Spune-mi ce partid votezi ca să-ți spun cine ești, de unde ești, ce vârstă ai și cât câștigi!

Se știe că independența financiară și veniturile pe care le obține un român măresc sau micșorează unghiul de vedere, scade vulnerabilitatea la manipulare, diversifică opiunile extra time și implicit argumentează votul pentru una din formațiunile politice existente.

Vom face un studiu sociologic, încercând să facem și o hartă electorală a județului Vâlcea, la final, un grafic al votul pe țară, funcție de venituri și de categoriile socio-profesionale care compun electoratul.

AUR este partidul votat de o populație care câștigă lunar între 0 și 2000 de lei (maxim 400 de eur). Adică pensionari, asistați social, venitul minim garantat, fără venituri. Categoria cea mai săracă, cea mai puțin educată (rareori bacalaureatul absolvit). Cea mai ușor de manipulat, cu cele mai mari eșecuri de adaptare în viață. Reprezintă cel mai mare bazin electoral din România, între 25 și 30%. Electorat volatil în mare parte. Nucleu dur (antisistem – 10-15%). Vârsta între 18 – 25 de ani și între 70+. Rural și orașele sub 20.000 de locuitori

PSD. Partid aflat la intersecție de electori cu AUR în zona periferică. Se adresează persoanelor cu venituri între minim pe economie și 3000 de lei. Plus bugetarii, clientela politică. Este un partid stat, partid care are o dinastie de bugetari. Reprezintă pătura modestă a electoratului clasei de mijloc din România, cu o ponderea redutabilă a pensionarilor și a salariaților din privat care lucrează în zona minimului pe economie. Electoratul are studii medii, facultățile sunt în mare parte în mediul privat. Există și un mediu antreprenorial dar apropiat acestui partid prin diferite axe. Nucleu dur de alegători – 30 – 33%. Vârsta 45+. Rural și orașele de până în 100.000 de locuitori

PNL. Partid care deja se identifică pe o secțiune consistentă cu PSD. De regulă este votat de un electorat cu venituri între 3000 și 5000 lei. Dar și de o clientelă din zona bugetară. De regulă electoratul are studii superioare  și medii, minm bacalaureatul. Prea puțini pensionari, mai mult clasa medie care votează PNL pentru a nu vota PSD. Deși în ultima perioada zona de intersecție a celor două partide a crescut.  De regulă este un partid al liber-profesioniștilor – medici, avocați, notari, publiciști, mici antreprenori. Printre simpatizanți. Un nucleu dur de 18 – 25%. Vârsta 35+. Foarte puțin rural plus orașele de peste 150.000 de locuitori.

USR, partid de nișă, cu un electorat care câștigă minim 1.500 de euro și angajat în multinaționale sau corporații. Focalizat în orașele cu minim 200.000 locuitori și cu un nivel de trai crescut. Foarte puțin electorat bugetar. Educație sau sănătat. Electoratul are studii superioare sau este format din studenți. Sau freelanceri, antreprenori etc.  Nucleu dur 10%. Vârsta 18 – 30 de ani. Nu rural.

Evident cele scrise mai sus nu sunt o regulă dar se suprapun în proporție de 90% cu electoratul. Că sunt surprize, excepții de la regulă, este firesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *