Socant! Direcţia de Cultură Vâlcea a descoperit, după 2000 de ani, că are castre romane în judeţ!

Am citit cu suprindere un comunicat de presă, emis chiar în prima zi de după sărbători despre un proces intentat primarului din Racoviţa, unde parte civilă este chiar Direcţia de Cultură Vâlcea. Motivul?

La 90 de metri de castrul roman din Racoviţa, a apărut o casă. Am râs cu lacrimi în primă fază, după care am realizat cât de penibili se fac cei de la Cultură cu un asemenea proces…

Păi bine măi fraţilor, la Rădăcineşti, castru roman este în curtea şi magazia unei gospodării, castrele din Câineni şi cel de-al doilea din Racoviţa au fost demontate piatră cu piatră şi stau fie la temelia unui grajd, a unei băcătării de vară, fânare. La Dăeşti, chiar Castrul lui Traian este plin de gunoaie şi la nici 30 de metri, sunt nişte case de romi de toată frumuseţea.

E plin judeţul Vâlcea de conace aflate în faza avansată de deteriorare, biserici de lemn mutilate, Casa Olănescu se prăbuşeşte în centrul Râmnicului şi voi aţi găsit o casă construită la 90 de metri de un castru? Şi aţi pornit tot arsenalul nuclear?

Mai mult, acum 5 ani când am făcut un material despre aceste castre romane, exact la cel în cauză, erau porumbi în incinta edificiului iar tractorul ară acolo an de an chiar pe lângă ziduri… Deci mai multă ipocrizie de la Cultura de Vâlcea, nici că se putea.

Apropo, vechiul PUG de la Racoviţa nu prevedea niciun aviz de la Direcţia de Cultură pentru a se construi o casă la 90 de metri. În rechizitoriu aflăm că azi, la 150 de metri nu e voie să se construiască nimic! Zău? Păi atunci nu ar trebui dărămată primăria, şcoala şi dispensarul care se află fix la 120 de metri!

Suntem chiar de râsul lumii. Direcţia de Cultură a descoperit că are monumente în judeţ şi tăbărî pe o casă ridicată pe vremea PUG-ului vechi, când nu exista nici măcar o normă în acest sens. Au nu cumva, Direcţia de Cultură Vâlcea vrea să dea în judecată regimul comunist care a dat autorizatii de construcţii chiar pe locul unor castre (vezi Rădăcineşti).

Trist este că la peste 28 de ani de la Revoluţie, s-a ales praful de monumentele de patrimoniu, Direcţia de Cultură a fost aproape inexistentă, cu doar câteva excepţii, ultimul specialist, Ligia Rizea ieşind la pensie în urmă cu vreo 5 ani.

Niciun proprietar de conace sau kule care se află în moarte clinică (Zătreni, Lăpuşata, Băbeni, Livezi, Voiceşti etc) nu a primit nicio amendă sau altceva şi ne referim la monumente aflate pe lista oficială de patrimoniu…

Procesul de la Racoviţa este chiar unul de-a dreptul tembel, pe surse, am aflat bazându-se strict pe sesizarea unui individ de pe acolo care are nişte răzbunări în plan local. Mai hazliu mi se pare cum procuratura a sărit ca arsă şi nu s-a uitat pe PUG-urile vechi sau nu s-a deplasat în zonă să vadă cât de mult afectează o casă aflată la aproape 100 de metri distanţă, un castru. Ar fi văzut astfel urmele de tractor şi arătură din castru roman. Mă mir cum nu s-a dus procuratura şi Direcţia de Cultură să vadă pietrele din vechiul castru din Racoviţa, aflate la fundaţii de case şi grajduri.

Dar deh, când nu ai ce face şi păstoreşti un judeţ cu (încă) peste 650 de obiective de patrimoniu, descoperi elixirul tinereţii şi intentezi procese ca să-ţi motivezi existenţa şi nu vezi că peste 40 de biserici de lemn stau să cadă, că unele au tablă şi geamuri termopan…că Muzeul Satului este declasat undeva în liga a II-a.

Asta nu înseamnă că putem construi unde vrem. Dar dacă lucrurile neinspirate au fost făcute, atunci de acum înainte se pot aplica legile şi se pot reface monumentele.

Altfel spus dacă proprietarul casei aflată la 90 de metri de castru va fi pedepsit împreună cu primarul din Racoviţa, proprietarul casei din Rădăcineşti, construită chiar pe un castru, va fi ars pe rug?

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *