Staţiunile Vârful Romani şi Ursu Ursuleţul depind de bunăvoinţa Monopolului CEZ România

În judeţul Vâlcea există un pol al turismului, cu cel mai mare potenţial turistic. Este vorba de două staţiuni montane aflate la peste 1.600 de metri, două staţiuni gemene, pe care le desparte doar un drum.

Este vorba de staţiunile Vârful Romani şi Ursu Ursuleţul, ambele aparţinând, administrativ, de Horezu şi Vaideeni. Deja la Vârful Romani funcţionează 30 de pensiuni şi alte 100 sunt în construcţie. Tot în Vârful Romani se află una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România.

La Ursu Ursuleţul sunt 500 de loturi propuse pentru concesiune şi 20 investitori.

Altfel spus, ne aflăm într-o zonă de-a dreptul divină, pe care se poate realiza un domeniu turistic care să se întindă până dincolo, spre Transalpina, unind Mălaia şi Voineasa. Cine cunoaşte zona ştie, desigur, despre cheile, peşterile şi vârfurile de peste 2000 de metri.

Dar, aici apare adversativul dar, zona, din păcate, se dezvoltă foarte anevoios, dintr-un singur motiv. Temerarii care au ridicat pensiuni în zonă se confruntă cu un mare neajuns: lipsa curentului electric. CEZ România nu intenţionează să mişte un deget în acest sens. Cu toţii ştim că, în Europea de Apus, acolo unde şi Cehia se află, dezvoltarea accelerată a unei zone se bazează pe infrastructura de utilităţi. Apă, canal, drum, curent. Apă şi canal sunt. Drumurile nu ar fi o problemă, energia electrică este, însă, un factor sau un impediment pentru dezvoltarea zonei. Oamenii de acolo s-au descurcat cu generatoare în timpul construcţiei şi acum, pe timpul funcţionării, dar e nevoie de curent electric.

Poate că CEZ România, monopol în Oltenia la nivel de distribuţie a curentului electric, firmă cehă, înţelege că este cazul să nu se transforme într-o companie obstacol al dezvoltării acestei zone. Deci, prin acest articol, invităm reprezentanţii CEZ să ia legătura cu autorităţile din Vaideeni şi Horezu şi să vadă cum poate fi adus curentul 10 km mai sus, acolo, pe munte. Ar fi păcat să scriem că CEZ refuză dezvoltarea unei zone turistice care ar aduce beneficii înmiite acestui judeţ şi suntem convinşi că CEZ şi-ar putea amortiza investiţia. Nu putem lăsa proprietarii de pensiuni să dezvolte turismul la lumină de lampă.

Mai mult, o sursă de curent electric ar putea facilita construcţia unor mini pârtii de schi, fapt ce ar spori şansele ca Vârful Romani/ Ursu-Ursuleţul să fie una din cele mai căutate zone turistice ale României.

Îi invităm, astfel, pe cei de la CEZ România să citească următoarele:

Ursu – Ursuleţul, a 91a localitate a Vâlcii, staţiune montană la 1.500 de metri

Vâlcea nu şi-a scris încă destinul prea frumos, pentru că, dincolo de ceea ce cunoaştem noi acum, mai sunt alte minuni pe cale să se întrupeze.

Aici există munte în peste o treime de judeţ, adică Vâlcea şi-a luat rolul în serios, de a sprijini raiul cu umerii, dinspre Horezu până sus, la Câineni, lăsând uneori ca vârfurile de munte să străpungă, din loc în loc, chiliile sfinţilor. Şi nu ne-am oprit aici. Pentru că, dacă am scris, până anul ăsta, de staţiunea care se ridică în jurul meteorei de la Vârful Romani, asta nu e tot.

În partea de vest a meteorei, lângă Vârful Romani, staţiunea unde cerul se odihneşte în pădurea de brazi, mai apare o staţiune.

Ursu – Ursuleţul este al doilea punct turistic al Vâlcii, o staţiune care acoperă platoul de la 1.500 de metri, până sus la Vârful Ursu (2127 metri). 500 de loturi a câte 1000 de metri pătraţi aşteaptă, pe golul alpin, să primească turişti. Primăria Vaideeni a finalizat PUZ-ul şi a pornit lucrarea.

Loturile sunt scoase la licitaţie, proiectul a trei pârtii de schi, din care una chiar pe vârful Ursu, va aduce Austria mai aproape de noi. Şi proiectul nu se opreşte aici. Staţiunea Ursu – Ursuleţul, Vârful Romani şi  Obârşia Lotrului se vor completa, pentru a realiza cel mai mare conglomerat urban de iarnă, o punte până sus, spre Transalpina.

În următorii zece ani, platoul cerului de deasupra muntelui va aduce Vâlcii, dar şi României, una din destinaţiile de turism de excelenţă.

Nu vom avea rivalitate. Ceea ce este aici sus, pe golul alpin, nu se regăseşte în altă parte a României. Ursu – Ursuleţul va fi povestea României, va fi nucleul unui alt tip de turism montan. Sunt convins că, la finalul acestei investiții, va exista un drum invers, al turiştilor dinspre Europa spre România. Eu am spus de mai multe ori, Carpaţii nu au fost deloc exploataţi la potenţialul lor turistic. Or fi ei Alpii mai mari,  dar Carpaţii au poveste”, spune Daniel Băluţă, primarul din Vaideeni.

Pentru cei care nu ştiu,Vaideeniul este localitatea care a scăpat în Vâlcea pe după gardul Ardealului. A fost locul care, în marea migraţie a secolelor XVII şi XVIII, a adunat românii din imperiu. De aceea, probabil, această nouă punte a românilor de aici cu  românii de dincolo.

Şi ce poate fi mai frumos decât o nouă staţiune montană la Vâlcea, la peste 1.500 de metri!

„O a doua staţiune la cota 1.500 de metri, Ursu-Ursuleţul, va apărea în Munţii Capăţânii, în judeţul Vâlcea, chiar în vecinătatea staţiunii Vârful Romani, primăria Vaideeni aprobând PUZ-ul pentru această zonă.”

„Va fi şi mai frumoasă decât Vârful Romani, cu care se va învecina. Potrivit PUZ, aprobat chiar azi (miercuri n.r), vor fi amenajate două pârtii de dimensiuni reduse şi una care porneşte chiar de la 2.124 de metri, din vârful Ursu. În acest moment, suntem în faza de licitare a loturilor create în urma PUZ-lui. Suntem în vecinătatea, chiar la hotarul cu staţiunea Vârful Romani, a oraşului Horezu, iar mânăstirea de la Vârful Romani, de la cota 1.650 de metri, este chiar pe hotarul cu staţiunea Ursul-Ursuleţul. Acest grup de staţiuni montane va rivaliza cu orice staţiune din ţară”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.

Totodată, prin acest proiect se încearcă realizarea legăturii dintre şoseaua Transalpina şi această zonă, pentru viitor deschizându-se perspectivele pentru cel mai mare domeniu schiabil din Parâng.

În prezent, în Munţii Căpăţânii, se află în construcţie staţiunea Vârful Romani, care aparţine de Horezu, staţiunea fiind ridicată în jurul unei mănăstiri, la cota 1.650. Din cele peste 100 de pensiuni prevăzute în zonă, 40 sunt deja funcţionale în regim turistic” (http://www.bizlawyer.ro)

Şi

Cea mai nouă staţiune din judeţul Vâlcea, vârful Romani, situată la 1700 metri altitudine, va avea drumuri modernizate, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat.

‘Vom veni în sprijinul investitorilor de la Romani. Vom face un schimb de terenuri cu proprietarii obştii Horezu, pentru a putea moderniza drumurile montane de acolo, de la staţiune. Deja zona este în creştere, apar multe pensiuni, sunt peste 40 de autorizaţii emise acolo şi ne vom implica, pentru că această staţiune va fi o sursă importantă de venituri la buget în viitorul apropiat. De aceea, trebuie să le venim în întâmpinare, iar drumurile de acolo vor fi modernizate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Drumul care leagă Horezu de Vârful Romani va fi trecut de la stadiul de drum forestier la drum comunal, astfel încât, în viitorul apropiat, să poată fi asfaltat’, a precizat Fârtat.

Singura problemă rămasă încă nerezolvată este electrificarea zonei.

‘Am făcut mai multe diligenţe către cei de la CEZ, care lucrează la un proiect de investiţii pe zona Olteniei. Am cerut să aibă în vedere extinderea electrificării în zonă pentru că au şi ei de câştigat, aducerea curentului electric acolo ar da un impuls şi mai mare construcţiilor de acolo. Sunt convins că cei de la CEZ vor înţelege acest aspect’, a mai spus edilul din Horezu.

Obştea care este proprietară a terenului alpin de la Romani a oferit spre concesiune terenuri pentru construcţii de cabane şi pensiuni, impunând reguli stricte pentru respectarea proporţiei între suprafaţa de construit şi suprafaţa liberă. AGERPRES

One comment

  • Danutz

    Stau si intreb, de ce cersiti la Cez sa aduca curent acolo. Dn Primar zicea ca ar costa 1 milion de euro pe Km…Ok, cu banii astia puteti pune panouri solare si instalatii eoliene de vindeti curent electric in tot judetul. Sau credeti ca hotii aia aduc curent gratis in zona?….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *