Start pentru reabilitarea şi modernizarea Drumului Topologului, vechiul „drum al Bucurescilor”

Drumul Topologului, cu indicativul DJ 678A, drum care leagă drumurile naţionale 64 şi 7 a pus miercuri kilometru 0, fiind semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Acest drum are povestea lui, în afara de faptul că merge pe Valea Topologului acesta a fost un drum strategic folosit de armata germană în anii 40, atunci când la Băile Govora se afla comandamentul pentru judeţul Vâlcea.

Traversarea Oltului se făcea în dreptul Tătăraniului cu un bac, între popasul Brătienilor şi malul drept al râului. De fapt acest bac lega pe atunci judeţele Vâlcea şi Argeş, localităţile de pe malul stâng fiind argeşene. Popasul Brătienilor era un loc unde se afla un han şi de unde se plătea bacul pentru traversarea Oltului.

Nemţii construiesc podul de fier, pod care şi astăzi este funcţional şi astfel se asigură o scurtătură a zonei centrale a judeţului dar şi a celei sudice cu capitala. Pentru că, pe Drumul Topologului se evită ocolul prin Râmnicu Vâlcea.

Odată cu amenajarea hidrotehnică a râului Olt, vechiul drum şi hanul au fost demolate şi mutate mai la est dar panorama apărută în ultimii ani, o adevărată deltă, este impresionantă.

„Este un drum care va facilita traficul de mărfuri şi de tranzitul spre Piteşti şi Bucureşti pentru toate localităţile din sudul judeţului Vâlcea. Poate scurta şi drumul dinspre Bucureşti spre Târgu Jiu, evitând zona industrială a Râmnicului. Este o investiţie extrem de importantă pe care o lansăm astăzi.  Mai mult, acest drum leagă obiective turistice, bisericile de patrimoniu pe Valea Topologului, frumos conac al Bălceştilor. Drumul asigură o legătură bună spre fostul schit Flămânda. Carosabilul va putea susţine traficul greu şi astfel se vor soluţiona definitiv problemele pe care transportul agabaritic îl producea infrastructurii locuinţelor. Acesta este doar primul din drumurile care au fost finanţate din fonduri europene, în foarte scurt timp vor urma şi celelalte dar şi drumurile cu finanţare guvernamentală”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu

Drumul care intră în modernizare porneşte din Mihăeşti (DN 64) şi traversează comunele Galicea, Nicolae Bălcescu şi Milcoiu, intersectând DN 7, totalizând astfel aproximativ 27 de km.

Principalele lucrări de modernizare ale acestui drum judeţean, vor consta în: asfaltarea pe întreaga lungime de 26,868 km; consolidarea celor 14 poduri de pe traseu, cel mai important fiind cel de la km 2+466, unde drumul traversează râul Olt printr-un pod cu 5 deschideri de câte 50 m, respectiv o lungime totală de 250 m; realizarea frezării straturilor bituminoase, supralărgiri, acostamente; amenajarea intersecţiilor, acceselor şi trotuarelor; amenajarea a 24 de staţii de transport public şi alveole; amenajarea a 1500 podeţe de acces; amenajarea unor dispozitive de scurgere şi evacuare a apelor pluviale.

Beneficiile la care va contribui investiţia în modernizarea acestei infrastructuri de transport constau în îmbunătăţirea gradului de acces al populaţiei la serviciile de sănătate, sociale şi educative; punerea în valoare şi creşterea potenţialului economic şi social al judeţului Vâlcea; creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei; reducerea timpului de călătorie atât pentru persoanele care tranzitează zona în scop turistic/afaceri/personal, cât şi pentru transportul de marfă.

Liviu POPESCU

One comment

  • Mihaela

    …..Si pentru DJ 678 D ce leagă Dosul Râului de comuna Galicea, drum care nu a fost niciodată asfaltat si care a fost „înghițit” de Topolog de câțiva ani, când se vor lua masuri ? „Se circulă” pe proprietățile localnicilor. La ieșirea din Galicea spre Dosul Râului , pe dreapta, te întâmpină semnul „Drum închis”, de câțiva ani si pe stânga alt semn îți ureaza „Drum bun”. De care ținem cont ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *