Spitalul filmelor „Mere Roşii” şi „Balanţa”, spitalul vechi din Râmnicu Vâlcea intră în reabilitare

Râmnicu Vâlcea, oraş de suflet al fiecărui vâlcean, rezistă prin ADN-ul istoriei, prin parfumul caselor brâncoveneşti, prin oraşul ridicat în vechea deltă a Olăneştiului la vărsarea ei în Oltul mai mare.

Oraşul nostru se configurează ca cetatea urbană odată cu obținerea independenței României în 1877. Dacă până atunci, eram un mic târg boieresc, loc de tranzit pentru caravanele de mărfuri care veneau sau se întorceau din Ardeal, din 1880, se produce o dinamică în arhitectură, sistematizare şi economie.  Astfel, s-au înființat noi întreprinderi de cherestea, încălțăminte și produse similare, precum și morile Sentinela și spital-vechi1Gheltsch, iar în 1881 frații Simian au deschis aici o fabrică de frânghii, bice, curele și opinci, urmată în 1891 de o tăbăcărie cu mare capacitate de producție.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea au apărut mai multe proiecte și legi menite să ducă la îmbunătățirea instrucțiunii publice, a învățământului românesc, în sprijinul acestora manifestându-se numeroase personalități ale științei și culturii: Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale etc. De pildă, la conferința cadrelor din învățământ, din 16 august 1882, Caragiale, pe atunci inspector școlar al județului Vâlcea, a prezentat lecții practice de aritmetică și de gramatică, pentru instruirea învățătorilor vâlceni.

Din anul 1900, după construirea Foișorului de Foc de pe dealul Capela, pompierii aveau să primescă alarma în caz de incendiu, iar soldații cazărmii de pe strada Carol I aveau să o primească în caz de război. Printre cele mai de seamă construcții ridicate în acești ani se numără: Spitalul orășenesc (1890), Hala mare (1902), Tribunalul județean (1900), Prefectura județului (1903), Administrația financiară (1911), Poșta (1908), Gara CFR (1908), toate rămânând aproape neschimbate până în zilele noastre, ca și impunătoarele clădiri cu rol educațional: Liceul „Alexandru Lahovari” (finalizat în anul 1910) și Seminarul (azi Colegiul Național Mircea cel Bătrân) în 1913. În prezent, Spitalul spital-vechi2orășenesc s-a mutat într-o nouă clădire, cea veche fiind cunoscută drept „Spitalul vechi”.

Spitalul vechi este cel care dat parfum unui oraş aristocratic, fiind unul din cele mai frumoase obiective de început de secol XX din Oltenia. Şi a fost şi subiectul a două pelicule cinematografice – Mere Roşii şi Balanţa, sursa de inspiraţie fiind Grigore Schileru, medic din Râmnicu-Vâlcea, care avea sase copii, se ducea pe bicicletã la serviciu si avea o viatã mai agitatã. Acest doctor din Râmnicu Vâlcea, un bãrbat care împãrtea tuturor cu tandrete mere rosii si se antrena dimineata ca un boxer profesionist, un bãiat îndrãgostit de o asistentã ce iubea la rândul ei un alt bãrbat, un june care îndrãzneste sã-si facã meseria asa cum crede el cã trebuie si nu asa cum vrea seful. Ion Băieşu s-a spital-vechi3operat la Râmnicu Vâlcea, la doctorul Schileru şi aşa a apărut o carte şi…două filme.

Spitalul de poveste va intra în reabilitare, anunţă miercuri printr-un comunicat de presă Consiliul Judeţean Vâlcea.

În cadrul ședinței Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional, organizată la sfârșitul lunii noiembrie 2016, au fost aprobate criteriile de selecție pentru proiectele ce vizează reabilitarea termică a clădirilor publice.

Ca urmare a propunerilor formulate de Consiliul Județean Vâlcea, Ghidul Solicitantului va fi modificat, în sensul includerii în program și a clădirilor din zona de protecție a monumentelor istorice.

spital-vechi4În acest context, au fost inițiate demersurile pentru elaborarea studiilor și expertizelor tehnice de specialitate pentru depunerea, spre finanțare nerambursabilă, a proiectului Reabilitarea termică a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea – Clădire strada Remus Bellu nr. 3 (Spitalul Județean de Obstetrică Ginecologie) și Clădire Strada General Magheru nr. 54 (Spitalul nr. 2).

În paralel cu acest obiectiv, au fost întreprinse deja măsuri pentru pregătirea, depunerea și obținerea finanțării nerambursabile pentru un alt proiect de anvergură, respectiv Modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului și Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea.

costi„Ne-am apucat de lucru la aceste proiecte, care vin ca o continuare a eforturilor sistematice pe care Consiliul Județean Vâlcea le-a desfășurat, de-a lungul timpului, pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de sănătate din județul Vâlcea.

Sper ca, prin aceste demersuri, să mişcăm lucrurile în acest sector destul de sensibil, astfel încât sistemul de sănătate din judeţul Vâlcea să devină, într-un viitor cât mai apropiat, unul modern şi performant”.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *