Slătioara, o destinație de vis pentru orășenii care se mută la țară; Comuna este studiu de caz intr-un proiect

Câțiva tineri pe care starea de urgență i-a prins la țară au demarat o inițiativă intitulată ”Niște orășeni”, dedicată susținerii migrației din urban spre rural. Până la finalul lunii, vor finaliza și un ghid cu sfaturi și chiar idei de afaceri, menit să-i ajute pe oameni să se mute cu cățel și purcel la sat.

Octavian Viorel se afla în Slătioara, Vâlcea, când a fost declarată starea de urgență. Era la țară cu familia extinsă – soția, copiii, părinții și bunicii. ”Patru generații sub același acoperiș, timp de două luni și jumătate. Și ne-a plăcut foarte mult”, spune Octavian. Și-au dat seama că atât el, care lucrează în industria creativă, cât și soția lui, care e brand manager la o corporație, au lucrat foarte bine de la distanță. Așa au început să se gândească cum să facă această situație temporară să se permanentizeze.

Studiul de caz este satul Slătioara, comună pe unde trece paralela 45, care împarte Pământul în două.

Satul e pe paralela 45, la jumătate distanței dintre București și Timișoara și a distanței dintre Târgu Jiu și Vâlcea. Și avem și Horezu la 7 kilometri, și asta ne ajută și cu hipermarketuri și liceu, când va fi cazul. Octavian Viorel: În continuare, trebuie să mai vină în București la întâlniri pentru serviciu, dar a găsit o soluție și aici. ”Răspunsul a venit cu autocarul care trece zilnic pe aici și eu prefer să mă sui în autocar la 3 dimineața, să trag un pui de somn și să mă trezesc în București la 7”.

Internet, acoperire GSM, idei de afaceri și aer curat Tot în cadrul proiectului, au adus și alți oameni, din cadrul comunității Viață de freelancer, care să testeze cât de bine se poate lucra de pe prispă. ”Conceptul de telemuncă împinge oamenii să se mute într-un loc mai liniștit, unde pot să facă același lucru. Acoperirea internetului în comună este full, semnalul este și el bun, nu foarte bun, dar e 4G, trei liniuțe din patru. Având toate lucrurile astea, internet, curierat, poți să îți desfășori activitatea de freelancer fără probleme”, spune Octavian.

De când au demarat ”Niște orășeni”, au văzut că tot mai mulți caută terenuri sau case la țară. ”Este un val, pentru că oamenii au trăit experiența lockdownului, între patru pereți. Telemunca poate repopula satele”, e convins tânărul. În plus, studiile realizate de companii internaționale arată că oamenii au fost mai productivi lucrând de acasă, unii ajungând să lucreze cu patru zile mai mult pe lună, în prima parte a stării de urgență.

Pentru demonstrarea fiabilităţii acestei abordări, Nişte Orăşeni  a început ca un proiect pilot având ca localitate-fanion comuna Slătioara, din judeţul Vâlcea. Grupul de cercetare în elaborarea ghidului este format din specialişti din mai multe arii, astfel încât să cuprindă cele mai importante aspecte ale deciziei de mutare în mediul rural.

Rata migraţiei din urban către rural este mai mare faţă de migraţia celor care aleg să se mute la oraş în detrimentul satului. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul celor care au migrat din mediul urban în rural a fost în 2019 de peste 113.700 persoane, de peste patru ori mai mare faţă de anul 2000. Totodată, în urmă cu 20 de ani numărul celor care migrau dinspre rural către urban era de aproape 550.000 persoane, pe când în 2019, numărul acestora s-a redus la 94.000. Cifrele de la Statistică confirmă tendinţa conform căreia oamenii au început să prefere mai mult viaţa de la sat în locul celei de la oraş. Iar motivele sunt multe – oamenii preferă în loc de la poluarea, aglomeraţia şi zgomotul oraşelor, viaţa liniştită şi sănătoasă de la ţară, precum şi un cost al vieţii mai scăzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *