier vechi?

Dupa mine cand vedeti un astfel de articol este de datoria noastra sa ne aratam sustinerea fata de acest om care mai are multe de facut pentru Romania! Ne plângem că ne vindem țara și ne cumpără străinii pe nimic dar nu apreciem eforturile uriașe ale capitaliștilor români de succes care duc toți banii la bugetul statului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *