Slătioara este perla din colierul de frumos al Vâlcii

Ce este Slătioara? Este, de departe, locul unde sfinţii ies la plimbare, unde îngerii joacă jocurile copilăriei, unde Dumnezeu stă la un ceai, unde sculptorii primi ai pământului au făcut artă pură. Din Rugetu până la la Mogeşti, din Cociobi până sus, la Măgura, altarul creştinătăţii a creat cel mai mare vernisaj.

Dacă Vâlcea este Athosul României, atunci Slătioara este Athosul Vâlcii. Şi nu doar atât, Slătioara este Europa Vâlcii. Dacă vrei să vezi cum arată Elveţia, mergi la Rugetu. Dacă vrei să vezi Austria, urci la palatul brâncovenesc ridicat la Mogeşti. Dacă vrei să afli Grecia, te săruţi cu îngerii pe frunte în acele catedrale ale timpului, care sunt monadele universului – bisericile de patrimoniu ale Slătioarei Româneşti.

Slătioara este piatra prețioasă din colierul frumos al Vâlcii. Este așezată discret de-a lungul Subcarpaticii, șoseaua care unește muntele de șes, pe culoarul Cernei, între dealuri și coline, ca un balsam care atinge esența acestei Românii. Aici toate anotimpurile sunt un spectacol, de când toporașii primăverii zvâncnesc de sub frunze, asmut greierii verii în solfegii care urcă simbolic până sus pe culmi, pictează cu mesteceni toamnele iar iarna, albul se colindă iarna, în amestec de bucate alese.

Dacă cineva din lumea asta toată ar alege Vâlcea pentru a se așeza, atunci Slătioara este clar locul în care trebuie să stai. Să privești munții de jur împrejur, să te uiți spre sud cum curge Cerna și te vei îndrăgosti de acest petec de Eden.

Slătioara crește și economic, un adevărat pol de servicii, industrie se dezvoltă în acest areal. Pe noul platou, apar noi afaceri, locuri de muncă, foarte multe pe energie verde. Parcuri fotovoltaice, pensiuni, mici ateliere, spații de alimentație publică, mai ales că pe aici trece șoseaua Gorjului.

Și nu în ultimul rând Slătioara este magnet pentru migrația spre sat, de la oraș. De ce? Pentru că aici au toate condițiile de viață la care se adaugă natura, frumusețea de sub munți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *