Stațiunea ”Valea Lotrului” (Voineasa, Mălaia, Brezoi) a atras venituri proprii de 8,7 milioane lei în 2023

Valea Lotrului este de departe una din cele mai bogate regiuni ale Vâlcii, cu trei localități care cresc financiar și ca pondere în economia județului, tate trei fiind stațiuni, cea mai recentă Mălaia confirmă faptul că își merită această identitate. Mai mult, Voineasa închei anul financiar, devenind alături de Mălaia, independentă financiar

Valea Lotrului are ca target dublarea veniturilor asta dacă se vor concretiza mai multe proiecte pe care cele trei administrații locale le vor aplica, dar cert este că interesul investitorilor pentru turism a crescut în mod constant, anul 2023 fiind de departe cel mai bun an financiar.

Voineasa, sania de vară, prioritatea administrației Năstăsescu

Dacă până acum câțiva ani, stațiunea sindicală era cenușăreasa turismului vâlcean, azi este una aflată în topul destinațiilor sporturilor de iarnă. Efeverscența cu care se construiește în zona Obârșia Lotrului și investițiile publice pe care primăria le implementează în zona Voineasa au produs venituri de peste 2,1 milioane lei față de 1,3 milioane în 2022 și 1,446 pe cap de locuitor, pe locul 2 în Vâlcea. Venituri provenite din turism, ceea ce ne determină să spunem că aici s-a câștigat pariul cu turismul.


Proiectele imobiliare din zona Transalpina sau Obârșia Lotrului sunt din ce în ce mai multe, proiecte care odată implementate vor duce la o progresie exponențială a veniturilor pentru localitatea nord montană a Vâlcii.

”Seriozitate, responsabilitate, predictibilitate sunt lucruri de care au nevoie investitorii care vin să dezvolte aici afaceri. Și evident legalitate. Pentru că zona asta a fost multă vreme subiectul multor dispute în instanță. Am reușit să ieșim din acel labirint și să oferim sprijin total pentru cei care doresc să construiasă turism. Statul ar trebuie să se implice pentru a simplifica mult lucrurile care mai mult împiedică decât să faciliteze turismul. Avem un proiect amplu de turism, mă refer la sania de vară, care va completa peisajul nu doar iarna. Aceste este proiectul la care lucrăm.  Se investește aici și e bine, vin mii de turiști la Voineasa și asta este bine, la Vidra, din păcate, precum și în zona sindicală din Voineasa, lucrurile sut așa cum le știm. În declin. Rămân singurele gauri neagre, cine știe unde am fi fost azi în clasament dacă sindicatele nu și-ar fi bătut joc de propriile bunuri. Din păcate nu avem nicio putere. Poate că domnii de la sindicate vor vedea ce se întâmplă în jurul lor și vor dori să participe și dumnealor la dezvoltarea turismului în Voineasa. Așteptăm ca și guvernul să înțeleagă că trebuie să ne sprijine”, spune primarul Gabriel Năstasescu.

Acesta spune că anul viitor veniturile vor fi și mai mari decât anul trecut, mai ales dacă proiectul prin care stațiunea de interes național Voineasa va deveni una climmatică. Staţiune climatică: localitatea sau/şi arealul situat în zone cu factori climatici benefici şi care are condiţii pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi/sau a capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării;

În prezent locurile de cazare de la Obârșie – Transalpina se apropie de 400 și în cursul anului, odată cu inaugarea unor noi structuri de cazare, aceastea vor crește. În prezent sunt insuficiente pentru miile de turiști care vin să schieze dar în următorii ani lucrurile se vor schimba.

În paralel continuă lucrările de asfaltare în această stațiune, de completare a utilităților, totul aici stă sub semnul dezvoltare. Se atrag proiecte europene pentru eneregie verde, și bocurile vor intra în acest sistem de reabilitare energetică.

Mălaia, top destinații turistice rurale în România

Este localitatea care a devenit a opta stațiune a Vâlcii, un fapt care se subînțelegea, comuna vâlceană aflându-se în majoritatea clasamentelor pe una din cele 3 poziții, drept comuna cea mai frumoasă din România.

Cu peste 100 de locuri de cazare, cu zone spectaculoase din punct de vedere geografic, cu zeci de cascade, cu chei unice în România, cu nu mai puțin de 4 lacuri, Mălaia este în topul național al zonelor rurale frecventate de turiști. Doar în ultimii doi ani au fost emise aproximativ 10 certificate de urbanism pentru structuri de cazare, comuna Mălaia cu peste 2,3 milioane de lei (1.134 per capita)  venituri estimate pe 2023 este pe locul 3 în Vâlcea, la venituri pe cap de locuitor.

”Ce înseamnă atestarea noastră ca stațiune? Înseamnă nu doar finalul unei munci de peste un an jumătate, înseamnă un nou start pentru Mălaia. Înseamnaă accederea firească într-o altă etapă, o altă ligă, a stațiunilor montane care se pretează la a face turism de excelență. Înseamnă ca în viitor Mălaia va avea trasee clare de drumeție, va apărea pe mapa națională a turismului, va avea sporturi de iarnă, va fi inclusă în programe europene care vor spori oferta turismului. Ce facem noi? Noi aducem utilități, extindem rețele de apă, punem asfalt, reabilităm drumuri, suntem receptivi la investitori, dăm o identitate acestei localități”, susține primarul Gheorghe Dinculescu.

În perioada următoare vor demara lucrările pentru rețelele de canalizare și apă. Apa va fi extinsă în toată localitatea. Urmează recepțiile la iluminatul public și la Centrul Cultural.

Se poate spune Mălaia s-a impus în turismul vâlcean, gradul de ocupare de sărbători al stațiunii a fost atins, se deschid noi pensiuni, noi structuri de cazare, se contruiesc cabane, case de vacanță, avem un frumos Dino Park, care a devenit atracția copiilor.

Asta pe lângă zona de cascade, trasee și alte oferte unice de care dispune Mălaia. Una dintre cele mai bogate, mai frumoase și mai elegante localități vâlcene.

Mălaia este o localitate care menține un ritm accelerat de creștere, lucru de altfel firesc având în vedere potențialul uriaș pe care îl deține și încă neexploatat. Mălaia poate fi un punct important rutier dacă se vor concretiza pe viitor mai multe proiecte de infrastructură care să lege localitatea de Horezu prin Vârful Romani și de Polovragi prin curmătura Oltețului.

La Petrimanu se poate dezvolta o microstațiune montană dat fiind arealul și spectaculozitate peisajului, punându-se astfel în  valoare unicitatea Cheilor Latoriței, unul diuntre cele mai frumoase canioane din România.

Și nu în ultimul rând, Mălaia deține pe teritoriul său porțiunea de 2000 de metri din șoseaua Transalpina și o foarte mare bucată din drumul ”Strategica”.

 

Brezoi – gazele vor schimba geografia economică a zonei, susține Schell

Capitala de nord a Vâlcii. Este orașul cu o creștere a veniturilor, la aproximativ 4,3 milioane de lei de la 3,40 milioane în 2022, orașul care deține titulatura de stațiune turistică de interes local.

Este cel mai bun model de cum se poate transforma un oraș care ar fi putut îngroșa seria sumbră a fostelor orașe industriale socialiste care după anii 90 au falimentat. Brezoiul era spre finele anilor 2000, lanterna roșie a economiei vâlcene. Un oraș prăfuit cu fantome ale industriei socialiste, plin de șomeri, cu o demografie în declin, cu o migrație a forței de muncă spre străinătate. Un oraș închis, ghetoizat, paralizat, fără viitor, botezat în argoul local, Twin Peaks.

Nimeni nu ar fi dat vreo speranță acestui târg uitat de la confluența Lotrului și a Oltului. Numai că minunea s-a produs, în doar 7 ani, orașul se află pe harta lumii, drept capitală culturală a României, aici se practică o formă inedită de turism. Turism montan combinat cu turism cultural, o renaștere care a resetat total esența orașului, un fenomen care a antrenat toată populația la un proiect unic, un proiect care pus orașul în calea turismului.

”Avem proiectul de gaze, de departe cea mai importantă investiței a acestui an. Care va schimba radical întreaga zonă, din punct economic, imobiliar, turistic. Avem pregătite investiții cu fonduri europene, mă refer la amenajarea albiei râului Lotru, o Via Ferrata. Am finalizat școala gimnazială, este una verde, cred că printre cele mai moderne din Vâlcea. Se lucrează la primărie și încercăm să ținem pasul cu ritmul așteptărilor”, spune primarul Robert Schell.

Orașul s-a schimbat, este unul viu, dinamic, în care tranzacțiile imobiliare au crescut, vin investiții, sectorul hotelier se extinde, este orașul evenimentelor, al taberelor de muzică, din orașul industriei a devenit orașul serviciilor, este un upgrade al societății vâlcene și mare parte se datorează colaborării dintre administrația locală și antreprenorilor, a celor care știu să producă evenimente.

”Brezoi devine un concept, este o stare, asta am reușit să facem și asta grație tuturor partenerilor care au contribuit la asta. Drumul este unul care ne duce acolo unde vrem și mulțumim pentru asta locuitorilor care se implică și au înțeles că este o mândrie de a locui în orașul în care anul concertează zeci de artiști din întreaga lumea și sute din România”, conchide edilul din Brezoi.

Aceasta este Valea Lotrului, o zonă care în doar 10 ani s-a schimbat radical, devenind o pondere economică importantă în arhitectura economică și culturală a Vâlcii. Cu o creștere de 30% pe 2023, lucrurile sunt însă abia la început, Domeniul schiabil Transalpina este în al treilea an de funcționare normală, Mălaia este stațiune turistică, Brezoiul este capitala de vară a societății civile din România. Deci abia s-a conturat acest brand al Văii Lotrului iar dacă se menține această turnantă, Vâlcea va avea de câștigat consistent de pe urma acestor trei localități.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *