Statuia Sfântului Ardealului se numără printre obiectivele turistice dar şi de pelerinaj ale comunei Vaideeni

Statuia lui Arsenie Boca poate fi admirată şi în centrul comunei Vaideeni. Aceasta este opera sculptorului Ivan Jinaru Sfântul Ardealului poate fi găsit în fața bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea Vaideeni, județul Vâlcea. În curtea bisericii-monument putem vedea și trei rozete turnate în formele realizate de Arsenie Boca.

Sculptorul Ivan Jinaru a fost sprijinit de primăria din localitate pentru a realiza un alt loc în care oamenii se pot ruga Sfântului Ardealului. Statuia înaltă de trei metri, realizată în totalitate din bronz, a fost terminată după patru luni de muncă.

Ideea i-a venit, artistului, în 2011, având la origine o întâmplare petrecută după ce a vizitat mormântul Părintelui Arsenie Boca. ,,Nu auzeam cu urechea stângă. După ce am fost la mormântul părintelui Arsenie Boca, mi-a revenit auzul. Atunci mi-am promis mie că dacă voi fi sănătos, îi voi face un bust. Am ales această biserică în urma unui vis. În visul meu, l-am întrebat pe părinte și m-am visat cu icoana Maicii Sfinte cu Mântuitorul în brațe, care este pictată de el pe catapeteasma de la Prislop, în această biserică din Vaideeni. Ultimele discuții pe care le-am avut în zonă spun că părintele a trecut prin Vaideeni. Arsenie Boca era prieten cu un unchi de-al meu care era preot la Sibiu și știu că se întâlneau la Bistrița, la mănăstirea de unde chiar l-a arestat securitatea și se pare că, în perioada aceea, a fost și la Vaideeni”, a ținut să precizeze Jinaru.

În acest loc din Vâlcea, pelerinii mai pot admira și trei rozete realizate de Părintele Arsenie Boca în satul Făclișa. Acestea au ajuns în curtea bisericii „Sfântul Nicolae” după ce au stat 25 de ani în praf, într-o grădină. Aceste rozete sunt printre puținele lucrări expuse ale părintelui Arsenie Boca.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *