Sportul a aşezat Vâlcea pe hartă iar Vâlcea a aşezat sportul pe Harta României

Am fost primii campioni olimpici la bob, când acest sport nici nu era cunoscut pe aici prin România, Râmnicul având prima pârtie de bob, pe Dealul Capela. Am produs prima surpriză la fotbal, când o echipă de divizia B, a câştigat Cupa României. Primul maratonist medaliat al României, un vâlcean, Nicolae Bunea, a dat mâna cu Charles de Gaulle. Am alergat cu Târlea la vreo 3 olimpiade…

Şi am fost aproape 2 decenii capitala incontestabilă a handbalului feminin. Pentru că suntem buni. Şi pentru că sportul în Vâlcea a fost şi este parte integrantă a ADN-ului nostru. Poate şi de aceea, dacă acum 2 ani, echipa de handbal feminim a Vâlcii se zbătea să rămână în prima Ligă, anul ăsta rupe tot şi cei mai optimişti dintre noi o vedem campioană naţională.

„Noi ne dorim o clasare pe podium în acest sezon competiţional. Vrem să fim ponderaţi deşi rezultatele fetelor în aceste prime meciuri sunt absolut de excepţie. Dar pentru anul 2019 – 2020, spunem noi, că este momentul pentru o clasare pe locuri ce ne trimit direct în Liga Campionilor. Noi jucăm toate meciurile la victorie, indiferent de miză, indiferent de competiţie, indiferent de adversar”, spune Marius Ţuca, managerul SCM Râmnicu Vâlcea.

Rămând la rezultatele echipei noastre de handbal, Ţuca spune că nu e un miracol, ci este „rezultatul unei munci exemplare, unui lot de excepţie şi a unui antrenor bun, eficient, responsabil

Rodul unui staf medical foarte bun, mergem cu 2 maseori peste tot, a unei alimentaţii foarte bine gândită, a unor cantonamente pentru fete în condiţii optime, la Fundata, în Cheile Grădiştei. Un întreg complex de elemente care concură pentru a avea o echipă într-o stare aptă de joc. Aşa se face perfomanţă, nu sunt miracole, ci sunt rodul unei munci în care fiecare, de la jucător, la staf face exact ce trebuie şi face bine”, a completa Ţuca.

De altfel, turul de campionat mai are examene dificile, două deplasări grele, una la Brașov pe 3 noiembrie și una la Cisnădie pe 18 noiembrie dar și un meci greu cu Roman la Râmnicu Vâlcea. La care se adaugă cele două întâlniri cu echipa daneză Herning-Ikast Handbold, examen dificil pentru a accede în grupele EHF.

Iar la sfârşitul turului, începe un turneu internaţional la Braşov, în 15 decembrie, fetele având liber doar de sărbători.

Acesta este handbalul, la fotbal, Vâlcea are viitor, nu mai puţin de 300 de copii sunt legitimaţi la SCM Râmnicu Vâlcea, grupaţi pe echipe de vârstă şi care lucrează cu 7 antrenori. 

„Cei mai tineri sunt născuţi în 2012 şi avem copiii, să le spunem aşa, până la 19 ani. Aceştia beneficiază de antrenamente cu antrenori foarte buni, participă la competiţii oragnizate de AJF şi FRF. Chiar am fost recent la o competiţie la Craiova, unde au fost 12 echipe din 6 judeţe. Noi am fost cu copii născuţi în 2009, 2010, 2011 şi 2012. Li se asigură transportul şi masa. Aici au şanse şi copiii care provin din mediul rural şi care sunt talentaţi dar poate că familiile au venituri modeste să-şi permită cluburi private de fotbal”, spune managerul SCM.

În ceea ce priveşte o echipă de seniori la Râmnicu Vâlcea, Ţuca spune că, vom avea o astfel de echipă în momentul când „vom avea un  centru de copii şi juniori puternic”

Dar, un exemplu bun, este tânărul Andrei Zotică, copil legitimat la SCM Râmnicu Vâlcea şi care a fost convocat la Echipa Naţională a României U19.

 Dar una din cele generoase oferte pe care o pune la dispoziţie SCM Râmnicu Vâlcea este baza sportivă din Zăvoi. Astfel toţi cei care vor să facă sport din Râmnicu Vâlcea au la dispoziţie stadionul.

„Şi nu doar în Zăvoi, în Ostroveni tocmai ce a fost reabilitat un punct termic, unde  vâlcenii pot veni şi practica tenis de masă, tenis de câmp, karate, judo. Pe 11 noimembrie vom organiza un turneu de tenis de masă, unde vor participa 60 de amatori”, completează Ţuca.

Oricum Râmnicu Vâlcea va fi unul dintre municipiile din ţară cu cele mai moderne baze sportive.

Anul 2019 înseamnă inaugurarea celui mai mare parc sportiv din Oltenia  (Parcul Sportiv Traian) care va include Sala Polivalentă, o arenă sportivă în aer liber modernă, mai multe terenuri multifuncţionale de handbal, baschet, tenis, locuri de joacă. În prezent se lucrează din plin la acest obiectiv, cunoscut cu numele de Arenele Traian.

Iar din 2020, prin Compania Naţională de Investiţii, va intra în modernizare Stadionul Zăvoi, acesta urmând a fi unul modern care să susţină competiţii fotbalistice internaţionale.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *