Stațiunea Valea Lotrului: Brezoi-Malaia-Voineasa a numărat peste 3.200 de turiști în septembrie
Luna septembrie nu a fost una săracă în turism pe Valea Lotrului, în această stațiune extinsă Brezoi-Mălaia-Voineasa, reușind totuși aproximativ 3.200 de turiști, într-o ușoară creștere față de 2023. Lucruri care se anunță cu perspective ample pentru anii care urmează.
Brezoi
Orașul devenit stațiune de interes local a reușit peste 500 de turiști în luna septembrie. Mulți sunt veniți cu rulotele, sunt mulți montaniarzi, sunt oameni care preferă un început de toamnă, la marginea acestor munți ai Vâlcii, de unde pornește frumoasa valea a Lotrului.
”Știți ce am remarcat? O bună parte dintre turiștii care vin aici în septembrie, octombrie și iarna sau primăvara sunt dintre aceia care au venit vara la festivaluri. Unii pentru prima dată, le-a plăcut zona, peisajul, munții și și-au propus să vină pentru drumeții pe munte. Avem trasee omologate, Țurțudanul, Doabrei, spre Odăi, Narețu, trasee cu grade de dificultate moderată. Sunt multe zone frumoase aici, pentru care se vine”, spune primarul Robert Schell.
Totodată investițiile primăriei în zona de parcuri, de cicloturism, proiectele viitoarea care vor dezvolta trasee noi turistice, amenajarea albiei Lotrului, bazinul de înot. La care se adaugă investiția în rețeaua de gaze care va aduce un plus imobiliar în zonă.
Brezoiul este o reușită despre cum evenimentele private, zona de cultură, industria spectacolelor și frumusețea montană a ridicat un oraș dintr-o zonă săracă spre una cu perspective.
Brezoiul pulsează și după festival. Sunt ecourile acelor nopți de muzică. Festivaluri care au oferit microbul de Brezoi. Pentru că sunt turiști care au venit la festivaluri și vin și acum un week-end sau cateva zile, să savureze pe îndelete, orașul cu care se deschide una din cele mai frumoase văi al României – Valea Lotrului.
Când se va scrie istoria culturală a Vâlcii, peste 10, 100 sau 1000 de ani, aceasta va începe cu Brezoiul.
Aici verile sunt aristocratice. Verile din Brezoi au aroma de răcoare, ele cad spre munte si urca spre suflet
La Brezoi, Vâlcea își primește botezul și Vâlcea se transforma în Europa. Sau Europa se transforma în Vâlcea.
Iar noi vâlcenii suntem datori Brezoiului. Ca ne-a pus în calea lumii, aceasta Lactee Culturală, tor ce are județul nostru mai frumos. Munte, oameni, Lotru și suflet.
La Brezoi a început Vâlcea să existe. Pentru prima data în istoria ei modernă.
Malaia
Cu aproape 1000 de turiști în septembrie, Malaia arată că aspiră categoric la titlul de stațiune de interes național, dar asta după ce se vor finaliza toate utilitățile din localitate.
”Ne referim aici la rețelele de apă și canal. Se lucrează bine, se respectă graficele, mai ales că vorbim de un relief foarte accidentat, pe unde trec toate acest conducte. Dar vreau să spun că suntem foarte mulțumiți de modul cum evoluează treaba. La CNI avem licitație pentru Centrul Cultural din Ciunget, începem iluminatul public și vrem ca dispensarul și primăria să le transformăm prin programe energetice în clădiri autonome din acest punct de vedere al consumului de energie electrică”, spune primarul Puiu Dinculescu.
Comuna Mălaia evoluează de la lună la lună. Prin noi investiții private și publice. Crește numărul locurilor de cazare. Localitatea fiind căutată pentru cascade, chei, lacuri, peisaje de vis, fiind una dintre cele mai frumoase comune din România.
La patru ani ani după atestarea comunei Mălaia drept stațiune turistică, numărul de vizitatori care s-au cazat cel puțin o noapte în localitatea va depăși potrivit prognozele 8.000 în 2024 cu 1000 mai mult decât în 2023, trendul fiind unul crescător, având doar pe lunile de vară, cifre care depășesc 1000 de turiști.
Mai mult, Mălaia deține și topul național al comunelor turistice, depășind Colibița și având cel mai mare potențial de creștere.
Cu peste 150 de locuri de cazare, cu zone spectaculoase din punct de vedere geografic, cu zeci de cascade, cu chei unice în România, cu nu mai puțin de 4 lacuri, Mălaia este în topul național al zonelor rurale frecventate de turiști. Doar în ultimii doi ani au fost emise aproximativ 10 certificate de urbanism pentru structuri de cazare.
Voineasa
Cu 2000 de turiști în septembrie, stațiunea sporturilor de iarnă se pregătește pentru un nou sezon de schi. Și noi mari proiecte care vor asigura o dezvoltare galopantă a zonei.
”Deja facem măsurătorile la pârtii pentru a scoate din fondul forestier, să fim pregătiți și prinși în bugetul Ministerului Turismului pe anul viitor. Avem cel mai amplu proiect de sanie de vară, noi pârtii, proiect care va dubla investiția de la Transalpina Ski Resort, va dezvolta întreaga zonă. Sunt convins că se va ajunge la dublare a locurilor de cazare la Obârșie, microstațiunea va prinde contur în anii următori”, spune primarul Gabriel Năstăsescu.
Se lucrează la rețelele de canalizare, la apărători de maluri în Voineșița și la podul din zona centrală. Stațiunea prinde contur, se dezvoltă în zona localității. Important este că numărul turiștilor nu scade nu 1000 lunar și asta este un semn că micuța localitate din nordul Vâlcii, devine o capitală a turismului.
Numărul de terenuri tranzacționate a crescu, precum și certificatele de urbanism. Se așteaptă zăpada pentru a porni Domeniul Schiabil Transalpina Ski Resort, domeniu care va fi completat cu 3 pârtii de schi, noi instalații de urcare plus o sanie de vară.
Stațiunea Voineasa are un potențial de dezvoltare uriaș, pe zona de aventură, pe zona rutieră, între Voineasa și Sadu, există chiar un drum județean care pe viitor ar putea fi modernizat. Există fosta șosea alpină din Primul Război, Strategica, un drum care poate deveni un obiectiv pentru cicloturism.