SOS! Compania din Slatina nu renunţă la planul de a distruge cea mai înaltă cascadă din România

Compania din Slatina nu renunţă, se pare, la planurile de distrugere a celei mai înalte cascade din România. În cererile către instituţiile statului, motivează următorul lucru, extrem de absurd: „Acea cădere de apă nu este o cascadă, o cascadă nu trebuie să aibă contact între piatră şi apă”. Zău? Slătinenii vor să rescrie geografia?

Aşadar facem apel la toate autorităţile judeţului să nu dea avize sau aprobări pentru construcţia vreunui MHC la Mălaia, facem apel la toate ONG-urile din Vâlcea şi din România să ia act de această insistenţă şi să blocheze acţiunea companiei din Olt, care doreşte să distrugă acest areal.

CascADAVom urmări acest subiect şi stăruim ca instituţiile statului să se sesizeze din oficiu măcar, pentru ca la Mălaia să nu se producă o nenorocire. Acelaşi apel îl adresăm colegilor din mass-media, pentru a ajuta autorităţile din Mălaia în lupta lor cu lăcomia unor investitori care se pare că nu au respect pentru natură.

Cea mai înaltă cascadă din România, identificată de curând în judeţul Vâlcea, se află în pericol de dispariţie.

Da, pare de necrezut, dar acesta este adevărul asupra Cascadei lui Ciucă sau a Scoruşului sau Cascada de pe Valea Bucuresei, cum mai este cunoscută. Anumite interese meschine, care ţin strict de domeniul  economic, sunt pe cale de a o distruge.

Despre ce este vorba? O companie din Slatina, de doi ani, se luptă să ia un aviz pentru a construi în zonă o microhidrocentrală. Adică un minicomplex enegetic, care ar urma să schimbe debitul de apă, mai exact să-l anuleze, să distrugă mediul înconjurător şi, astfel, cascada să dispară de pe faţa pământului.

Compania a depus o cerere de avize la Consiliul Judeţean şi la Primăria Mălaia. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Primăriei Mălaia, atât cu primarul Sergiu Bogdan, cât şi cu viceprimarul Leo Chirculescu, se pare că avizul va fi negativ. Aceştia, însă, trebuie să emită de urgenţă o adresă către CJ Vâlcea pentru a stopa tot procesul demarat de compania din Slatina.

CASACADAUrmează ca cei de la Consiliul Judeţean Vâlcea să nu facă vreo prostie şi să emită certificatul de urbanism.

În acest sens, rugăm cititorii noştri să distribuie acest material şi rugăm ONG-urile care au protestat, în judeţul Argeş, împotriva companiilor care doreau să facă astfel de MHC-uri, să ne ajute.

Facem apel către compania din judeţul Olt să oprească imediat orice intenţie de a construi ceva în zona Cascadei mai sus menţionate, pentru a nu distruge unul din cele mai importante obiective turistice din România.

Cascada lui Ciucă sau Cascada Scoruş sau Cascada de pe Valea Bucureasa a fost descoperită din întâmplare, în urmă cu câteva luni, într-un teren sălbatic din Munții Lotrului, în zonă neexistând niciun traseu turistic.

„Aceasta era cunoscută drept apa spânzurată, localnicii și majoritatea ciobanilor știau de ea. Are aproximativ 80 de metri și, deși Cascada Cailor este mai înaltă, din câte știm, cea din urmă este formată din etaje, în timp ce cascada vâlceană are o cădere directă, fără etaje. Evident, trebuie mai multe lucruri analizate pentru a fi catalogată drept cea mai înaltă cascadă din România”, a declarat șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo Vâlcea, Mircea Lera.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au declarat că vor prelua iniţiativa pentru ca această cascadă să fie declarată în topul cascadelor din România.

cascada5În realitate, la Mălaia există nu doar cea mai înaltă cascadă din România, ci avem de-a face cu un fenomen unicat prin pitoresc. Sunt, mai exact, două cascade, despărţite de un canion.

Astfel, potrivit ultimelor măsurători efectuate în zonă, Cascada lui Ciucă sau Cascada Scoruş are, de fapt, 101,5 metri înalţime, ea este formată din două etaje, din care cel mai mare are 80 de metri. Lăţimea pânzei de apă variază între 3 şi 7 metri.

Cascada se continuă cu un canion lung de 150 de metri. Acest canion este o feerie, are o lăţime de 4 metri, iar pereţii verticali se înalţă la 40 de metri. Canionul se încheie cu o nouă cascadă, de 25 de metri înălţime.

Accesul, în prezent, este destul de dificil, de la locul unde se parchează maşina, drumul este improvizat pe cheile Bucuresei, durata de mers este de 35 de minute.

Rezumând, Cascada se află pe raza comunei Mălaia. La ieşirea din centrul comunei, pe DN7A, în dreptul lacului Mălaia, se virează stânga pe Valea Bucureasa. Drumul auto este de 1 km.  De acolo, mersul spre cele două cascade este estimat a fi între 35 şi 40 de minute, dar cu echipament special de munte.

Mihai IONESCU

One comment

  • Almasi Nicolaie

    Din cate stiu Consiliul Judetean Valcea nu a dat nici un aviz sii nici Administratia Bazinala Olt. Nu stiu ce este cu tampenia asta cu microhidrocentralele, ca de altfel si cu alte surse a;a-zise ecologice, pentru ca avem energie electrica de da pe alaturi…Asa numai ca sa ne incarcam pretul energiei facturate cu tichetele verzi si sa se afle unii in treaba (adica in treaba energiei) ca sa aiba acces la vaca de muls care este energetica romaneasca astazi?!…Daca ne supara cu chestia asta avem si noi ONG-urile, ceva de spus…Stati sa vedeti!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *