Stăneşti, locul unde toţi poeţii lumii ar scrie manuscrise

Nu ştiu de ce dar un lucru e cert. Îmi place Stăneştiul. Nu mă întrebaţi concret ce anume pentru că aş spune sincer totul. De la Şuici şi până jos la dealurile înalte din Zăvoieni, parcă  am întâlnit  cel mai simteric şi armonios aşezământ de oameni din Vâlcea.

Pe un drum care a ales malul stâng al Cernei, trecând pe sub biserica sălăjeană, la Stăneşti Vâlcii, avem comuna cu cireşi multi, cu prea multă liniste, de parcă intri într-o biserică românească veche şi cât timp o străbaţi, un cor încet de heruvimi te însoţeşte.

Stăneştiul este o localitate mică, cochetă, cu multă decenţă şi bun gust în fiecare loc prin care treci. Pe cei 10 km cât o străbaţi ai tot timpul în auzul inimii o poezie a naturii şi a oamenilor, un loc unde toţi poeţii lumii ar fi putut scrie manuscrise dacă, şi-ar fi ales oricare casă cu cerdac din Stăneşti.

În zăvoiul Cernei, sau pe Linia Dealului sau la Gârnicetu, au apărut narcisele albe şi mai mult decât atât, întreaga suflare ştie că acest an, la Stăneşti va veni Dumnezeu mai aproape, va veni la Sfânta Mănăstire cu hramul Sfântului Gheorghe.

Mă gândeam uneori de ce Marina a ales Stăneştiul pentru mica biserică adusă din Sălaj aici. Pentru că nu putea nicăieri în altă parte să o aducă. Biserica este parcă aici construită, dealurile din Şuici seamănă cu cele din Sălaj, oamenii au aceeasi euharistie, au aceeaşi plecăciune în faţa celor sfinte şi neştiute dar asumate.

Aşadar, treceţi de Cotoşmanu şi de la Roeşti, mergeţi în stânga Cernei, spre Vâlcea de sud, aici veţi găsi o localitate cu multă poezie, cu multă liniste duhovnicească, o formă de împăcare a muntelui cu dealurile, o armonie a culorilor şi a caselor, o ospitalitate pe care nu o poţi caracteriza în cuvinte.

La primărie, de vreţi o cafea, intraţi la Michiu, primarul care a dat Neamţul şi Moldova de acasă pentru a păstori o lume aşezată între Vâlcea de sus şi Vâlcea de jos, aici, la poalele  Mănăstirii Sfântul Gheorghe

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *