Ștefan Vuza: Chimcomplex va fi pe locul 6 în topul producătorilor de polioli din Europa

Ștefan Vuza conduce unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România, cu strategie orientată spre eficiență tehnologică și energetică, chimie verde circulară și investiții în hidrogen.

Noile provocări privind inflația, războiul din Ucraina sau criza energetică nu se regăsesc pe lista preocupărilor Chimcomplex SA Borzești. Omul de afaceri Ștefan Vuza, președintele companiei, merge pe o premisă clară – împarte provocările din mediul de business în două categorii: ceea ce poți schimba și ceea ce nu este în puterea ta să o faci. Astfel, compania înființată în 1954 își continuă strategia de dezvoltare, în concordanță cu ideea „Orice risc vine la pachet și cu oportunități”.

Chimcomplex SA Borzești este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România. Compania a fost înfiinţată de stat în 1954 și privatizată în 2003, când grupul Servicii Comerciale Române, condus de Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal. „Continuăm să livrăm în permanență produse esențiale pentru 48 țări, de pe 5 continente, pentru aproximativ 780 de clienți. Suntem parte dintr-un lanț valoric internațional care produce substanțe chimice vitale pentru siguranța și confortul populației”, spunea Ștefan Vuza, într-o discuție recentă cu Forbes România. Anul 2021 a adus rezultate foarte bune pentru companie, cu afaceri de 2,2 miliarde de lei și un profit 485,5 milioane de lei, în creștere față de anul 2020, când a înregistrat venituri de 1,1 miliarde de lei și un profit net de 95,1 milioane de lei.

Ștefan Vuza se poziționează drept o persoană optimistă. Antreprenorul declara pentru Forbes România că a trecut peste toate dificultățile cu o atitudine pozitivă și a construit cu pasiune, cu inteligență, cu focus pentru viitor. „Foarte important este să înțelegi că trebuie la nivel de viziune și strategie să faci invers de cum fac ceilalți, se știe că Zmeul se înalță împotriva vântului. În domeniul energiei noi am început să facem investițiile care să ne asigure independența energetică, încă de acum doi ani, când nici nu aveam bani, când piața era calmă și când toți erau pasivi”, a declarat, în această vară, omul de afaceri.

Anul trecut, Chimcomplex a preluat un pachet de active la CET Govora. Pachetul de active achiziționat la prețul de 8,2 milioane de euro este compus din stația electrică de conexiuni de 110 kV, echipamente și instalații pentru producere de apă demineralizată și dedurizată, racordul de gaze naturale din rețea, depozitul de cărbune precum și clădiri și teren. ”Ne preocupă așadar să investim când alții se opresc, să anticipăm trendurile ca noi să ne întoarcem de acolo când alții abia pornesc către acolo, să fim alerți și focusați numai pe dezvoltare”, mai declară antreprenorul. „Totodată, Chimcomplex continuă integrarea diviziilor. În luna mai am achiziționat compania Sistemplast S.A. Râmnicu Vâlcea. Această achiziție marchează o altă piatră de hotar pentru Chimcomplex, susținând strategia sa de creștere și de a investi în capacități care oferă soluții industriale”.

În luna iulie 2022, Chimcomplex a inaugurat la Râmnicu Vâlcea o nouă instalație de producție polioli speciali, în urma unei investiții în valoare de 40 de milioane de euro. Investiția în instalație, care face parte dintr-un proiect în valoare de 101 milioane de euro, mărește capacitatea de producție de polioli la peste 187.000 de tone pe an. Potrivit reprezentanților, în România se va produce aproape 9% din producția europeană de polioli, ceea ce va aduce Chimcomplex pe locul 6 în topul producătorilor din Europa. „Aplicăm strategia Zmeului care se înalță împotriva vântului și nu facem ce face masa, ci invers”.

De asemenea, Chimcomplex Borzești este listată la bursă încă din 1996. În luna ianuarie, compania s-a listat pe Piața Reglementată a Bursei, după transferul de pe piața AeRO, iar în cadrul evenimentului aferent transferului, președintele companiei a anunțat că vizează  lansarea unei emisiuni de bonduri internaționale, precum și o operațiune de majorare de capital. „În a doua jumătate a anului, după aprobările adunării generale extraordinare a acționarilor, intenționăm să pornim demersurile în vederea unei operațiuni de majorare de capital social, care  sperăm că va depăși așteptările investitorilor”, spunea atunci Ștefan Vuza.

Tot atunci, antreprenorul a reiterat Planul Strategic 2022-2030 al companiei, ce prevede un volum total de investiții de 2,5 miliarde de euro, împărțit în trei etape: emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro (cea mai mare emisiune de bonduri internaționale din România de până acum), urmată de cele de pe piața de capital de 225 milioane euro; aceste două finanțări, împreună cu EBITDA din următorii trei ani, vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiții, pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Al doilea grup de investiţii va fi anunţat publicului conform reglementărilor de pe piaţa de capital, iar Vuza estimează că Grupul CRC va depăşi primul miliard de euro ca valoare a producţiei de marfă în doar trei ani şi că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu.

Acționarul majoritar al Chimcomplex este Ștefan Vuza, prin CRC Alchemy Holding din Olanda, cu o participație de 85,35%. Statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deține 8,95% din Chimcomplex. Originar din Iași, Ștefan Vuza este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din București (în anul 1994) și al Facultății de Drept (în anul 2000), deținând și un doctorat în Relaţii Economice Internaţionale la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj (de asemenea, în anul 2000). El și-a început cariera în anul 1993 în calitate de administrator la Durău SA, în acel an devenind și preşedinte şi acţionar al grupului Servicii Comerciale Române (SCR).

În 2017, omul de afaceri a vândut active de peste 50 de milioane de euro pentru a finanța achiziția combinatului de la Râmnicu Vâlcea, Oltchim, aflat în insolvență încă din 2013. La finalul lunii iulie 2018, Comisia Europeană și-a dat acordul pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie (CRC). În același an, Chimcomplex a achiziționat cele mai importante active ale Oltchim, în cadrul celei mai mari tranzacții a ultimilor 30 de ani din industria chimică, în valoare de 130 de milioane de euro. Cea mai mare parte din sumă a venit din partea VTB Europe, cu capital rus, şi de la banca elvețiană de investiții Credit Suisse. Fuziunea celor două mari platforme chimice ale țării a propulsat Chimcomplex spre poziția de primul și cel mai mare exportator al României. CRC cuprinde mai multe companii, inclusiv listate la bursă, precum Iaşitex, Uzuc, Contactoare. Acum, omul de afaceri și-a stabilit obiective clare, pe termen scurt și mediu, care țin de consolidarea Companiei Române de Chimie. „Nu ne vom opri până când toate cele 16 combinate necesare închiderii lanțului de business nu vor fi sub aceeași umbrelă”, declara el, anul trecut. Compania Română de Chimie se vrea a fi o companie chimică regională integrată care „va revigora industria chimică din România, cu români și pentru români”.

Pentru viitor, strategia de dezvoltare Chimcomplex are la bază orientarea spre eficiență tehnologică și energetică, chimia verde circulară și investiții în hidrogen. „Acum între 2021 – 2023 (…) vrem investiții masive, respectiv de 101 milioane euro doar în acest an. Acest pachet cuprinde: finalizarea și inaugurarea celei mai noi instalații de producție polioli speciali din Europa și cea mai performantă instalație de cogenerare. Tot în acest an începem lucrările și la prima fabrică de trigenerare din Uniunea Europeană (mai sunt 4 în Anglia)”, mai spune Vuza, adăugând că echipa se concentrează asupra celui mai important obiectiv strategic: de a integra Chimcomplex în economia circulară europeană, pentru a crea valoare mai mare României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *