Sonda MAVEN, pregătită să pornească spre Marte

Sonda spaţială americană MAVEN – Mars Atmosphere and Volatile Evolution – este pregătită pe rampa de lansare a NASA de la Cape Canaveral (Florida), de unde este programată să pornească luni spre cer cu misiunea de a studia atmosfera planetei Marte, relatează Associated Press.

Oamenii de ştiinţă vor să afle de ce, în primul său miliard de ani, ”planeta roşie” s-a transformat dintr-un loc cald şi umed în cel rece şi arid de azi.

”Vrem să înţelegem care au fost motivele acestei schimbări a climatului”, a declarat Bruce Jakosky, de la Universitatea din Colorado, principalul cercetător implicat în misiunea sondei.

Se prevede ca drumul MAVEN spre Marte să dureze 10 luni, înscrierea pe orbita planetei de destinaţie urmând să se producă în septembrie anul viitor. Costurile misiunii se ridică la 671 milioane de dolari.

Una din întrebările care stau la baza celor 21 de misiuni ale NASA către Marte de până acum – incluzând şi sonda MAVEN – este dacă pe planeta care acum pare pustie ar fi fost posibilă viaţa. ”Nu avem deocamdată un răspuns, şi toate acestea fac parte din efortul nostru de a afla dacă suntem singuri în Univers, într-un sens mult mai larg”, a menţionat John Grunsfeld, director pentru misiunile ştiinţifice ale NASA şi fost astronaut.

Un număr de 14 din cele 20 de misiuni anterioare ale NASA către Marte s-au încheiat cu succes, ceea ce înseamnă o rată de succes de 70% pentru Statele Unite, neegalată de alte ţări.

Totuşi, a remarcat Grunsfeld, va fi nevoie de progrese tehnologice considerabile înainte ca spre Marte să poată fi lansate misiuni cu echipaj uman, obiectiv preconizat de NASA pentru anii 2030.

Lansarea este prevăzută pentru ora locală 01.28 p.m. (18.28 GMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *