Siluan, stareţul de la Stăneşti, fostul mare campion de şah, căutat de mii de pelerini pentru harul său divin

Siluan, un tânăr care a ales de când era adolescent să fie alături de biserică, om cu har deja a adus divinitatea mai aproape de pelerinii care vin la Mănăstirea Sfântu Gheorghe din Stăneşti.

Bănăţeanul, educat în decenţă de o familie de medici din Timişoara, absolvent de studii economice, a considerat că drumul bisericii este cel pentru care are chemare. Campion de şah, omul care a reprzentat România în acest sport a fost tuns la monahie şi în a fost imediat apreciat de mai marii BOR. În ultimii ani a fost omul de suflet al sfintelor mănăstiri vâlcene iar de mai bine de un an, păstoreşte Sfânta Mănăstire din Stăneşti, cel mai nou lăcaş de cult din Vâlcea, loc unde deja mii de pelerini vin pentru a asculat sfaturile acestui mesager al sfintelor scrieri.

Stăneştiul Vâlcii, punte de spirit între Vâlcea de Nord şi cea Sud are o comoară veche, o bijuterie de patrinoni. O biserică de lemn care, de fapt, a adus Ardealul aici: biserica sălăjeană din Gâlgău, unde se spune că va apărea şi o mănăstire. Pentru că primăria vrea asta şi, cu siguranţă, le va ieşi.

Dar mai are ceva, un loc sfânt de pelerinaj deja: Mănăstirea Sfântu Gheorghe, un poem creştin, o sinteză a brâncovenescului spirit arhitectural,  loc de linişte şi împărăţie dumnezeiască, aici, la marginea unui sat cu case de peste 200 de ani, printre caişi şi corcoduşi, se înalţă ca o perlă a anului 2017, a anului Marina. Pentru că de aici este patriarhul Iustinian, cel care, contestat de unii, iubit de alţii, a salvat două biserici ardeleneşti de la mistuire, aducându-le la Vâlcea.

Un nou legământ al creştinătăţii care acum se află la Stăneştii de Vâlcea. Iar aici vin zi de zie, din toată România, mii de pelerini, pentru a fi în sufletul Domnului.

Protosinghelul Siluan este un om modest, discret, un om care s-a legat de aceste locuri, care are răbdare de a-i asculta pe cei care vin la mănăstire.

Primarul Ionel Michiu spune că Mănăstirea a pus Stăneştiul pe o hartă a lumii creştine şi s-ar bucura dacă ar apărea aici un adevărat sat turistic monahal, de jur împrejurul mănăstirii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *