Ștefan Verdeș invită producătorii locali din Livezi să participe la Festivalul Dealul Muierii

Cel mai lung deal din Oltenia, un deal care unește județele Vâlcea și Gorj, unde nu mai puțin de 10 comune au deschidere și anume, Dealul Muierii, va fi în această vară, gazda inedită a unui amplu festival care va combina, tradițiile, istoria, gastronomia, punând în valoare tot ce are mai soi, Valea Oltețului.
Se spune că în vremurile de invazie, femeile din Oltenia de sub Munte erau ascunse în Peşterilor din cheile Olteţului şi Galbenului (Polovragi şi Muierii). Şi acolo stăteau luni dacă nu chiar ani până când situaţia se calma.
Astfel la un moment dat, trecând mai bine de un an iar o garnizoană otomană nu mai pleca din zona Alunu – Grădiştea, iar rezervele din peşteri fiind terminate, femeile ascunse în peşteri au luat o decizie. Să alcatuiască un contingent şi înarmate cu securi să îi atace pe turci.
Zis şi făcut, cele câteva sute de femei din peşteri au ieşit şi au plecat la luptă. Pe drum li s-au alăturat toate femeile din satele pe unde au trecut şi astfel au coborât pe Valea Olteţului. La Grădiştea şi Zătreni i-au surprins pe turci care evident nu înţelegeau ce se întâmplă. Adevărul este că armata de oltence ajunsă la peste 3000 ca efectiv i-au speriat pe păgâni şi aceştia au fost nevoiţi să părăsească locul şi să fugă jos spre Dunăre.
Nu ştim acum cât de adevărată este legenda, un sâmbure de adevăr tot este, cert e că avem Dealul Muierii, culmea care pleacă de la Grădiştea până dincolo de Zătreni.
Acest festival dorește se reînnoade această tradiției în data de 21 iunie.
Serile vor fi cu “foc” de tabară iar pe tot parcursul traseului localnicii vor putea promova produsele și gastronomia locală, meșteșugurile, tradițiile și poveștile zonelor.
De la Cetatea dacică din Grădiștea, pe Dealul Muierii, 43 de fete vor fugi după cei 19 tinerii turci pe deal, spre Craiova. Traseul va fi de 80 km, iar grupul tinerilor va putea înnopta în punctele din Ruget, Obislavu, Obârșia și Cabana Balaci din Golumbu.
Punctul de pornire va fi de la peșterile Muierii și Polovragi, apoi pe Dealul Muierii pe traseul: Polovragi – Alimpești – Roșia de Amaradia – Ruget – Obislavu (Grădiștea, Vâlcea) – Grădiștea (Vâlcea) – Livezi (Vâlcea) – Obârșia – Zătreni (Vâlcea) – Halangești – Dănciulești – Ghioroiu (Vâlcea) – Talpași – Farcași – Melinești Goiești.
”Îi invităm pe toții iubitorii de tradiții, pe meșterii populari, pe producătorii din zonă, precum și pe toți ce-i care doresc să participe la acest festival inedit. Pentru Livezi, ca și pentru toate comunele din această zonă este un marketing perfect care vine să așeze pe harta României zona. De altfel, noi suntem cunoscuți prin faptul că avem cele mai multe cereri de locuințe în programul Mutatul la țară, prin acest festival, zona va avea o altă expunere și va și mai căutată”, susține primarul din Livezi, Ștefan Verdeș.