SUA revin spre Europa extinsă despărțindu-se de trecut

Statele Unite închid o buclă extrem de sinuoasă, începută, acum 4 ani, de Donald Trump, un ultim puseu conservator american, probabil ultima suflare a unei ere care se încheie. Din păcate, se încheie penibil, cu urlete de consiliere spirituală, cu amenințări, acuzații, într-un mod care amintește, mai degrabă, de alegerile din țările balcanice decât de alegerile din țara lui Adams şi Jefferson. Demonstrează că trumpismul face parte din familia orbanismului, polonezismului, putinismului, dragnismului, dictaturi de catifea, greu de concretizat într-o lume a alegerilor libere și a internetului.

Trump a creat trumpismul, similar unei întoarceri confederative, spre un mitologic destin, pe care doar americanul arian pare că îl poate percepe. Trump s-a crezut mesianic, din păcate pentru el, prea târziu, într-o lume cerebrală, unde nu se mai construiesc temple sau biserici umane. Trump a teleormanizat Statele Unite ale Americii într-un mod nepermis pentru ireversibilitatea timpului.

Poate că și de aceea întâlnesc români ce manifestă un amestec ciudat de ceaușism, naționalism kirghiz, teribilism adolescentin, frondism, liberalism întârziat și desuet, români care îl susțin pe Trump.

Dezavantajul lui Trump este că America are o istorie scurtă, altfel, puteam să asistăm la un delirium de proporții homerice, pandant cu lipsa unui Concordat, l-am fi văzut pe Trump ca pe un Bourbon apărător al Crucii.

Votul împotriva lui Trump este un vot împotriva halucinației, împotriva unor ceaușişti de stil nou, capitaliști mitologici, cu un “capitalocultism” de secol XX. Nu este un vot pentru Biden. Biden s-a întâmplat să fie pe lista scurtă a democraților, dar a oferit o șansă de a închide bucla.

La antipozi, adversarii nomalității spun că democrații sunt neomarxiști, comuniști mascați. Democrații nu sunt nici ai lui Marx și nici ai ai lui Engels, democrații sunt adepții societății de azi, dominați de tineri, de elite universitare, de oamenii care nu au zei, nu au divagații totemice în viața lor. Votanții anti-Trump lucrează, în mare parte, în corporații și locuiesc în New York, în Philadelphia, Washington, San Francisco, Los Angeles, Detroit, Seattle, Chicago. Numai orașe sovietice nu sunt cele de mai sus, sunt, dimpotrivă, centre bogate, emancipate, orașe cu un nivel de trai uriaș, cu o dinamică economică de neîntâlnit în altă parte a globului.

SUA revin în Europa după aceste alegeri, intră din nou în frecvenţa continentală, din păcate cu lipsa Angliei. O Anglie căreia, de altfel, trumpismul i-a suflat în pânze. SUA revin în Europa extinsă, acolo unde se află, de mult, Canada.

Liviu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *